.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τουρκία: 7000, Κουρδικής καταγωγής, παιδιά φυλακισμένα



Ο αριθμός των παιδιών που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία επειδή πετούσαν πέτρες κατά της Αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα σε διαδηλώσεις, έχει φτάσει τις 7000. Τα παιδιά συλλαμβάνονται για παραβιάσεις άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Παρά το ότι συνήθως το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι η έκθεση σύλληψης της Αστυνομίας τα παιδιά παραμένουν στη φυλακή επί μήνες, στερούμενα όχι μόνο την ελευθερία τους, αλλά την χαρά της παιδικής ηλικίας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν τρεις χιλιάδες παιδιά κατηγορούνται για συμμετοχή σε διαδηλώσεις, αλλά σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο του Ντιάρμπακιρ ο αριθμός τους ανέρχεται στις επτά χιλιάδες.

Συνολικά, οι ποινές που έχουν επιβληθεί σε.... ανήλικους με την κατηγορία του λιθοβολισμού κατά της Αστυνομίας ξεπερνούν τα.... δύο χιλιάδες χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλόγου του Ντιάρμπακιρ, αποκάλυψε ότι έχουν φυλακιστεί επτά χιλιάδες παιδιά καταγόμενα από κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.

«Τα παιδιά κατά κανόνα δεν έχουν σχέσεις με πολιτικές οργανώσεις, ούτε και γνωρίζουν τι είναι μία πολιτική οργάνωση, ωστόσο στο δικαστήριο κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ως «τρομοκρατικές» και πολλές φορές καταδικάζονται σε φυλάκιση 5 έως 10 ετών».

Ο γεν. γραμματέας, δικηγόρος κ. Eren, δηλώνει ότι ορισμένες δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την αποφυλάκισή αυτών των παιδιών, πρέπει να επιδοκιμαστούν προσθέτοντας ωστόσο, ότι η αποφυλάκιση δεν σημαίνει υποχρεωτικά την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες.

"Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί όσο παραμένει εν ισχύ το άρθρο 220/6 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου καταδικάζονται όχι επειδή είναι μέλη κάποιας παράνομης οργάνωσης, αλλά με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία δραστηριοτήτων τρομοκρατικής οργάνωσης", καταλήγει ο κ. Eren.


ΑΠΟ: kourdistan.blogspot.com