Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το κλίμα «έφαγε» τους μεγάλους πιθήκους


Μεγάλοι πίθηκοι κατοικούσαν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση, επειδή το περιβάλλον τους άλλαξε δραματικά πριν από περίπου εννέα εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Ομάδα ερευνητών, υπό τον δρα Ζιλντάς Μερσερόν του πανεπιστημίου της Λιόν "Κλοντ Μπερνάρ»" σε εργασία τους στο περιοδικό της επιστημονικής Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι.... οι αρχαίοι συγγενείς των γοριλών, των χιμπατζήδων και των ουρακοτάγκων κατάφεραν να επιβιώσουν στην Αφρική και την Ασία, επειδή εκεί οι αλλαγές στο περιβάλλον ήταν λιγότερο σημαντικές.

Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα από δόντια αντιλοπών που έζησαν μαζί με τους πίθηκους στις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Γερμανία και χρονολογούνται από την Ύστερη Μειόκαινο εποχή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών τα μεγάλα αρχαία ευρωπαϊκά δάση αντικαταστάθηκαν από λιβάδια και οι πίθηκοι από μαϊμούδες.

Οι επιστήμονες έκαναν εκτιμήσεις για τις μεταβολές του περιβάλλοντος. Αναλύοντας μικροσκοπικά ίχνη πάνω στα απολιθωμένα δόντια των αντιλοπών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιλόπες αρχικά μοιράζονταν με τους μεγάλους πιθήκους την ευρωπαϊκή γη, σε μια περίοδο που το τοπίο της Ευρώπης ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον και η εξαφάνιση των πιθήκων έγινε σταδιακά και διήρκησε χιλιάδες χρόνια. Καθώς η μορφή του οικοσυστήματος άλλαζε, οι πίθηκοι αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τα μικρότερα "ξαδέλφια" τους, ένα είδος μαϊμούδων, τους "Μεσοπιθήκους".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Ζιλντάς Μερσερόν, η αποψίλωση των δασών, τότε όπως και σήμερα, οδηγεί σε απομόνωση των διαφορετικών πληθυσμών των μεγάλων πιθήκων σε μικρά -απομακρυσμένα μεταξύ τους- δάση, με συνέπεια οι πίθηκοι να μην μπορούν να έχουν πια γενετικές ανταλλαγές και οι πληθυσμοί τους σιγά-σιγά να παρακμάζουν. Κάτι ανάλογο, όπως είπαν οι επιστήμονες, συμβαίνει και στη σημερινή εποχή, όπου οι αριθμοί των πιθήκων έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

Το παράνομο κυνήγι τους και η καταστροφή των δασών αποτελούν τις δύο κυριότερες αιτίες γι’ αυτό. Πολλά είδη πιθήκων αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι δεν ζουν πια περισσότεροι από 700 άγριοι γορίλες των βουνών.

www.enet.gr/