Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

«OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝΕ» ΣΤΟ ΟΦΕΝΜΠΑΧ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Μία ιδιαίτερη διάκριση από τον δήμο του Όφενμπαχ σκόρπισε πολλά χαμόγελα στους Έλληνες της Γερμανικής πόλης, που, όπως όλοι οι ομογενείς μας στη Γερμανία, είχαν πικραθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, με τα αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα στον Γερμανικό Τύπο. Η κατάκτηση του Δημοτικού Βραβείου Ενσωμάτωσης για το 2010 από την Ελληνική Κοινότητα Όφενμπαχ και Περιχώρων, που διεκδίκησαν επτά μεταναστευτικοί σύλλογοι, όπως και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου», με τίτλο "Οι Έλληνες νικήσανε", δικαίως τούς έκαναν να αισθανθούν υπερήφανοι.

Την ενασχόληση της Ελληνικής.... Κοινότητας του Όφενμπαχ με κοινωνικά θέματα, όπως εκπαίδευση, επιμόρφωση και κοινωνική προσφορά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση ατόμων με μεταναστευτική καταγωγή, τόνισε η δήμαρχος Μπίργκιτ Σιμόμν, αναγγέλλοντας τον φετινό νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται και από ένα χρηματικό ποσό, ύψους 1500 ευρώ. Στην επιτροπή που απομένει το βραβείο συμμετείχαν - εκτός της δημάρχου - προσωπικότητες της πόλης από τον χώρο της Εκκλησίας, του αθλητισμού, του Δημαρχείου και του Συμβουλίου Αλλοδαπών.

"Η χαρά μας και η υπερηφάνειά μας, ως Έλληνες, είναι μεγάλη για το βραβείο αυτό, που έρχεται να αναγνωρίσει τη μακρόχρονη εθελοντική προσφορά της Κοινότητάς μας και τη συμβολή της στο να ενσωματωθούν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του Δήμου πολλά παιδιά, νέοι και ενήλικοι", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Όφενμπαχ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Χρίστος Μιχαηλίδης.

"Νιώθουμε όμορφα που, οι περίπου 1.700 Έλληνες ξεχώρισαν στην πόλη των 120.000 κατοίκων, όπου δραστηριοποιούνται και μεταναστευτικοί σύλλογοι, άλλων εθνοτήτων, με τους οποίους συμβιώνουμε αρμονικά. Ιδιαίτερα μας ικανοποίησε η απόφαση του δήμου να μας παραδοθεί το βραβείο σε ειδική τελετή, στις 22 Απριλίου, με γιορταστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα εμφανιστούν και τα χορευτικά μας συγκροτήματα".

Τον περασμένο Νοέμβριο, διακρίθηκε και η Νεολαία της Κοινότητας, που έχει και δικό της θεατρικό σχήμα. Η παράσταση, με θέμα "Ήθη και έθιμα ενός παραδοσιακού Ελληνικού γάμου", που παρουσίασε στο Ντόιτσες Λεντερμουζέουμ Οφενμπαχ, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.


Η δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας το 1977, με πρώτο Πρόεδρο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ήρθε να καλύψει την αναγκαιότητα των πρώτων μεταναστών- κυρίως άνθρωποι από αγροτικές και πολύ φτωχές περιοχές της Ελλάδας - να έχουν ένα δικό τους στέκι, τη δική τους γωνιά, όπου θα μπορούσαν να μεταφέρουν ένα κομμάτι της πατρίδας στην τόσο ξένη, τότε, Γερμανία.

Καθώς η προοπτική για προσωρινή παραμονή, όπως ομολογούν οι ίδιοι, απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο, μεγάλωνε η συναίσθηση του χρέους να διατηρήσουν τη γλώσσα, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα της πατρώας γης. Παράλληλα, τα προβλήματα που είχαν με τη γλώσσα και κατά συνέπεια η επαφή με τον γύρω κόσμο, είτε αυτός λέγεται γείτονας, συνάδελφος ή γερμανικές αρχές, έπρεπε αργά η γρήγορα να βρουν μία λύση.

"Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει", σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος ηγείται της κοινότητας τα τελευταία τρία χρόνια.

Και προσθέτει: "Συνεργαζόμαστε στενά με τον δήμο του Όφενμπαχ, στην προώθηση μεταναστευτικών θεμάτων. Δίνουμε πληροφορίες για τις Δημοτικές εκλογές, για τις Ευρωεκλογές, για το Εργατικό Δίκαιο, για θέματα υγείας, αναπήρων, για θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, κ.ά. Επίσης, διοργανώνουμε σεμινάρια εκμάθησης λειτουργίας και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως και ενημερωτικές συναντήσεις σε διάφορα θέματα".

Η Κοινότητα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στηρίζει και τα Ελληνικά απογευματινά σχολεία, όπου φοιτούν 120 παιδιά, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το γυμνάσιο. Πόλος έλξης είναι και τα τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα, όπου συμμετέχουν Ελληνόπουλα, από τριών μέχρι είκοσι επτά ετών. Για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών, η Κοινότητα διοργανώνει κάθε καλοκαίρι δύο Ελληνικά πανηγύρια, με άφθονο Ελληνικό φαγητό, μουσική και χορό, τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας. Οι Έλληνες του Όφενμπαχ έχουν δική τους Εκκλησία, αυτή των Αγίων Πάντων.

"Η κοινότητα είναι το σπίτι μας και ο καθένας μας προσφέρει ότι μπορεί για να είναι στέρεο, όμως ότι και να κάνουμε η σκέψη και η καρδιά μας είναι πάντα στην Ελλάδα", καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης.

Κείμενο: της Διαμαντένιας Ριμπά

ΑΠΕ-ΜΠΕ