.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ από ΑΙΜΑ ΑΛΟΓΟΥ,



Antivenom, οδηγία W.H.O.

Πρωτοβουλία του United Nations Ηealth Αgency, σύμφωνα με την οδηγία του World Health Organization (WHO) για μεγαλύτερη παραγωγή, κατάλληλων και ασφαλέστερων αντιοφικών ορών ( antivenoms)

Υπολογίζεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από φίδια κάθε χρόνο, τα μισά από αυτά τα περιστατικά αφορούν δηλητηριώδη φίδια, και προκαλούν όχι μόνο θανάτους αλλά επίσης και περίπου 300.000 ακρωτηριασμούς, παράλυση και νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Π.Ο.Υ.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άτομα φτωχών αγροτικών περιοχών όπου δεν υπάρχει επαρκής ιατρική βοήθεια, υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αιτία. Στις ανεπτυγμένες χώρες τα θύματα είναι πιθανότερο να επιζήσουν εφόσον έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία.

Αν και τα περισσότερα είδη φιδιών είναι μη-δηλητηριώδη και συνήθως σκοτώνουν τη λεία τους με συστολή και όχι δηλητήριο, τα δηλητηριώδη φίδια βρίσκονται σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική.

Δεδομένου ότι η εμφάνιση των φιδιών μπορεί να διαφέρει, συχνά δεν υπάρχει τρόπος για εύκολη και γρήγορη ταυτοποίηση των ειδών και πάντα χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του φιδιού, η περιοχή του σώματος που θα δαγκώσει, το ποσό του δηλητηρίου που θα εγχυθεί, καθώς και η γενικότερη κατάσταση υγείας του θύματος.

Ο αντιοφικός ορός Antivenom εξακολουθεί να είναι η η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για δάγκωμα από ένα δηλητηριώδες φίδι. Ο ορός antivenom δημιουργήθηκε αρχικά το 1895 από τον Γάλλο ιατρό Albert Calmette για τη θεραπεία δαγκώματος από Ινδική κόμπρα.

Ο Antivenom παράγεται με την έγχυση μιας μικρής ποσότητας δηλητηρίου σε ένα ζώο (συνήθως ένα άλογο ή πρόβατο) για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αντισωμάτων, που στη συνέχεια απομονώνονται από το αίμα του ζώου.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι αντιοφικοί οροί antivenoms είναι αποτελεσματικοί ενάντια στο δηλητήριο φιδιών από πολυάριθμα είδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν αντιοφικούς ορούς antivenom έχουν στόχο να δημιουργήσουν προϊόντα ανάλογα με τα είδη φιδιών που ζουν σε κάθε περιοχή. Πολλές χώρες δεν έχουν πρόσβαση στους ορούς για την αντιμετώπιση δαγκωμάτων από ιοβόλα φίδια –antivenoms- που χρειάζονται.

Γιά τη συνέχεια του άρθρου: http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/05/antivenom-who.html

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα.Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".