.

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ο ΔΙΗΝΕΚΗΣ



Ο Διηνέκης είπε το "υπό σκιή"

"Από όλους τους Σπαρτιάτες και τους Θεσπιείς που πολέμησαν τόσο ηρωικά, το πιο εκπληκτικό δείγμα θάρρους δόθηκε από τον Σπαρτιάτη Διηνέκη. Λέγεται ότι πριν από τη μάχη, ένας ντόπιος από την Τραχίνα, του είπε πως όταν οι Πέρσες ρίπτουν βέλη, είναι τόσο πολλά ώστε κρύπτουν τον ήλιο. Ο Διηνέκης τότε, εντελώς ατάραχος μπροστά στο μέγεθος του Περσικού στρατού, είπε ότι ήταν ευχάριστη η είδηση που τους έφερνε ο ξένος από την Τραχίνα, γιατί αν οι Πέρσες έκρυβαν τον ήλιο, θα πολεμούσαν με σκιά. Λέγεται ότι διατύπωσε κι άλλες παρόμοιες φράσεις, χάρη στις οποίες θα μείνει αλησμόνητος.

Μετά τον Διηνέκη, τη μεγαλύτερη....
διάκριση κέρδισαν δύο Σπαρτιάτες αδελφοί, ο Αλφεός και ο Μάρων, γιοί του Ορσιφάντου. Από τους Θεσπιείς, αυτός που κατέκτησε τη μεγαλύτερη δόξα ήταν κάποιος Διθύραμβος, γιός του Αρματίδου".

["Λακεδαιμονίων δε και Θεσπιέων τοιούτων γενομένων όμως λέγεται ανήρ άριστος γενέσθαι Σπαρτιήτης Διηνέκης τον τόδε φασί ειπείν το έπος πριν ή συμμείξαί σφεας τοίσι Μήδοισι, πυθόμενον προς τεο των Τρηχινίων ως επεάν οι βάρβαροι απίωσι τα τοξεύματα, τον ήλιον υπό του πλήθεος των οϊστών αποκρύπτουσι· τοσούτο πλήθος αυτών είναι· τον δε ουκ εκπλαγέντα τούτοισι ειπείν, εν αλογίη ποιεύμενον το των Μήδων πλήθος, ως πάντα σφι αγαθά ο Τρηχίνιος ξείνος αγγέλλοι, ει αποκρυπτόντων των Μήδων τον ήλιον υπό σκιή έσοιτο προς αυτούς η μάχη και ουκ εν ηλίω. Ταύτα μεν και άλλα τοιουτότροπα έπεά φασι Διηνέκεα τον Λακεδαιμόνιον λιπέσθαι μνημόσυνα.

Μετά δε τούτον αριστεύσαι λέγονται Λακεδαιμόνιοι δύο αδελφεοί, Αλφεός τε και Μάρων Ορσιφάντου παίδες. Θεσπιέων δε ευδοκίμεε μάλιστα τω ούνομα ήν Διθύραμβος Αρματίδεω".

[Ηροδότου Ιστορία, βιβλίο 7 - "Πολύμνια", κεφ. 226 - 227]