.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ο BOTTICELLI ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ


H τρομπέτα του... διαβόλου
Ποιος θα το φανταζόταν ότι ο διάσημος πίνακας του Botticelli "Η Αφροδίτη και ο Άρης" δεν παρουσιάζει τον έρωτα αλλά την έκσταση μετά από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών

"Η Αφροδίτη και ο Άρης" είναι ένας από τους πιο διάσημους.... πίνακες του Μποτιτσέλι, ωστόσο δεν θα περίμενε κανείς ότι παρουσιάζει την επίδραση ενός παραισθησιογόνου ναρκωτικού, σύμφωνα με έναν ειδικό της τέχνης.

Οι δύο εραστές του Μποτιτσέλι θεωρούνταν μέχρι τώρα ότι παρουσίαζαν "την εκπολιστική δύναμη της αγάπης", αλλά όπως φαίνεται τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το εν λόγω έργο περιέχει ανατρεπτικά μηνύματα σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Μάλιστα εαν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τον πίνακα, θα δεί κάτω δεξιά έναν άτακτο σάτυρο να φυτεύει ένα είδος ναρκωτικού φυτού, του Datura stramonium, ένα φυτό που προκαλεί τρέλα και την ακατανίκητη ορμή της γύμνιας.


Αυτή η λεπτομέρεια με την παρουσία του συγκεκριμένου φυτού, οι επιδράσεις του οποίου έχουν καταγραφεί σε αρχαιοελληνικά κείμενα, δεν είχε παρατηρηθεί στον πίνακα μέχρι που ο Ντέιβιντ Μπέλλινγχαμ, διευθυντής του προγράμματος στο Ινστιτούτο Τέχνης Sotheby της Βρετανίας έδειξε τον πίνακα σε καλλιεργητές. Εκείνοι με τη σειρά τους αναγνώρισαν το φυτό, το οποίο ονομάζεται επίσης και τρομπέτα του διαβόλου.

Όπως είπε ο ίδιος ο Μπέλλινγχαμ στους Times "ο καρπός του προσφέρεται στον παρατηρητή του πίνακα και ο Μποτιτσέλι χρησιμοποιεί το φυτό με τρόπο συμβολικό", προσθέτοντας ότι "το φυτό Datura σε κάνει να ζεσταίνεσαι και σου διώχνει κάθε αναστολή, με αποτέλεσμα να θέλεις να γδυθείς".

http://news247.gr