Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΑΡΜΕΝΙΑ

Η άλλη, Μεγάλη Αρμενία...

Πηγαίνοντας στην Ελληνική Μυθολογία, τότε που η Θεά Δήμητρα ψάχνοντας για την χαμένη Περσεφόνη, την Κόρη της, ξέμεινε στην Ελευσίνα και μετά την αποκάλυψή της στον Κελεό τον Βασιλέα της πόλης και στην Μετάνειρα τη σύζηγό του, έδωσε το άρμα της, το οποίο έσερναν πύρινοι δράκοντες στον προστατευόμενό της, γιό του Κελεού, Τριπτόλεμο. Η διαταγή της Θεάς ήταν να φύγη και να πάει στην Ασία και να διαδόσει την καλιέργεια των σιτηρών στους εκει διαμένοντες λαούς, καθώς και εκεί όπου δεν είχε πάει ακόμη η Θεά Δήμητρα.

Ο Τριπτόλεμος πήρε το άρμα της Θεάς και με τον γιό του τον Γόρδιο ξεκίνησαν την αποστολή τους από την Ιωνία, διευθυνόμενοι εσωτερικά των ακτών στην περιοχή της τότε Φρυγίας, όπου και ίδρυσαν την πόλη Γόρδιον, όνομα προς τιμή του Γόρδιου.

Πόλη γνωστή για τον περίφημο "Γόρδιο Δεσμό" (ένα κόμπο τόσο μπερδεμένο που κανένας δεν μπορούσε να τον λύσει, δημιούργημα του Γόρδιου επάνω στο άρμα του) τον οποίον έλυσε "θεαματικά" ο Μέγας Αλέξανδρος, κόβοντάς τον με το ξίφος του.

Ο Γόρδιος έγινε βασιλέας της περιοχής και απέκτησε δύο γιούς με την Κυβέλη,που ήταν ερωτευμένη μαζί του, τον Άρμενο και τον Μίδα. Ο Μίδας,αργότερα έγινε βασιλέας των Φρυγών και ο Άρμενος έφυγε από το Γόρδιον, διευθύνθηκε βόρεια στη περιοχή της σημερινής Μεγάλης Αρμενίας όπου και έγινε ο Γεννάρχης των Αρμενίων

Όμως οι Αρμένιοι, στη γλώσσα τους, αποκαλούν την χώρα τους με το αρχαιότατο όνομά της, (α)ΧΑΪΑΣΤΑΝ,(Χαϊαστάν), διότι είναι....Αχαιοί. Αλλά και τον Ηρακλή τον λένε Χάϊκ...

(του Ε-Ρόδιου)

(πληροφορίες από: PIERRE GRIMAL Λεξικό της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μυθολογίας)



Για μεγαλύτερη οθώνη στο παρακάτω Link

http://www.youtube.com/watch?v=F64I-YwS310&feature=player_embedded#!


Ε-ΡΟΔΙΟΣ