.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ


Ποιός είναι ο εφευρέτης του τηλεφώνου;

0 Αντόνιο Μέουτσι.

Φωτο:Το τηλέφωνο του Μέουτι

0 Μέουτσι, ένας λαμπρός εφευρέτης με άνισο έργο από τη Φλωρεντία, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1850. Το 1860 παρουσίασε για πρώτη φορά το μοντέλο μιας ηλεκτρικής συσκευής που είχε ονομάσει τηλετρόφωνο. Το 1871 υπέβαλε αίτηση για να του χορηγηθεί προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, πέντε χρόνια πριν από την κατο­χύρωση της πατέντας του τηλεφώνου από τον Γκράχαμ Μπελ.

Την ίδια χρονιά ο Μέουτσι έπαθε σοβαρά εγκαύματα όταν ο λέβητας του φέρι μποτ Στέιτεν Άιλαντ εξερράγη και αναγκάστηκε να μείνει καθηλωμενος στο κρεβάτι. Δεδομενου ότι ζούσε από το επίδομα ανεργίας και ήξερε λίγα αγγλικά, δεν κατάφερε να στεί­λει τα δέκα δολάρια που απαιτούνταν για την ανανέωση της ευρεσιτεχνίας του το 1874.

Φωτο:Ο Μπελ

Το 1876, όταν η ευρεσιτεχνία του Μπελ κατοχυρώθη­κε, ο Μέουτσι άσκησε αγωγή. Είχε στείλει όλα τα πρω­τότυπα σχέδια και τα μοντέλα του στο εργαστήριο της Γουέστερν Γιούνιον. Κατά μία εκπληκτική σύμπτωση, ο Μπελ δούλευε στο ίδιο εργαστήριο και τα μοντέλα είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Ο Μέουτσι πέθανε το 1889, ενώ η αγωγή του εναντίον του Μπελ βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να εισπράξει ο Μπελ τα εύσημα για την εφεύρεση και όχι ο ίδιος.


Ε-ΡΟΔΙΟΣ
Πηγή: Το βιβλίο της άγνοιας