Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΙΕΡΟΓΑΜΙΕΣ



Οι γάμοι στην αρχαία Ελλάδα γίνονταν τις μέρες που ήταν πανσέληνος και συνήθως το χειμώνα, το μήνα Γαμηλιώνα (δηλαδή από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου), που ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα η οποία ήταν νόμιμη σύζυγος του Δία. Η βασίλισσα των θεών και των ανθρώπων, απέκτησε με τον πρώτο των θεών τέσσερα παιδιά, τον Άρη, την Ήβη, τον Ήφαιστο και την Ειλείθυια.

Ο γάμος της Ήρας γιορτάστηκε μεγαλόπρεπα κι ονομάστηκε "ιερός γάμος", γιατί καθιέρωσε το θεσμό του γάμου. Κατά μία εκδοχή ο μύθος της ένωσης του Δία και της Ήρας συμβόλιζε την ένωση της καθαρότητας του Ουρανού (εκφραστής του ο Δίας) με τον Αέρα, στοιχείο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, που εκφραστής του ήταν η Ήρα. Ενώ ο Δίας ήταν ξακουστός για τις απιστίες του, εκείνη παρέμεινε πιστή και δεν απαρνήθηκε τους όρκους της. Εδώ, κατά μία άλλη εκδοχή, μαζί με την Ήρα, βρίσκουμε την ευτυχία της απόλυτης δέσμευσης σε μια σχέση και τον βαθμό της ζήλιας που συνοδεύει την απιστία.

Το τι πραγματικά γινόταν στις «ιερογαμίες»-γάμους από τον Όμηρο έως στα κλασικά χρόνια μπορείτε να το δείτε στην περακάτω διεύθυνση.

http://www.edutv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1186&Itemid=100



Πηγή: http://alfeiospotamos.blogspot.com