.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΣΤΕΡΕΨΕ.......Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ


Η Ελληνική Γη που έβγαλε και έβγαζε Διανουμένους στέρεψε σήμερα: Η βαρβαρότητα κατάφερε να αλώσει τον Πολιτισμό! Η προδοσία των διανουμένων, και η ανυπαρξιά τους μας έχει οδηγήσει στο σημερινό χάος.
(κλικ στην εικόνα)
Τα αρχέτυπα και πρότυπα της Πνευματικής Φυλής και της πνευματικής στάσης, πέρα από τη γλώσσα, απαντώνται και αναγνωρίζονται στη.... Μυθολογία και την Ιστορία. Πνευματική στάση, ως "στάση", στην έννοια του "εξανίσταμαι" και "στασιάζω", σημαίνει "δικαιοκρατική" αντίσταση, ουσιαστικής νομιμότητας υπεράσπιση, νόμιμη πολιτισμική άμυνα.

Ο πρώτος διδάξας είναι εδώ ο Προμηθέας,
ο πρώτος μαθών ο Όμηρος και ο πρώτος παθών ο Σωκράτης

Ο Προμηθέας, ως Φωτοδότης - Επινοητής της Γλώσσας και της Ανθρωπότητας, προσέφερε τη δυνατότητα και το όργανο της πνευματικής λειτουργίας: Ο Λόγιος είναι Λειτουργός της Γλώσσας και του Πολιτισμού. Ως κοσμολογική παρέμβαση και αποσόβηση μιας ανθρωπολογικής καταστροφής αποτελεί αρχέτυπο και πρότυπο σωστικής λειτουργίας.


Ο Όμηρος, ως λογοδότης, ως πρωτομάστορας του λόγου και του πολιτισμού, προσέθεσε την εσωτερρική διάσταση του πνευματικού ανθρώπου: Ο Ποιητής είναι δημιουργός Γλώσσας και Πολιτισμού, Παιδαγωγός της Ανθρωπότητας.

Ο Σωκράτης, ως γνωσιοδότης, ως δάσκαλος φιλοσοφίας, ως συνείδηση και ενσάρκωση της ουσιαστικής νομιμότητας, έφερε στην ιστορία το πρότυπο του πνευματικού ανθρώπου και την ιστορία στο ύψος του Ελληνικού ανθρώπου: ο φιλόσοφος είναι μάθημα κόσμου και ζωής και παράδειγμα τόλμης και αρετής. Με το Σωκράτη τελειούται ένα είδος ανθρώπου: Ο Λογιότατος. Ο λογιότατος γίνεται άνθρωπος του είδους και της γλώσσας: ο αναθρώσκων άνθρωπος και η διαφορά η ειδοποιός

Ορίζοντας του Πνευματικού Ανθρώπου, το πεδίον, η περίσταση όπου αυτός δρα, είναι η Κρίση: η Κρίση της Ιστορίας, η Κρίση Ανθρωπότητας. Αυτή κάνει δυνατή την παρουσία του - και δικαιολογεί την υπάρξη του, ως υπέρμαχου του πολιτισμού. Το "στοιχείο" της δράσης του είναι η "πολεμική", άξιον της προστασίας αγαθό ο ακέραιος και καίρος λόγος: λόγος πολιτικός [ελευθερία], κοινωνικός [δικαιοσύνη], φιλοσοφικός [αλήθεια], αισθητικός [ομορφιά], ηθικός [αρετή].

Ο Πνευματικός Άνθρωπος προστατεύει τον Λόγο και την Τιμή του Ανθρώπου. Πρωτοστατεί στους αγώνες για την αναγνώριση και την επικράτησή του. Πρωταγωνιστεί στην κατάκτηση της ανωτερότητας, στην παραγωγή ανωτέρων ανθρώπων. Ο Πνευματικός άνθρωπος, περισσότερο πράγματι από απλός θεματοφύλακας της ανθρώπινης ουσίας, της ανθρωπότητας του ανθρώπου, είναι στο βάθος ο δημιουργός της. Η ευθύνη του έγκειται κυρίως, γι' αυτό, στο να μη σιωπήσει, στο να αποδοθεί στον υπερ πάντων αγώνα, όταν απειλείται το δικαίωμα του ανθρώπου να είναι άνθρωπος.

Ο αυθεντικός πνευματικός άνθρωπος είναι απελευθερωτής του λόγου, απελευθερωτής του κοινωνικού και ανθρώπινου μέλλοντος. Αναστηλωτής, παλινορθωτής και αναδημιουργός της "ανθρωπιάς" του ανθρώπου.

Στη σημερινή καιρικότητα - της τεχνολογικής και οικονομικής στρατηγικής αποθέωσης της ισχύουσας πραγματικότητας και της ωφέλιμης επιστήμης -, η ιστορική πνευματική παρέμβαση μπορεί άραγε να μην είναι καθαρή ουτοπία και ο πνευματικός άνθρωπος ένας σύγχρονος δον Κιχώτης;

Το πρόβλημα έχει καταστατικό χαρακτήρα: έχει άραγε λόγον υπάρξεως, στα πρόθυρα της τρίτης χιλιετίας, ο θεσμός του στρατευμένου διανουμένου, ως δυνατότητα διαμορφώσεως της ιστορίας;

Μήπως από άρπαγας της φωτιάς και ευεργέτης της ανθρωπότητας, όπως ήταν ο Προμηθέας, μετατρέπεται σήμερα ο διανούμενος σε αστυνόμο της σκέψης και ληστή της ιστορίας, όπως ήταν ο Προκρούστης;Τι από τα δύο συμβαίνει, απέτυχε στην αποστολή του ή ξεπεράστηκε από την ιστορία;
Κομιστής της γνώσης της επίγνωσης ή φορέας μιας γνώσης της απόγνωσης;
Είναι σήμερα απελευθερωτής ή τύραννος του Λόγου;

Οι διανοούμενοι, από φυσικοί υπερασπιστές και κήρυκες των αιωνίων και ανιδιοτελών αξιών[της δικαιοσύνης, της αλήθειας, της λογικής], έγιναν επαγγελματίες συνήγοροι ιδιωτικών συμφερόντων, υπάλληλοι, όχι πλέον της ιστορίας [Hegel], αλλά πολιτικών κομμάτων, προπαγανδιστές κομματικών παθών, από αρνητές του λαικού ρεαλισμού, έγιναν υποκινητές του λαικισμού.

''Η βαρβαρότητα
κατάφερε τελικά
να αλώσει τον πολιτισμό!''

ΑΠΟ: http://makelio.blogspot.com