Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Απειλητικό για όλη την Ανατολική Μεσόγειο το τσουνάμι της Θήρας


Καταστροφικό για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται ότι ήταν το παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, η οποία τοποθετείται μεταξύ 1630 και 1550 π.Χ. Αυτό τουλάχιστον υπαγορεύουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας όπως δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Geology (τεύχος Οκτωβρίου 2009). Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που διεξήχθη από διεθνή ομάδα αμερικανών, καναδών και ισραηλινών επιστημόνων, το τσουνάμι της Θήρας ευθύνεται για εκτεταμένες πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές του σημερινού Ισραήλ και των γειτονικών.... περιοχών (Λιβάνου-Φοινίκης, Αιγύπτου, Μ. Ασίας, Κύπρου κ.α.).

Αναλυτικά, η έρευνα περιλάμβανε υποβρύχιες έρευνες με σκοπό τη λήψη δειγμάτων εδάφους από τον πυθμένα της θάλασσας ανοιχτά των ακτών της αρχαίας Καισάρειας στο σημερινό Ισραήλ. Η ανάλυση του υλικού αυτού έφερε ενδείξεις για τρία διαφορετικά παλιρροϊκά κύματα σε τρεις διαφορετικές περιόδους του παρελθόντος, το 551 μ.Χ., το 115 μ.Χ. και τέλος την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, οπότε και τοποθετείται η έκρηξη της Θήρας. Το διαταραγμένο γεωλογικό στρώμα που σχετίζεται με την έκρηξη έχει πάχος 40,64 εκατοστά και εντοπίστηκε μερικά μόνο μέτρα εσωτερικά στον πυθμένα, που βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ενδείξεις της προϊστορικής έκρηξης περιλαμβάνουν στρογγυλεμένα χαλίκια, ιδιόμορφα μαλάκια και χαρακτηριστικές ρωγμές σε τμήματα βραχώδους εδάφους τα οποία ακολουθούν την ίδια διεύθυνση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το τσουνάμι της Θήρας έφτασε στη μέγιστη απόσταση που του επέτρεπε η γεωμορφολογία της Ανατολικής Μεσογείου, για να εμποδιστεί τελικά από την ξηρά στις Συροπαλαιστινιακές ακτές. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την υπόθεση ότι το κύμα υπήρξε καταστροφικό και για τις πόλεις των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κατάλοιπα από την ίδια την παραλιακή Καισάρεια χρονολογούνται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ τα υστεροχαλκά κατάλοιπα εκεί είναι ελάχιστα.

Πηγή: New York Times, 02/11/09
http://www.nytimes.com/2009/11/03/science/03tsunami.html?_r=1

Ζ.Ξ.

ΠΗΓΗ:http://www.arxaiologia.gr/