.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Στον αέρα το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος


Με την φράση του Ιουλίου Βέρν «Ότι είναι ακατόρθωτο, μένει να επιτευχθεί», απογειώθηκε το ηλιακό αεροσκάφος SolarImpulse από την αεροπορική βάση Payerne, για την πρώτη του 24ώρη δοκιμαστική πτήση.

Ο Αντρέ Μπρόσμπεργκ από την θέση του κυβερνήτη, δήλωσε με ενθουσιασμό.... πριν την απογείωση «για επτά χρόνια όλη η ομάδα εργάζεται με πάθος για να επιτύχει αυτό το πρώτο αποφασιστικό βήμα του σχεδίου».

Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν την πτητική συμπεριφορά του αεροπλάνου κατά την διάρκεια της νύχτας, αφού πρώτα έχει συλλέξει ηλιακή ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Το επιστημονικό πρόγραμμα στοχεύει μέχρι το 2012 , το ελβετικής κατασκευής αεροσκάφος να έχει κάνει τον γύρο της Γης.

« Η πρόθεση της αποστολής είναι να καταδείξει τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και να προωθήσει τις ¨καθαρές¨ τεχνολογίες στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο Πρόεδρος της SolarImpulse, BertrandPiccard.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπολογίζεται ότι το αεροσκάφος θα έχει ανέβει σε ύψος 8.500 μέτρων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει η προσγείωσή του που θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης.

star.gr