Το όνομα Ίλος εμφανίζεται δύο φορές στη βασιλική οικογένεια της Τροίας.
Ο πρώτος ήρωας που ονομάζεται έτσι είναι το ένα από τα τέσσερα παιδιά του Δάρδανου. Πέθανε χωρίς να αφήσει απογόνους.
Το όνομα εμφανίζεται ξανά δύο γενιές αργότερα είναι το όνομα ενός από τα τέσσερα παιδιά του Τρώα και της Καλλιρρόης , που ήταν η Κλεοπάτρα, ο Ίλος, ο Ασσάρακος και ο Γανυμήδης.
Παντρεύτηκε την Ευρυδίκη, που ο Απολλόδωρος την αναφέρει ως κόρη του "Αδράστου, και απέκτησε ένα γιο, τον Λαομέδοντα' αυτός απέκτησε πέντε γιους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Ποδάρκης, που ονομάστηκε Πρίαμος, και τρεις κόρες, που μια τους ήταν η Ησιόνη. Ο Ίλος απέκτησε, εκτός από τον Λαομέδοντα, μια κόρη, τη Θεμίστη, που παντρεύτηκε τον Κάπη (το γιο του Ασσάρακου) και που ήταν κατά συνέπεια η γιαγιά του Αινεία.
Ο Ίλος αυτός είναι ο κοινός πρόγονος του γένους του Πρίαμου και του γένους του Αινεία, στους οποίους ανήκε διαδοχικά η βασιλεία της Τροίας.
Ο Ίλος ίδρυσε την πόλη της Τροίας (Ίλιον) κάτω από τις εξής συνθήκες• καταγόμενος από την Τρωάδα είχε πάει στη Φρυγία, για να πάρει μέρος σε αγώνες, που είχε οργανώσει ο βασιλιάς αυτής της χώρας. Εκεί κέρδισε το βραβείο, που ήταν πενήντα νέοι δούλοι από κάθε φύλο. Ο βασιλιάς, σύμφωνα με την υπόδειξη ενός χρησμού, του έδωσε και μια αγελάδα άσπρη με μαύρες βούλες και τον συμβούλευσε να ακολουθήσει το ζώο, να εγκατασταθεί στο μέρος, όπου θα σταματούσε, και εκεί να ιδρύσει πόλη. Η αγελάδα ανέβηκε προς το Βορρά και σταμάτησε στο λόφο που λεγόταν Λόφος της Ατής στη Φρυγία. Στο σημείο εκείνο είχε πέσει η Άτη (η «πλάνη»), όταν ο Δίας την έριξε κάτω από τον ουρανό.
Ο Ίλος έχτισε εκεί μια πόλη, που την ονόμασε Ίλιον (η κατοπινή Τροία). Η πόλη αυτή υψωνόταν στην πεδιάδα του Σκάμανδρου, όχι μακριά από τη Δάρδανο, την πόλη του όρους Ίδη, που είχε ιδρύσει ο Δάρδανος.
Λίγο καιρό μετά την ίδρυση του Ίλιου, ο Δίας, ύστερα από προσευχή του Ίλου, του έστειλε ένα σημάδι, για να του αποδείξει την εύνοια του και να επιβεβαιώσει την εκλογή του σχετικά με την τοποθεσία αυτή. Ένα πρωί λοιπόν ο Ίλος βρήκε μπροστά στη σκηνή του ένα άγαλμα, που είχε πέσει κατά θαυμαστό τρόπο από τον "ουρανό, το Παλλάδιο. Το Παλλάδιο ήταν τρεις πήχεις ψηλό και τα πόδια του ήταν ενωμένα στο δεξί χέρι κρατούσε δόρυ, στο αριστερό αδράχτι και σφοντύλι. Παράσταινε την εικόνα της θεάς Αθηνάς, της Παλλάδας. Ο Ίλος έχτισε ναό, για να στεγάσει το άγαλμα.
Είναι ο μεγάλος ναός της Αθηνάς στην Τροία. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, το άγαλμα έπεσε από τη στέγη του ναού, ενώ ο ναός δεν είχε τελειώσει άκοσμη, και πήρε μόνο του την τελετουργική του θέση. Άλλη εκδοχή διηγείται ακόμη πως σε μια πυρκαγιά του ναού ο Ίλος έσωσε το άγαλμα τραβώντας το μέσα από τις φλόγες, αλλά τυφλώθηκε, επειδή δεν επιτρεπόταν να δει τη θεϊκή αυτή εικόνα. Η Αθηνά ωστόσο κάμφθηκε από τις προσευχές του και του ξανάδωσε το φως, επειδή η ιεροσυλία του ήταν δικαιολογημένη.
Ορισμένοι συγγραφείς λένε πως ο Ίλος είχε πολεμήσει εναντίον του Τάνταλου και του Πέλοπα, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την αρπαγή του γιού του Γανυμήδη και τους εξόρισε από την χώρα.
Ε-ΡΟΔΙΟΣ
ΠΗΓΗ: ermionh.blogspot.com