Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΣΤΑΥΡΑΓΚΑΘΙ



Σταυραγκάθι (Ατρακτυλίς η Δικτυωτή)
Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) και άλλες ονομασίες του είναι Αίμα του Χριστού, Ατιμόξυλο, Φόνος. Η Άκανθα του Ομήρου. Είναι ένα αρκετά ποικίλο είδος της ΝΑ Ευρώπης, ευρέως διαδεδομένο σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Είναι πολυετής πόα, ύψους έως 60 εκ. που φυτρώνει σε βραχώδεις πλαγιές και σε βοσκοτόπια, σε μέσα και μεγάλα υψόμετρα.

Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αγκάθια. Τα φύλλα είναι σκληρά, έλλοβα και φέρουν αγκάθια. Τα άνθη του βγαίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Η ταξιανθία έχει μεταλλικό μπλε χρώμα και περιβάλλεται από αγκαθωτά βράκτια. Αποτελείται από πολυάριθμα ανθίδια, τα οποία διατάσσονται σε σφαιρικές ομάδες στις άκρες των βλαστών. Η στεφάνη είναι πολύ μικρή, με γαλάζια πέταλα. Τα σέπαλα είναι αγκαθωτά.
Χαρακτηριστικός είναι ο κόκκινος χυμός του με τη μεθυστική μυρωδιά του.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λέγεται Αίμα του Χριστού, γιατί πιστεύουν ότι από αυτό το αγκάθι έγινε το στεφάνι, με το οποίο οι Εβραίοι στεφάνωσαν το Χριστό. Γι' αυτό τη Μεγάλη Παρασκευή τα παιδιά ζωγράφιζαν σταυρούς με τον κόκκινο χυμό τους στη ράχη του χεριού τους.

Αποτελεί τροφή για τα γαϊδούρια. Το επωνομαζόμενο γαϊδουράγκαθο


Πηγή: rc-cafe.blogspot.com