Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η Ανθρωπότητα Ευγνωμονούσα....



Σαν σήμερα, με απόκλιση 1 ή 2 ημερών, ήλθε σε αυτόν τον πλανήτη μία από τις Μεγαλύτερες και Ιερότερες μορφές της Παγκόσμιας κληρονομιάς, ο Αριστοκλής, πιο γνωστός ως ΠΛΑΤΩΝ.
Η Ανθρωπότητα Ευγνωμονούσα...

Αντιγράφω από την εκπαιδευτική ύλη της Φωτεινής Υπέρβασης

...... Ο Αριστοκλής ήταν υιός του Αρίστωνος και της Περικτιόνης ή Πωτώνης. Από την πλευρά της μητέρας του, η γενιά του έφτανε μέχρι τον Σόλωνα (6 γενιές πριν την Περικτιόνη) και από εκεί μέχρι τον Νηλέα και τον Ποσειδώνα.
Γεννήθηκε ανήμερα της γενέθλιας ημέρας του Απόλλωνος, σύμφωνα με το αρχαίο Ελληνικό εορτολόγιο, την 7η ημέρα του μηνός Θαργηλίωνος της 88ης Ολυμπιάδος (περίπου 21 Μαΐου 428 π.Χ.). Πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του σε γαμήλιο δείπνο τον πρώτο χρόνο της 108ης Ολυμπιάδος (347 π.Χ.).

Ο Διονύσιος τον εκπαίδευσε στα γράμματα, ενώ ο Αρίστων, Αργείος παλαιστής, τον δίδαξε πολεμικές τέχνες και γυμναστική. Αυτός ήταν που τον ονόμασε Πλάτων, λόγω του γεροδεμένου σώματός του.
Στην ηλικία των 20 ετών ξεκίνησε την μαθητεία του κοντά στον Σωκράτη, η οποία διήρκεσε 8 έτη, μέχρι τον θάνατο του μεγάλου φιλοσόφου.
28 ετών πηγαίνει στον Ευκλείδη στα Μέγαρα και.... από εκεί φεύγει στην Κυρήνη, στον μαθηματικό Θεόδωρο. Συνεχίζει στην Ιταλία, στους Πυθαγορικούς Φιλόλαο και Εύρυτο, από όπου φεύγει για την Αίγυπτο, μαζί με τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη. Ξεκίνησε για να πάει στο Θιβέτ για να γνωρίσει τους Μάγους, όπως τους ονόμαζαν τότε, αλλά λόγω πολέμων στην Ασία, επέστρεψε στην Αθήνα.

Σε ηλικία 40 ετών ιδρύει την Ακαδημία, η οποία για δέκα αιώνες, μέχρι το 525 μ.Χ., ήταν η φωλιά εκπαίδευσης όλων εκείνων που έμελλε να αφήσουν τα ίχνη στους στην Ιστορία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και ο άνθρωπος επάνω στις ιδέες του οποίου στηρίχθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα του Δυτικού Πολιτισμού, ο Αριστοτέλης, φοίτησε στην Ακαδημία για 20 ολόκληρα έτη.

Η Ακαδημία βρισκόταν σε ένα προάστιο, τότε, της Αθήνας, τον Κολωνό, αφιερωμένο στον Ίππιο Ποσειδώνα. Τότε λεγόταν Εκαδημία, αλλά μετά αλλάχθηκε το Ε με το Α. Ήταν υπαίθριο γυμναστήριο, όπου ο Πλάτων συγκέντρωσε τους καλύτερους δασκάλους της εποχής, για να διδάξουν την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Από όλο τον τότε γνωστό κόσμο, οι άρχοντες έστελναν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, στην Ακαδημία, για να λάβουν την καλύτερη υπαρκτή εκπαίδευση που υπήρχε τότε, από τους κορυφαίους παιδαγωγούς.

Στην διεύθυνση της Ακαδημίας έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του και ετάφη στον περιβάλλοντα χώρο αυτής. Το πόσο επηρέασε την σκέψη της Ανθρωπότητος, φαίνεται από το επίγραμμα που έγραψε ο Διογένης Λαέρτιος προς τιμήν του:

"Πώς ο Φοίβος Απόλλων θα γιάτρευε με τα Γράμματα τις ψυχές των ανθρώπων, αν δεν είχε δώσει τον Πλάτωνα στην Ελλάδα; Ο υιός του Ασκληπιός είναι ιατρός των σωμάτων τους, ενώ ο Πλάτων των αθανάτων ψυχών των".

Η φιλοσοφική στάση του Πλάτωνος μπορεί να φανεί στα έργα του, τα οποία κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί πεπαιδευμένος, αν δεν έχει διαβάσει. Όπως έλεγε και ο ίδιος, δεν είναι αρκετό το να έχεις πτυχία και γνώσεις, αν δεν έχεις πρώτα εκπαιδευθεί στην Ηθική. Η Φιλοσοφία και η Ιατρική, αν συνδυασθούν με την Πολεμική Τέχνη, ωθούν τον άνθρωπο στο να ξεπεράσει τα όρια του, βοηθώντας τον να κατορθώσει ασύλληπτα πράγματα.

Όσον αφορά στις πολεμικές τέχνες που διδάσκονταν στην Ακαδημία, αρκεί να μελετήσουμε την Ιστορία και να δούμε την αναλογία Ελλήνων πολεμιστών με διάφορους επίδοξους κατακτητές. Μόνο στην μάχη του Μαραθώνα, η αναλογία ήταν 1 Έλληνας προς 52 Πέρσες πολεμιστές, όπως αναφέρουν όλες οι σχετικές ιστορικές πηγές, με πρώτο τον Ηρόδοτο.

Η σημασία που έδινε ο Πλάτων στη γυμναστική, διαφαίνεται κυρίως στο έργο του Πολιτεία, όπου αναφέρει το πώς θα πρέπει να εκπαιδεύεται η άριστη τάξη της Πόλης, η Τάξη των Φυλάκων, από την οποία θα έβγαινε ο Ανώτατος Άρχοντας της Πόλης, σύμφωνα με τα σωστά πρότυπα γυμναστικής και μουσικής


ΑΠΟ:http://vickytoxotis.blogspot.com