.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

"Οι Έλληνες,αν θέλουν....

μας παίρνουν και τα σώβρακα"!
Γερμανός Καθηγητής στο Spiegel!

Το Der Spiegel μας έχει συνηθίσει σε πολύ αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα. Δεν ξέρουμε τι κρίση έπιασε τους Γερμανούς, αλλά η συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) που δημοσιεύει είναι εκπληκτική και πρέπει να τη διαβάσουν πολύ προσεκτικά η Μέρκελ,ο Σόϊμπλε κι όλοι όσοι έχουν κάνει πειραματόζωο.... την Ελλάδα!
Ο καθηγητής σε γενικές γραμμές:
•Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά των Γερμανών που συνοψίζεται στο “λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε”.
•Θυμίζει τις μεγάλες χρεοκοπίες της Γερμανίας και υπενθυμίζει ότι το οικονομικό της θαύμα το οφείλει στις ΗΠΑ!
•Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς,λέει και αφήνει ξερούς τους Γερμανούς!

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ :
Spiegel : Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά
Ritschl : Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 

Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.
Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Spiegel Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 

Ritschl Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 

Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl Αναλογικά με την οικονομική επιφ'ανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. 

Spiegel Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 

Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 

Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel Πως είπατε;
Ritschl Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. 

Spiegel Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 

Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. 

Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.
Spiegel Τι εννοείτε;
Ritschl Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».
Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. 

Spiegel Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 

Ritschl Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. 

Albrecht Ritschl , Wirtschaftshistoriker 
(καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)
SPIEGEL

Το είδαμε εδώ

Stratfor: Η έξοδος της Ελλάδας....

θα κοστίσει στην Ευρωζώνη
2 τρισ. ευρώ


"Ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα πλήξει την ευρωζώνη, μόλις η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την οικονομική ένωση του ευρώ και επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα". Αυτή είναι η πρόβλεψη του STRATFOR, του γνωστού κέντρου στρατηγικών ερευνών των ΗΠΑ, με ισχυρή επιρροή σε όλη την πολιτικοστρατιωτική.... ελίτ της Ουάσιγκτον.
Το STRATFOR βασίζει την ανάλυσή του σε αυτό που και παλαιότερα είχε υποστηρίξει σε ανάλυση η οποία είχε δημοσιευθεί ολόκληρη στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Ότι η Ελλάδα είναι "εκ γενετής" ελλειμματική χώρα μετά τον Β' Π.Π., η οποία στηριζόταν από τις ΗΠΑ και την Δύση, λόγω της κρίσιμης γεωστρατηγικής ανάγκης που υπήρχε να αναχαιτιστεί η Σοβιετική Ένωση και να μην περιέλθει η χώρα στην σοβιετική σφαίρα επιρροής.
Αναφέρεται και πάλι στους δύο βασικούς άδηλους πόρους που στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν εν πολλοίς την Ελλάδα, την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό, οι οποίοι σε συνδυασμό με την υψηλής σημασίας γεωστρατηγική της θέση της εξασφάλιζαν οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, αλλά τώρα αυτό το περιβάλλον έχει εκλείψει.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το τέλος του "Ψυχρού Πoλέμου" έκανε "μη αναγκαία την στήριξη της Ελλάδας και συνεπώς την κατεύθυνση κεφαλαίων προς την ελληνική οικονομία". Από εκεί και πέρα, η εμπορική ναυτιλία έχει πληγεί γιατί έχει χάσει ένα βασικό όπλο: Την ναυπηγική βιομηχανία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Και τελειώνει υποστηρίζοντας ότι δεν αρκεί ο τουρισμός για να επιβιώσει οικονομικά ένα κράτος.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “Η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί αν δεν έχει μία σταθερή προσφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό τα οποία δεν θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει. Και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επανεκκινήσει την οικονομία της και να βγάλει από πάνω της το χρέος της, γιατί απλά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Για να επιβιώσει το ευρώ θα πρέπει να “πετάξουν” την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης”.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το επιμερίζει ως εξής:
"Η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμαστεί για τρία πράγματα:
- Να δαπανήσει κάπου 400 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό που θα δημιουργήσει η απουσία της Ελλάδας από το το ευρώ.
- Να διατεθούν 800 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα, αλλά και τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν δανείσει αυτούς που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Εκτός αυτό πρέπει να υποστηριχθούν με άμεσες ενέσεις ρευστότητας οι τράπεζες των ασθενών οικονομιών Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και πιθανόν της Γαλλίας.
- Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Ιταλία που χρειάζεται από μόνη της "ενέσεις" ρευστότητας επιπλέον 800 δισ. ευρώ για μια τριετία".
Το STRATFOR επαναλαμβάνει την ιστορική αναδομή που έχει κάνει για την Ελλάδα ξεκινώντας από την αποχή πριν την επανάσταση του 1821: "Όταν η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η δύναμη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χρησιμοποίησε την Ελλάδα εναντίον των Τούρκων. Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν έναν παρόμοιο ρόλο υποστηρίζοντας την Ελλάδα ενάντια στους Σοβιετικούς. Και στις δύο περιπτώσεις, τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων ήρθαν στην Ελλάδα για την υποστήριξή της. Τώρα όμως εχθρός δεν υπάρχει. Εχθρός που να δικαιολογεί δηλαδή την υποστήριξη της Ελλάδας".
Η ανάλυση είναι σε αρκετά σημεία σωστή, η ιστορική της αναδρομή δεν απέχει από την πραγματικότητα, αλλά σε κάποια κρίσιμα σημεία έχει λάθη: Πρώτον η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ουδέποτε βασίστηκε ιδιαίτερα στη ναυπηγική βιομηχανία. Μπορεί η εν λόγω βιομηχανία να ήταν σημαντική για την χώρα και να έχει πληγεί σήμερα λόγω αύξησης του κόστους των ναυπηγήσεων ειδικά μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ που γέμισε τον πλανήτη με χαμηλού κόστους ναυπηγεία και εν συνεχεία με την είσοδο αρχικά της Νότιας Κορέας και εν συνεχεία της Κίνας στις ναυπηγήσεις. Η ελληνική ναυτιλία προσφέρει σήμερα στο εθνικό ΑΕΠ περισσότερα απ' ό,τι πριν είκοσι χρόνια. Ο τουρισμός το ίδιο. Σε ό,τι αφορά την γεωστρατηγική σημασία, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ο "μεγάλος εχθρός", η Σοβιετική Ένωση, αλλά... πολλοί μικρότεροι!
Για τις ΗΠΑ η ύπαρξη της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής της είναι σχεδόν το ίδιο κρίσιμη με το παρελθόν και θα γίνει πιο κρίσιμη με την έναρξη της παραγωγής των πεδίων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης. Η Ρωσία θέλει την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά της για μια σειρά λόγων και η Κίνα επίσης θέλει να έχει πόδι στην Ελλάδα.
Η παρούσα οικονομική κατάσταση είναι αποτέλεσμα εσωτερικών πολιτικών διεργασιών. Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί σήμερα να είναι περισσότερο πιθανή από την παραμονή σε αυτήν, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που επικαλείται το STRATFOR.

Το είδαμε εδώ

UFO ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥΡΟΥ

ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Δεν υπάρχει κάποια περιγραφή από τον χρήστη που ανέβασε το βίντεο, οπότε θα ακεστούμε στην οπτικοακουστική επαφή. Πρόκειται για UFO σε σχήμα πούρου ή πρόκειται για κάτι άλλο; Τα συμπεράσματα δικά σας..
Δείτε το βίντεο:....

Tremendous Cigar UFO over Brazil (Sept 28, 2011)

eemuller

Το είδαμε εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ ΕΛΕΝΙΝ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ
ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ ΕΛΕΝΙΝ.

Αντιγράφουμε απευθείας από την σελίδα του αστρονόμου Leonid Elenin:
Αυτή την στιγμή ο κομήτης Ελενιν έχει αποσυντεθεί σε ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων κομματιών τα οποία, μπορεί, να είμαστε σε θέση να τα παρατηρήσουμε με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο στις αρχές Οκτωβρίου.
Τα θραύσματα του κομήτη δεν άλλαξαν την πορεία του και θα συνεχίσουν την αρχική τροχιά του (όχι σε απόσταση μικρότερη των 35.000.000χλμ).
Προσωρινά, ο κομήτης Ελενιν δεν είναι ορατός στις εικόνες από το SOHO και τους.... δορυφόρους STEREO.
Ο κομήτης που εμφανίζεται στις εικόνες του STEREO B με την κάμερα HI-1 είναι ο κομήτης 45/P Honda-Mrkos-Pajdusakova.
Ακόμα και αν δεν αποσυντεθεί ο κομήτης Ελενιν, δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει έκλειψη στον Ήλιο μια και η πυκνότητα των αερίων της κώμης του είναι αμελητέα και ένας επίγειος παρατηρητής δεν θα μπορούσε να παρατηρήσει αυτό το γεγονός.
Η Γη δεν θα περάσει από την ουρά του κομήτη διότι τώρα δεν υπάρχει.
Ο κομήτης δεν θα προκαλέσει και δεν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε ζημία σε εμάς και στον πλανήτη μας.

Το είδαμε εδώ

Στη Ρόδο κάνουμε έρανο....

υπέρ ... Πάγκαλου! (βίντεο)

Έχουμε χιούμορ στη Ρόδο: Ξεκινήσαμε έρανο στην κεντρική λαϊκή αγορά για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, που δεν είναι σε θέση να πληρώσει το «χαράτσι» των 17.500 ευρώ για τα ακίνητα που ψήφισε ο ίδιος στη Bουλή.
Προκειμένου να μην πάει φυλακή, αφού δεν θα το πληρώσει όπως ο ίδιος είπε και.... παραδέχθηκε απο τηλεοράσεως, Ροδίτες φίλοι του που επιθυμούν να συνεχίσει το κυβερνητικό του έργο αποφάσισαν να κάνουν έρανο στήνοντας δίσκο.
Έτσι οι πολίτες που επισκέπτονται τη λαϊκή αγορά ρίχνουν τον οβολό τους για να γλυτώσουν τον αντιπρόεδρο από την φυλακή, όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

NewsKosmos

Το είδαμε εδώ

" Έρχονται οι Ρώσοι"

Γεμίζει πολεμικά πλοία η Μεσόγειος
(βίντεο)

Η Μόσχα ανακοίνωσε και επίσημα πως ισχυρή μοίρα του Ρωσικού Στόλου του Βορρά πρόκειται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 6 σκάφη, με πρώτο και κύριο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ».
Η είδηση προκάλεσε εντύπωση, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας.... συμπίπτει χρονικά με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων, νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου, στη θέση «Αφροδίτη». Ήδη στην ευρύτερη αυτή γεωγραφική ζώνη επιχειρούν μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και πολύ κοντά στην εξέδρα με το γεωτρύπανο «Όμηρος» πλέει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».
Η παρουσία του Ρωσικού Στόλου προσλαμβάνει διαστάσεις από τη στιγμή που, υπεργολαβικά, η ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών «CAZPROM» συνεργάζεται με τον πετρελαϊκό όμιλο που έχει αναλάβει την εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Κυπριακή και Ισραηλινή ΑΟΖ. Άλλωστε, η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση στη Συρία.
Οι σχέσεις Ισραήλ –Τουρκίας έχουν ραγδαίως επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η Άγκυρα εννοεί να διεκδικήσει ρόλο στην περιοχή και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις, ακόμη και με απειλές στρατιωτικού περιεχομένου. «Αν χρειαστεί, θα πάμε σε πόλεμο με το Ισραήλ» δήλωνε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις Η.Π.Α. όπου παρευρέθη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..

Russian aircraft carrier Admiral Kuznetsov


NewVizaar

Πέντε πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους κι ένα αεροπλανοφόρο, αναμένεται να στείλει στη Μεσόγειο η Ρωσία στις 19 Νοεμβρίου, για στήριξη της Συρίας, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, και θα παραμείνουν εκεί για 3 μήνες.
Η Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», προτίθεται να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που τεθεί στην ατζέντα του Σ.Α του ΟΗΕ, οποιαδήποτε πρόταση σε σχέση με τη Συρία
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Η.Ε δήλωσε ότι το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, θα βοηθήσει τη διοίκηση και το καθεστώς της Συρίας, σε περίπτωση που τεθεί θέμα τάξης και τήρησης της ασφάλειας στη χώρα.
Sigmalive

Το είδαμε εδώ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η μετοχή των 670δις ευρω !!! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑΝ
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο δελτίο του Alter για τη μετοχή των 670 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Η μετοχή των 670δις ευρω !!!

VouleutikiAsulia

ΓΙΑΤΙ ΘΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ;;;

Το είδαμε εδώ

ΣΥΧΝΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΙΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ
ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Μια σειρά σεισμικών δονήσεων μεσαίου μεγέθους (5.0 κλίμακας Ρίχτερ) έχει γίνει το τελευταίο 48ωρο σε ολόκληρη την υδρόγειο, υποδεικνύοντας μια μελλοντική σεισμική δόνηση μεγαλύτερου μεγέθους. Οι άνθρωποι που.... κατοικούν σε περιοχές με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, καλό θα είναι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

5.3 earthquake NW Territory Canada
5.1 earthquake Banda Sea
5.2 earthquake Santa Cruz Islands
5.1 earthquake Tonga
5.2 earthquake Rat Islands, Alaska
5.0 earthquake Kashmir-Xinjiang border
5.1 earthquake Crete, Greece – swarm
5.4 earthquake Andreanof Islands, Alaska
5.2 earthquake Loyalty Islands


jungleapocalypse
worldjudge

Το είδαμε εδώ

Η κυβέρνηση «στραγγαλίζει»....

την ακριτική Σύμη

Ήδη, το νησί είναι αποκλεισμένο, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα του νηογνώμονα, που ακινητοποίησε τα πλοία στα λιμάνια και άφησε τα νησιά χωρίς επικοινωνία, ανταπόκριση, μεταφορές και εφόδια από το κέντρο. Και από τις εξειδικευμένες σε θέματα αυτοδιοίκησης ιστοσελίδες, μαθαίνουμε.... ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, το νησί θα βρεθεί χωρίς νερό. Η ΔΕΗ του ΠΑΣΟΚ και του πραγματικού της αφεντικού, του τροτσκιστή Φωτόπουλου, απειλεί να αφήσει χωρίς ρεύμα το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νησιού, λόγω χρέους που αγγίζει τα 70.000 ευρώ. Φυσικά, η απειλή κοινοποιήθηκε δια της νόμιμης οδού στο δήμαρχο του νησιού, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Παραλογισμός...
Διαβάστε τι λέει ο δήμαρχος στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr: «Αν δεν έχουμε νερό, τότε θα πάψουν να λειτουργεί και το εδώ εργοστάσιο της ΔΕΗ, που δίνει ρεύμα στο νησί, καθώς οι μηχανές του είναι υδρόψυχες. Και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό...» Ο δήμαρχος απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και πήρε την απάντηση ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Προσέξτε τι λέει ο δήμαρχος: «Ας φέρουν τότε νερό με τα πλοία, όπως γινόταν παλιά, και ας πληρώσουν 20.000 ευρώ το δρομολόγιο, τη στιγμή που μόνο για τον Οκτώβριο χρειάζονται να πραγματοποιηθούν είκοσι»...
Το εργοστάσιο αφαλάτωσης
«Το εργοστάσιο αφαλάτωσης που υπάρχει στη Σύμη δημιουργήθηκε το 2009, με προϋπολογισμό 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ευελπιστώντας να αποσβεστεί σε ένα χρόνο το κόστος, καθώς η ετήσια μεταφορά νερού στο νησί στοίχιζε στο κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές», διαβάζουμε. «Το κράτος εξοικονομεί 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ο δήμος έχει βουλιάξει. Ουσιαστικά πήραμε το δικό τους πρόβλημα στις πλάτες μας, και αντί να μας ευχαριστούν, προσπαθούν να μας καταστρέψουν», λέει ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας, επισημαίνοντας την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Προσπαθούν να «τελειώσουν» τους ακρίτες
Η εθνομηδενιστική κυβέρνηση, καταδικάζει το νησί στην καταστροφή και ωθεί τους κατοίκους του στη μετανάστευση. Και όλα αυτά στη Σύμη, η οποία απέχει μόλις οκτώ ναυτικά μίλια από την Τουρκία... Όσο για τον τουρισμό, βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με το ρωσικό νηογνώμονα, λόγω της κατάργησης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αυτός καταρρέει και μαζί του τα εισοδήματα των κατοίκων, καθώς τα ακινητοποιημένα στο λιμάνι σκάφη, δεν μπορούν να φέρουν κόσμο από τη Ρόδο.

Το είδαμε εδώ

Οι γυναίκες αποδεικνύονται....

το... ισχυρό φύλο

Η φύση....προνοεί...και γνωρίζει γιατί οι γυναίκες πρέπει, να είναι πιο ανθεκτικές....
Πιο ανθεκτικές σε λοιμώξεις αλλά και στον καρκίνο είναι οι γυναίκες από τους άνδρες λόγω καλύτερου ανοσοποιητικού συστήματος
Επί αιώνες χαρακτηρίζονται ως το ασθενές φύλο. Ωστόσο, η επιστήμη αποδεικνύει πως σε ό,τι αφορά τις ασθένειες, οι γυναίκες είναι πολύ πιο… ισχυρές από.... τους άνδρες.
Ως φαίνεται, η φύση τις έχει προικίσει με ανώτερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις ικανές να αντιμετωπίζουν μικροβιακούς (και όχι μόνο) εχθρούς που συχνά βγάζουν τους άνδρες νοκ άουτ.
Πιο ανθεκτικές
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες είναι γενετικώς προγραμματισμένες να εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις λοιμώξεις και στον καρκίνο ενώ διαθέτουν επίσης και ένα εφεδρικό σύστημα για την αντιμετώπιση ασθενειών.
Το μυστικό το οποίο κρύβεται πίσω από το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών αφορά μια βασική βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες διαθέτουν δύο αντίγραφα του θηλυκού χρωμοσώματος Χ, ενώ οι άνδρες διαθέτουν ένα χρωμόσωμα Χ καθώς και ένα πολύ μικρότερο χρωμόσωμα Υ.
Αυτό σημαίνει ότι ο γυναικείος οργανισμός έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε μόρια που ονομάζονται microRNA και τα οποία κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα Χ. Αυτά τα μικροσκοπικά τμήματα ριβονουκλεϊκού οξέος θεωρούνται κύριοι ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο χάρτης των microRNA
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κλοντ Λιμπέρ, η ερευνητική ομάδα η οποία δημιούργησε έναν λεπτομερή χάρτη όλων των microRNA στο χρωμόσωμα Χ, είδε ότι αυτά είχαν κυρίως ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή «τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στον άνθρωπο, όπως και σε άλλα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά και μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα από σηψαιμία, λοιμώξεις και τραύματα. Εκτιμούμε ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του χρωμοσώματος Χ το οποίο περιέχει το 10% όλων των microRNA που έχουμε ανιχνεύσει μέχρι σήμερα στον γενετικό κώδικα. Αρκετά από αυτά τα μόρια έχουν σημαντική λειτουργία σε ό,τι αφορά τον καρκίνο και την ανοσία του οργανισμού».
Ρυθμιστές του καρκίνου
Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «BioEssays» η δρ Ελενορ Φις, καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, τόνισε ότι «τα micro-RNA είναι πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση πρωτεϊνών που επιδρούν στην κυτταρική ανάπτυξη και στον καρκίνο αλλά και στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Μπορούν να καταστείλουν τη δράση πρωτεϊνών που προάγουν την καρκινική ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη δράση άλλων πρωτεϊνών που κάνουν ακριβώς το αντίθετο».
Κατά την καθηγήτρια εάν μια γυναίκα αναπτύξει μετάλλαξη σε ένα γονίδιο του χρωμοσώματος Χ που συνδέεται με την καρκινική ανάπτυξη, διαθέτει εφεδρικό αντίγραφο. Οι άνδρες όμως δεν έχουν αυτήν την… πολυτέλεια.
Πιο απαραίτητες εξελικτικώς οι γυναίκες
Η δρ Φις σημείωσε ότι από βιολογικής απόψεως η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο φύλων εμφανίστηκε εξελικτικά καθώς οι γυναίκες είναι πιο απαραίτητες για την επιβίωση του είδους.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι ανθεκτικές στις λοιμώξεις όταν είναι έγκυες και όταν θηλάζουν τα βρέφη τους. «Το ανθρώπινο είδος δεν χρειάζεται πολλούς άνδρες για να συνεχίσει να υπάρχει, χρειάζεται όμως πολλές γυναίκες» είπε η καθηγήτρια.
Ωστόσο, το σούπερ-ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών δεν κρύβει μόνο καλά αλλά και κακά: «Συνδέεται με πιο έντονη ανοσολογική απόκριση, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από αυτοάνοσα νοσήματα και μπορούν να ασθενήσουν πιο βαριά από γρίπη σε σύγκριση με τους άνδρες» κατέληξε η ειδικός.
tovima.gr


Το είδαμε εδώ

Υπόγειες Πόλεις ~ Νάπολη ~

~ Στη σκιά του Βεζούβιου ~ (Βίντεο)

Ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς του History Channel με άγνωστες σε πολλούς κατασκευές κάτω από τις σύγχρονες πόλεις.
(Αναρωτιέμαι γιατί οι συντελεστές δεν έκαναν ένα επεισόδιο στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα είναι κούφια από κάτω...)
Η εκπομπή ταξιδεύει στην.... Ιταλία και προσφέρει μια γοητευτική περιπλάνηση στην Παρθενόπη ~ Νεάπολις των αρχαίων Ελλήνων, γνωστότερη πλέον ως "Νάπολη".
Κάτω από την πόλη βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση δρόμοι, καταστήματα, κατακόμβες και στοές επί ρωμαϊκής εποχής, ενώ κατεβαίνουμε βαθύτερα, στα λατομεία των Ελλήνων όπου άφησαν κι εκεί ανεξίτηλη την παρουσία τους οι αρχαίοι μας πρόγονοι:
Για αιώνες οι Ναπολιτάνοι έσκαβαν κάτω από την πόλη τους, δημιουργώντας έναν παράλληλο κόσμο όπου τα μυστικά τους θα έμεναν ασφαλή. Ο Don Wildman μας ταξιδεύει 2500 χρόνια στο παρελθόν για να ανακαλύψουμε τον κόσμο που κρυβόταν κάτω από το ηφαίστειο.

Υπόγειες Πόλεις ~ Νάπολη - Στη σκιά του Βεζούβιου 1/3

KRASOPATIR

Υπόγειες Πόλεις ~ Νάπολη - Στη σκιά του Βεζούβιου 2/3

KRASOPATIR

Υπόγειες Πόλεις ~ Νάπολη - Στη σκιά του Βεζούβιου 3/3


KRASOPATIR

Το είδαμε εδώ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ - ΥΠΟΠΤΑ ΚΑΛΥΜΕΝΗ - ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;;;;
Άυλο νόμισμα "κόβουν" στην Κομοτηνή!

Την ενίσχυση του εισοδήματος καταναλωτών και επιχειρήσεων (!!!), την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εν γένει φιλοδοξεί να πετύχει η ομάδα των αγανακτισμένων Κομοτηνής, μέσω της θεσμοθέτησης της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης (ΕΜΡΟ), ως απάντησης.... στην οικονομική κρίση.
Πρόκειται για άυλο νόμισμα, ένα μέσο συναλλαγής που θα λειτουργήσει εντός ενός γεωγραφικά καθορισμένου δικτύου φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών.
Όπως αναφέρει στη “Μ” η Μαρία Βασιλάκη, μέλος της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει την ιδέα, η εφαρμογή του ΕΜΡΟ θα ξεκινήσει από τον νομό Ροδόπης, στον οποίο ωστόσο μένουν πολλοί φοιτητές, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν την ιδέα και στις περιοχές καταγωγής τους. “Γνωρίζουμε ότι η σκέψη για τη δημιουργία εναλλακτικού νομίσματος υπάρχει και σε άλλους νομούς, με τους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε”, σημειώνει η κ. Βασιλάκη, προσθέτοντας ότι όσο βαθαίνει η κρίση τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για δράση και τέτοιες πρωτοβουλίες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα του νομού Μαγνησίας, που προ μηνών μια ομάδα 20 πολιτών ξεκίνησε μια παρόμοια πρωτοβουλία, το Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα (ΤΕΝ), με το οποίο σήμερα συναλλάσσονται περισσότερα από 500 άτομα, ανάμεσά τους ξενοδόχοι, γιατροί και δικηγόροι. Παράλληλα, άυλο νόμισμα είναι και ο Οβολός, που ξεκίνησε από την Πάτρα, αλλά έχει πανελλήνια εμβέλεια.
Ανάλογες δράσεις έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Ήδη στη Γερμανία υφίστανται περί τα 30 παρόμοια δίκτυα.
Παράλληλα με το ευρώ
Το ΕΜΡΟ θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ, με στόχο να το υποκαταστήσει είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου. “Οι συναλλαγές θα μπορούν να πραγματοποιούνται σε ένα ποσοστό σε ευρώ και στο υπόλοιπο σε ΕΜΡΟ είτε μόνο σε ΕΜΡΟ. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα δεν μπορεί να πληρώνεται μόνο στο εναλλακτικό νόμισμα, καθώς δεν θα μπορεί να καλύψει τις πάγιες υποχρεώσεις του. Θα μπορεί όμως, αντί να πραγματοποιεί έκπτωση στον καταναλωτή, να πληρώνεται σε ΕΜΡΟ για το 20% -για παράδειγμα- της αξίας του προϊόντος”, εξηγεί η κ. Βασιλάκη, προσθέτοντας ότι τα μέλη του δικτύου κερδίζουν ΕΜΡΟ από την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τις μονάδες αυτές μπορούν να τις εξαργυρώσουν σε αγορές από άλλα μέλη του δικτύου. Επίσης, μια επιχείρηση μπορεί να προσλάβει κάποιον υπάλληλο και, σε συμφωνία μαζί του, μέρος της αμοιβής του να καταβάλλεται σε μονάδες ΕΜΡΟ.
Επί της ουσίας, η όλη ιδέα αποτελεί ένα δίκτυο εναλλακτικής κοινωνικής-οικονομικής αλληλοβοήθειας, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ενώ παράλληλα αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά και να ενισχύσει το εισόδημα καταναλωτών και επιχειρήσεων. “Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα και αλληλοβοηθούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι και τοκογλυφία”, υπογραμμίζει η κ. Βασιλάκη.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του εγχειρήματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σε λίγες μέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η ιδέα στα ΜΜΕ, σε εκπροσώπους του τοπικού επιμελητηρίου και του τοπικού εμπορικού συλλόγου, καθώς και στους κατοίκους του νομού.
Πάντως, ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και το ΕΜΡΟ έχει αποκτήσει 40 “οπαδούς”, οι οποίοι εκδήλωσαν επιθυμία να συμμετέχουν στο δίκτυό του.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr

Το είδαμε εδώ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ "ΑΓΩΝΙΑ"..

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ UARS ΕΠΕΣΕ
ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ

Ε-ΡΟΔΙΟΣ: Αρχίζω να πιστεύω ότι το ατύχημα στην Αργεντινή ήταν ένα κομμάτι του Δορυφόρου.
Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μερικοί τόννοι υλικού στον ουρανό που έχουν GPS, να μπορούν να χαθούν τόσο εύκολα.
Μας είπαν ψέματα ξανά; Δεδομένο είναι ότι ο χρόνος διεξαγωγής της πτώσης συμπίπτει με το ίδιο χρονικό διάστημα του ατυχήματος στην Αργεντινή.
Δείτε το βίντεο:....

Satellite Falls Safely Back To Earth 2011

StephenHannardADGUK

Το είδαμε εδώ

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο....

με εικονικές καταρρίψεις!

Σκληρές εμπλοκές είχαμε σήμερα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών μετά από πολύ καιρό, όταν τα Τουρκικά μαχητικά επέδειξαν άκρως επιθετική συμπεριφορά και προσπάθησαν να προχωρήσουν σε.... εικονική κατάρριψη των Ελληνικών!
Τα Ελληνικά (δύο F-16 από την 341Μ στη Ν.Αγχίαλο και δύο 330Μ επίσης από τη Ν.Αγχίαλο - "Κερυανός"και ένα Μirage 2000-5 από την 331Μ) αντέδρασαν, ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες για τις οποίες θα έχουμε νεότερα σε λίγο και αποχώρησαν μόνο όταν τους τελείωσαν τα καύσιμα.
Η αερομαχία ξεκίνησε όταν τα Τουρκικά μαχητικά από το Μπαλίκεσιρ προσπάθησαν να εγκλωβίσουν σε παραμέτρους βολής βλήματος AIM-120 τα Ελληνικά μαχητικά. Την κατάληξη των αερομαχιών είναι εύκολο να την φανταστούμε: Απόλυτη Ελληνική επικράτηση μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αφού δεν περίμεναν ότι θα έκαναν τέτοια κίνηση οι Τούρκοι.
Όλα άρχισαν όταν δύο σχηματισμοί της Τούρκικης Αεροπορίας αποτελούμενοι από 12 μαχητικά εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα, -εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για τα συνήθη δεδομένα τους- πραγματοποίησαν 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Το θέμα είναι γιατί τώρα και γιατί με τέτοια ένταση: Η Τουρκική Αεροπορία σε μία επίδειξη θράσους, προσπάθησε να παρεμποδίσει την μετάβαση των μαχητικών F-16 από τη Ν.Αγχίαλο στην άσκηση του ΓΕΣ "Χαλύβδινος Θώραξ"!
Δηλαδή έκαναν μία κανονική αποστολή αεροπορικής απαγόρευσης με στόχο να απομονώσουν το πεδίο μάχης τους "Χαλύβδινου Θώρακα" από την υποστήριξη των Ελληνικών F-16! Είναι η πρώτη φορά που το κάνει και η συμπεριφορά αυτή δείνχει ότι είναι για όλα ικανοί, πλέον.
Όλη η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Το ότι ο αριθμός των εμπλοκών και των παραβιάσεων ήταν ίδιος συμπεραίνεται εύκολα πως οι χειριστές των Τουρκικών μαχητικών ήταν αποφασισμένοι για αναμέτρηση με την ΠΑ και εκμεταλλεύθηκαν την κάθε ευκαιρία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το είδαμε εδώ

Λευκάδιος Χερν

Ο Ελληνας που έγινε εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας

Ο Λευκάδιος Χερν γίνεται ταινία 3D κινουμένων σχεδίων. Οχι ο ίδιος αλλά το μυθιστόρημά του «Η πηγή της νιότης» με αφορμή αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η ζωή του Λευκάδιου Χερν θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ταινία από κάποιο χολιγουντιανό στούντιο. Οταν ο πατέρας του πήρε μετάθεση από το Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα Επτανήσων για τις Δυτικές Ινδίες, ο Λευκάδιος ήταν έξι ετών και με τη μητέρα του πήγαν στο.... Δουβλίνο για να ζήσουν με τους γονείς του άνδρα της. Εκείνη όμως δεν άντεξε τη συγκατοίκηση, με αποτέλεσμα να καταλήξει φιλοξενούμενη της μοναδικής συγγενούς, μιας θείας που έδειχνε συμπάθεια για τη Ρόζα και τους γιους της.
Λίγο αργότερα ο Κάρολος Χερν εκμεταλλεύτηκε έναν νόμο της πατρίδας του σύμφωνα με τον οποίο δεν αναγνωρίζονταν γάμοι Βρετανών υπηκόων με αλλαδοπούς που έγιναν εκτός Αγγλίας και χώρισε τη γυναίκα του.
Η Ρόζα Κασσιμάτη επέστρεψε στην Ελλάδα μόνη. Τα παιδιά δεν την είδαν έκτοτε ποτέ. Και σα να μην έφθανε αυτό ο Χερν ξαναπαντρεύτηκε κι έφυγε για την Ινδία, αφήνοντας τα παιδιά του πίσω.
Ο Λευκάδιος πήγαινε σχολείο όταν ανακάλυψε ένα βιβλίο για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και ενθουσιάστηκε. «Εισήλθα στη δική μου αναγέννηση», θα έλεγε αργότερα. Συνέχισε στο Γαλλικό κολέγιο του Ιβενό μετά στο Καθολικό κολέγιο Σεντ Κούθμπερτ όπου εκεί σε ένα παιχνίδι έχασε το μάτι του. Από τότε κλείστηκε στον εαυτό του. Σε ηλικία 19 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Για ένα χρονικό διάστημα έζησε κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Οταν γνώρισε τον εκδότη Χένρι Γουότκιν βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Εκείνος του πρόσφερε δουλειά σε μια εφημερίδα κι αργότερα έφθασε να εργάζεται σε υψηλότερες θέσεις στην «Cincinnati Daily Enquirer».
Το 1877 μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη για μια σειρά άρθρων και παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών. Απαυδισμένος με τα ήθη των δυτικών (θεωρήθηκε σκάνδαλο η σχέση του με μια κρεολή, είχε και την τραυματική εμπειρία των παιδικών του χρόνων), το 1889 βρέθηκε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ανταποκριτής του «Harper’s Magazine».
Εκεί πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του (κάπου 14 χρόνια). Ασπάστηκε τον Βουδισμό, παντρεύτηκε, πήρε την υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γιάκουμο Κοϊζούμι. Τον Δεκέμβριο του 1896, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο τού προσέφερε την έδρα του καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Τα άρθρα του, αλλά και τα βιβλία του, περιέγραφαν τη ζωή στην Ιαπωνία με τέτοιο τρόπο που από πολλούς θεωρούνται ως η πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γιαπωνέζικης κοινωνίας από ευρωπαίο συγγραφέα.
ΤΑ ΝΕΑ


Το είδαμε εδώ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΥΧΕΙΑ

Τα αρχαία ορυχεία των Ελλήνων
18.000-20.000 π.Χ

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 118 ορυχεία υπάρχουν διάσπαρτα σε 38 ελληνικά νησιά του Αιγαίου! Και λειτουργούν εδώ και 20.000 χρόνια! Απ' αυτά τα σπλάγχνα ο Αιγαιακός άνθρωπος έκτισε τα σπίτια του, έπλασε τα αγάλματά του, έφτιαξε τα όπλα του, τα εργαλεία του.
Η πρώτη σκαψιά έγινε - απ' ό,τι φαίνεται - στον.... λόφο Τζίνες της Θάσου, όπου ευρέθησαν τα αρχαιότερα ορυχεία ώχρας στον κόσμο. Δηλαδή ένα από τα αρχαιότερα ορυχεία του κόσμου - εάν όχι το αρχαιότερο! Ο άνθρωπος έσκαβε και έπαιρνε την ώχρα της Θάσου από το 18-20.000 π.Χ. Η ανακάλυψη έγινε από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Μουσείο Μεταλλευμάτων του Μπόχουμ της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 1995, υπό την αρχαιολόγο Χάιδω Χρυσανθάκη-Κουκούλη. Εντός αυτού του ορυχείου ανακαλύφθηκαν στοές, αλλά και εργαλεία από κέρατα ελαφιών και από πέτρες, εκείνης της εποχής. (Η Θάσος από την αρχαιότητα - τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. - διέθετε και μεταλλεία χαλκού και σιδήρου, ενώ στους ιστορικούς χρόνους διέθετε και μεταλλεία χρυσού!).
Η ώχρα είναι ένα κόκκινο ή κίτρινο μικρής καθαρότητος σιδηρομετάλλευμα. Αλλά τι την έκαναν την ώχρα οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής; Οι κατοπινοί ξέρουμε: Την είχαν για χρωστική ουσία. Έφτιαχναν μ' αυτήν τις «σκιές» στα ζωγραφικά έργα τέχνης τους (Πλίνιος). Με την κίτρινη και την κόκκινη ώχρα - την λεγόμενη μίλτο, που την βρίσκουμε ακόμη και στις μυκηναϊκές πινακίδες! - εκτός από χρωστική, την χρησιμοποιούσαν και στα φάρμακα και όταν έδεναν ξύλινα σκαριά, διότι είχαν ιδεί πως στην ναυπηγική τους εξασφάλιζε αδιαβροχοποίηση. Την καλύτερη μίλτο έδινε η Κέα (Θεόφραστος). Η πόλις των Αθηνών είχε το μονοπώλιο της ώχρας της Κέας. Εάν οι Κείοι αθετούσαν τους όρους της συμφωνίας με τους Αθηναίους, οι τελευταίοι είχαν σκληρές κυρώσεις για τους Κυκλαδίτες.
Αντιστοίχως, από θηραϊκή γη (προϊόν των γνωστών ηφαιστειακών εκρήξεων της νήσου Θήρας) κατά την αρχαιότητα κατασκευάζονταν προκυμαίες και κυματοθραύστες, και γι' αυτό εν συνεχεία με το ίδιο προϊόν κατασκευάσθηκαν τα τοιχώματα στις διώρυγες της Κορίνθου, αλλά και του Σουέζ! Το θείο χρησιμοποιείτο από την αρχαιότητα ακόμη για απολυμαντικούς σκοπούς. Για την καλύτερη απόδοση των χωραφιών του ο Λαέρτης στην Ιθάκη χρησιμοποιούσε απολυμαντικό θειάφι. Από τότε η γνώση, διατηρήθηκε έως σήμερα, και πωλείται θειόχωμα για καλύτερη απόδοση των χωραφιών. Η γνώση του πατρός χρησίμευσε και στον υιό. Γι' αυτό όταν ο Οδυσσεύς φόνευσε τους μνηστήρες, διέταξε να ραντίσουν με θειάφι τον χώρο, που είχε μολυνθεί με τα αίματα των νεκρών!... Στον Μεσαίωνα θειάφι χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πυρίτιδας. Αλλά και ως εντομοκτόνο. Σήμερα το χρησιμοποιούν στην πολεμική βιομηχανία και την παραγωγή ελαστικών.
Απ' τα κέρδη των ορυχείων έπαιρναν μερίδιο και οι θεοί, δηλ. οι ιερείς τους. Όταν λ.χ. η Σέριφος, δεν προσέφερε το 10% των εσόδων των μεταλλείων της στον θεό Απόλλωνα, εκείνος. καταβύθισε τα μεταλλεία του νησιού - νυν γνωστά ως Μεταλλεία τ' Αγίου Σώστη. Ακόμη και σήμερα ευρίσκονται υπό την επιφάνεια της θαλάσσης! Κι είναι απ' τα λίγα υποβρύχια ορυχεία του κόσμου.
Η πόλις των Αθηνών χρωστά την δύναμή της στα μεταλλεία του Λαυρίου. Το κράτος των Μακεδόνων στα ορυχεία της Σκαπτής Ύλης του Παγγαίου.
Όλος αυτός ο κρυμμένος αιγαιακός πλούτος προσέλκυσε πολλούς ξένους επενδυτές και επιστήμονες στην χώρα μας. Ιδίως τον 19ο και τον 20ό αι. οτυχεία λειτουργούσαν σε 29 ακόμη νησιά! Από την δεκαετία του 1830 θεσπίσθηκε ειδική νομοθεσία για εκμετάλλευση των ορυχείων από το Δημόσιο. Το 1861 ψηφίσθηκε «μεταλλευτική νομοθεσία» για τις παραχωρήσεις τους σε ιδιώτες. Η περίοδος 1870-1907 καλείται η «χρυσή εποχή των ελληνικών μεταλλείων». Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τότε διπλασιάσθηκε ο πληθυσμός της Σερίφου! Αυξήθηκαν όμως και τα εργατικά ατυχήματα, που προκάλεσαν την τεράστια απεργία των εργατών το 1916, χαρακτηρίσθείσα «το πρώτο ελληνικό σοβιέτ».
Σήμερα ξέρουμε πως στα έγκατα της γης της Βορείου Ελλάδος ευρίσκεται λανθάνιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο, τέρβιο, κ.ά. ορυκτά. Η πρώτη επίσημη απόπειρα εντοπισμού ουρανίου στο ελληνικό υπέδαφος έγινε στις αρχές του 1950. Σήμερα στην Θράκη είναι γνωστό πως έχει εντοπισθεί ουράνιο - ήδη από την δεκαετία του 1990. Η αξία του ελληνικού ουρανίου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 125.000.000 δολλάρια. Περίπου 10.000 τ. ουρανίου υπάρχουν στους νομούς Δράμας, Καβάλλας, Σερρών, Χαλκιδικής (σημ. ένα γραμμάριό του αξίζει 20.000 δολλάρια). Στους ορεινούς όγκους των ν. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς και σε μια στενή ζώνη - που εκτείνεται ασυνεχώς σε μήκος άνω των 100 χλμ. - από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας έως την Σιδηρώ (όνομα και πράμα) του ν. Έβρου, υπάρχουν έως και διαμάντια - εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά, όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, σε μεγέθη που κυμαίνονται από 2-150 χιλιοστά του χιλιοστού. Το 1999 κοντά στα χωριά Γαλαρινός, Λιβάδι και Μαραθούσα Χαλκιδικής (20-40 χλμ. ΝΑ. της Θεσσαλονίκης), ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά διαμάντια σε πετρώματα του φλοιού. Για τον χρυσό, ούτε λόγος. Για το πετρέλαιο, που δεν χρειάζεται εξόρυξη, αλλά. αναδύεται μόνο του στην Ζουράφα και στον Άγ. Ευστράτιο, ούτε λόγος.
Κι έπειτα καθόμαστε και ακούμε ψέματα από πολιτικούς πως η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, θα πτωχεύσει, θα πεθάνει. Ανίκανοι να σηκώσουν τα μανίκια και να εργασθούν πάνω σε αυτήν την πλούσια γη, ανάξιοι της θέσεώς τους, λιγότεροι της ιστορίας, θα μείνουν στα κιτάπια των επομένων ως οι καημένοι των σύγχρονων ελληνικών καιρών. Ψεύτες, αγύρτες και διαπλεκόμενοι «όλοι μαζί αντάμα» πώς συνέπεσαν στον ίδιο καιρό;
ΠΗΓΕΣ:
Κατράκης Δ. Στ. «Ορυκτός πλούτος και οικονομική ανάπτυξις της χώρας», 1965.
Κλαρκ Έντ. Ντ. «Περιγραφή των Ελληνικών μαρμάρων που προέρχονται από τις ακτές του Ευξείνου, του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου», 1809.
Κορδέλλας Α. «Η Ελλάς εξεταζομένη γεωλογικώς και ορυκτολογικώς», 1878.
Μαυροκορδάτου Δ., Μενδώνη Λ., Μπαλοδήμου Μ., Μπελαβίλας Ν., Παπαστεφανάκη Λ., Φραγκίσκος Αντ. «Ορυχεία του Αιγαίου», εκδ. «Μέλισσα».
Παπαζήσης Ιω. «Ο άγνωστος ορυκτός πλούτος της Ελλάδος», εκδ. «Κάδμος», 2008. Του ιδίου «Πολύτιμοι λίθοι και στρατηγικά ορυκτά της Ελλάδος», εκδ. «Κάδμος», 2009.
Τσάιμου Κων. Γ. «Ορολογία της αρχαίας μεταλλείας», Πανεπ. Εκδ. ΕΜΠ.

Το είδαμε εδώ

Φαντάσματα της Μαύρης Θάλασσας (Βίντεο)

~ National Geographic Special ~

Υπάρχει μια μυστηριώδης θάλασσα, όπου αρκετά πλοία έπλευσαν στα νερά της και δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν σε λιμάνι! Πώς είναι δυνατόν ένα πλοίο 1500 ετών να βρίσκεται στο βυθό σχεδόν σε άριστη κατάσταση, σαν να βυθίστηκε χθες; Ποια είναι τα μυστικά που κρύβει; Ο διάσημος θαλάσσιος.... γεωλόγος, Robert Ballard, επισκέπτεται την αινιγματική αυτή θάλασσα και επιχειρεί να ξεκλειδώσει όλο αυτό το μυστήριο...
Εντυπωσιακό βίντεο με υποθαλάσσιες εικόνες από τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων και την ανέλκυση των ευρημάτων που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση
H Μαύρη Θάλασσα αποτελεί ένα χρυσωρυχείο βυθισμένων πλοίων από την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, τα οποία έχουν παγώσει στο χρόνο, ενώ οι θαλάσσιοι αρχαιολόγοι αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να αποκαλύψουν το μυστήριο που κρύβεται στα θανατηφόρα νερά της.

Το είδαμε εδώ

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ (Βίντεο)

Το τρίγωνο Βεργίνα - Δίον - Πέλλα

Ένα μοναδικό τρίγωνο ιστορίας και πολιτισμού στην καρδιά της Μακεδονίας:
Βεργίνα, η πρώτη πρωτεύουσα, η νεκρόπολη με την παγκόσμια ακτινοβολία.
Το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων.
Η Πέλλα, η λαμπρή Ελληνιστική πρωτεύουσα.
Στο ντοκυμανταίρ προβάλλονται εικόνες και από τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Δείτε τα βίντεο:....

Το τρίγωνο Βεργίνα - Δίον - Πέλλα 1/2
~ Greece Macedonia Dion Vergina Pella ~

KRASOPATIR

Το τρίγωνο Βεργίνα - Δίον - Πέλλα 2/2
~ Greece Macedonia Dion Vergina Pella ~

KRASOPATIR


Το είδαμε εδώ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ήλιος "απειλεί" να πατήσει....

την σκανδάλη των πυρηνικών της Ρωσίας!

Mε έκτακτη αναφορά της η Ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ενέργειας (FAAE), προειδοποίησε τις ρωσικές αρχές για να ξεκινήσουν επείγουσες προετοιμασίες για την προστασία των πυρηνικών της εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων.... και των πυρηνικών της πυραύλων, προ του κινδύνου μιας ηλιακής έκρηξης η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές διακοπές ρεύματος έως και την πυροδότηση των ίδιων των πυρηνικών κεφαλών των πυραύλων!
Μάλιστα στην αναφορά γίνεται λόγος για την ηλιακή έκρηξη X1.9 που σημειώθηκε εχθές προερχόμενη από την ηλιακή κηλίδα "1302" –έτσι όπως έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου- με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της Χιλής να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση λίγα λεπτά μετά την ηλιακή αυτή έξαρση.
Οι επιστήμονες της FAAE εκτιμούν πως αυτό που συνέβη στη Χιλή συνέβη και πριν μερικές ημέρες με το «blackout» στην Αριζόνα και την Νότια Καλιφόρνια στις 8 Σεπτεμβρίου
Ακόμη χειρότερα οι ηλιακή δραστηριότητα που βαίνει συνεχώς αυξανόμενη συνδέεται από τους Ρώσους επιστήμονες της FAAE με την έκρηξη στο γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο στις 12 Σεπτεμβρίου αλλά και στο πυρηνικό εργοστάσιο του Michigan στις 16 Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρωσικών πυρηνικών, αυτόματα οι ΗΠΑ θα εκτοξεύσουν και τα δικά τους πυρηνικά και τότε ... αντίο πλανήτη Γη!
Εδώ και ένα χρόνο οι Ρώσοι κάνουν δοκιμές δύο νέων τύπων βαλλιστικών διηπειρωτικών βλημάτων: Η πρώτη κατηγορία είναι οι από το έδαφος εκτοξευόμενοι Topol-Μ ICBM, εμβέλειας 11.000 χλμ. και γνωστοί στο ΝΑΤΟ υπό την κωδική ονομασία SS-Χ-27 Sickle.
Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνη των εκτοξευομένων από πυρηνικά υποβρύχια πυραύλων στερεών καυσίμων ονόματι Bulava (Κεφαλοθραύστης), με εμβέλεια 8.000 χλμ. και την κατά ΝΑΤΟ ονομασία SS-ΝΧ SLBM. Βασίζονται τεχνολογικά επίσης στους Topol-Μ και φέρουν έξι ως δέκα πυρηνικές κεφαλές MIRV, αλλά είναι ελαφρότεροι και με πολύ πιο προηγμένα υποσυστήματα.
defencenet.gr


Το είδαμε εδώ

CHILE SANTIAGO: ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΤΙΑ - UFO

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!!

XOΡOΣ AΠO 12 ATIA - UFO ΣΤΟΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΟΥ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ
ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 100% ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜEDIA
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Avistamiento de OVNI la noche del Apagon en Santiago (24-09-2011)??

MrJsantander

Το είδαμε εδώ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τουρκικά μαχητικά....

κύκλωσαν την αβοήθητη Κύπρο

Έξι Τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πριν λίγο 50 μίλια δυτικά της Πάφου μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό ελικοπτέρων ενώ στα ανατολικά 2 Τουρκικά μαχητικά και 4 ελικόπτερα πέταξαν στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου Γκρέκο.
Στο μεταξύ, οι πάντες πλην του.... αρμοδίου (Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου) βρίσκονται αυτή την στιγμή γύρω από την γεώτρηση της Noble Energy (οι Τούρκοι έχουν φτάσει μόλις 15 μίλια από την γεώτρηση) με την Τουρκική Αεροπορία και το Τουρκικό Ναυτικό κυριολεκτικά να ξεφτιλίζει βασικά τους Έλληνες πολιτικούς και τις πομφόλυγές τους περί "σκληρού πυρήνα της εθνικής ασφάλειας" σε ότι αφορά την Κύπρο.
Ούτε ένα βαρκάκι του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε χαρταετός της Πολεμικής Αεροπορίας δεν υπάρχει δυτικότερα της Ρόδου, κατόπιν ρητών εντολών που έχουν δεχθεί τα Επιτελεία κατ'ευθείαν από το Μαξίμου: "Δεν θα στείλετε τίποτα".
Την ίδια στιγμή στην Κυπριακή ΑΟΖ το Πίρι Ρέϊς κάνει παράνμες έρευνες και στην Αθήνα οι προσκυνημένοι της κυβέρνησης που χαριεντιζόντουσαν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και του πήγαιναν ... κλαδιά ελιάς (!) στον Κωνσταντινούπολη, νομίζουν ότι "ψιχαλίζει"!
Σχεδόν καθημερινά Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετάνε σε μικρή απόσταση από τις Κυπριακές ακτές (πάντως φροντίζουν να μένουν εκτός της ακτίνας δράσης των Α/Α συστημάτων BUK-M1) τόσο από τις δυτικές όσο και από τις ανατολικές. Στην περιοχή της γεώτρησης όπως προείπαμε βρίσκονται οι πάντες: Αεροσκαφη και πλοία από το Ισραήλ την Βρετανία και τις ΗΠΑ αλλά και ένα Ρώσικό υποβρύχιο αναφέρουν πηγές από την Μόσχα.
Πιο συγκεκριμένα Αμερικανικά αεροσκάφη P-3 Orion περιπολούν στην περιοχή πάνω από το γεωτρύπανο για 3-5 ώρες καθημερινά.
Από την περασμένη Παρασκευή ένα P-3 Orion περιπολεί πάνω από το γεωτρύπανο καλύπτοντας την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Για αυτή την αποστολή οι Αμερικανοί έχουν δεσμεύσει δύο αεροσκάφη τα οποία εξορμούν από την Σικελία. Παράλληλα με αυτά τα αεροσκάφη οι Ισραηλινοί διαθέτουν εκτός από τα UAV ένα ιπτάμενο ραντάρ G550 Nahshon-Eitam καθώς και 10 ελικόπτερα και 2 μαχητικά τα οποία πετάνε στα όρια των συνόρων της Κυπριακής ΑΟΖ με την Ισραηλινή.
Στο θαλάσσιο μέτωπο της άτυπης αυτής αντιπαράθεσης γύρω από την πλατφόρμα το Ισραηλινό Ναυτικό διατηρεί 4 πυραυλακάτους σε απόσταση 4 μιλίων από την πλατφόρμα εντός της Ισραηλινής ΑΟΖ, οι Βρετανοί μαζί με τους Αμερικανούς στέλνουν δύο βοηθητικά πλοία από την Κρήτη στην Κύπρο και φυσικά οι Τούρκοι που διαθέτουν ένα μικρό στόλο για την προστασία του PIRI REIS το οποίο σημειωτέον έχει φτάσει στα 15 μίλια από την πλατφόρμα.
Την ίδια στιγμή οι Βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο πραγματοποιούν στην περιοχή της Λάρνακας άσκηση SAR μαζί με την Κυπριακή Εθνοφρουρά.

Το είδαμε εδώ

"ΧΤΥΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Γεωμαγνητική καταιγίδα σε εξέλιξη

Το spaceweather.com σε χθεσινή του ανάρτηση ενημερώνει , πως από τη δύση του ήλιου χθες, 26 Σεπτεμβρίου εξελίσσεται μία ιδιαίτερα σφοδρή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα (Κp=7). Η επίδραση στο μαγνητικό πεδίο της.... Γης ξεκίνησε στις 1300UT της 26ης Σεπτεμβρίου καθώς χτύπησε τον πλανήτη μας ένα μεγάλο ηλεκτρομαγνητικό κύμα από έκρηξη στην κορώνα του ήλιου (coronal mass ejection). Αποτέλεσμα ήταν η έντονη συμπίεση της μαγνητόσφαιρας της Γης, και η έκθεση των γεωσυγχρονισμένων δορυφόρων στον ηλιακό άνεμο και πλάσμα, ενώ φωτεινά φαινόμενα έγιναν ορατά και στους δύο πόλους του πλανήτη. (Η φωτογραφία επάνω είναι του Gordon Mc Lellan πάνω από τη λίμνη Michigan, χθες 26 Σεπτ.)

Αιτία όλων αυτών είναι η ηλιακή κηλίδα AR1302, που έχει μέγεθος μεγαλύτερο των 150.000χλμ και είναι ορατή ακόμη και δίχως τηλεσκόπιο.
Γνωρίζουμε πως οι ηλιακές εκρήξεις θέλουν 3 ημέρες για να φτάσουν στη Γη.
Πράγματι, σύμφωνα με την αναφορά του spaceweather η ηλιακή κηλίδα "ηρέμησε" μετά τις εκπομπές της 22ης και 24ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο η NOAA υπολογίζει με νέες ηλεκτρομαγνητικές εκρήξεις κατά τις επόμενες 24 ώρες (μέχρι σήμερα δηλαδή).

Το είδαμε εδώ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Ινδιάνοι Ναυάχος....

και η γλώσσα Αθαπάσκαν

Η Ινδιάνικη φυλή με όνομα Navahos – Ναυαγοί, που προέρχεται από μη Ινδιάνους, αφού αυτοί δεν έπλεαν στη θάλασσα αλλά με καγιάκ (δερμάτινες ελαφρές λέμβους) διαπλέουν λίμνες και ποταμούς, προφανώς προήλθε λόγω επαφής με ναυαγούς Αργοναύτες εκπολιτιστές.
Τιμητικά οι σωτήρες τους Ινδιάνοι έλαβαν την ονομασία.... Ναυάχος. Του αρχηγού των Αργοναυτών Ιάσονος, Ηρακλέους ή άλλου τινός ουδέποτε πρόφεραν το όνομα ως ιερό, αλλά τον εκάλουν (Ιερώνυμο) jeronymo. Για τούτο ο τελευταίος μέγας αρχηγός τους εκλήθη Jeronymo.
Σημειωτέον ότι ο αρχηγός Jeronymo με τον Natchez (Απάτσι), παράνομοι όντες, φωτογραφήθηκαν στο στρατόπεδο του πρώτου στο Tombstone της Αριζόνας (Εγκυκλοπαίδεια «Colliers» σελ. 85, τ. 10).
Οι Ναυάχος ανεύρον τους οικισμούς των Ανασάζι, σιωπηλούς και έρημους επί αιώνες, όταν περιπλανώμενοι κατέλαβαν μέγα μέρος της χώρας τους. Θεωρούντες τα θλιβερά κατάλοιπα πίστευσαν ότι «οικοδομήθηκαν από aliens – εξωγήινους αρχαίους», τους Ανασάζι Anasazi (στη γλώσσα των Αθαπάσκαν).

Εξεταστέα η λέξη Athapaskan: ποιά η προέλευση και σημασία της; Athapaskan > Atha > paskan > Atha(na)paskan > Atha(na)faskan > Αθα(να)φάσκων > φάσκων
Αθανα (Αθάνα: θεά σοφίας και πολεμική, φέρουσα περικεφαλαία, αιγίδα, ασπίδα και δόρυ), ή Atho/paskan > Athos/faskan (Athos επώνυμον του Διός), (οράτε βάσκω > φάσκω εις Ιακ. Θωμόπουλου «Πελασγικά»). Η λέξη συνεπώς Αθαπάσκαν επιβεβαιοί την προφανή ερμηνεία μας για τη σύνθετη Ελληνική λέξη Ανασάζι. Συνεπώς η μνήμη των Ναυάχος (μαθητών των Ναυαγών Αργοναυτών) ορθώς συνδέει ως παράλληλες έννοιες τους Ανασάζι με τη γλώσσα Αθαπάσκαν, δηλ. τη γλώσσα της σοφίας, της Αθηνάς ή του Άθω, Άθωνος, επιθέτου του Ζηνός – Διός (ονομ. Δεύς =>; Deus), επιβεβαιουμένης έτσι της Ελληνικότητας της αναλυθείσας ονομασίας Ανασάζι.

Οι Ανασάζι στην Mesa Verde του Κολοράντο έκτιζαν στους οικισμούς τους (pueblos) επί υψηλών λόφων πολυώροφα κτίρια πλησίον ή εφαπτόμενα αποκρήμνων βράχων. Αυτές οι αρχαίες τεχνοτροπίες επιτυχώς αντεγράφησαν από τους συγχρόνους κεραμιστές Pueblos.
Εκτός των Ανασάζι πολλές άλλες μαρτυρίες έχομε της παρουσίας των Ελλήνων στη Β. Αμερική και της μεγίστης πολιτιστικής τους επιδράσεως επί των γηγενών.

1. Περιοδικό «National Geographic», vol. 162, No 5 Νοεμβρίου 1982, σελ. 554-606.
2. Πλάτων, «Τίμαιος», έκδοσις «Παπύρου».
3. Λεξικόν «The Wold of Man» (τόμος 11, σελ. 77) απ’ όπου ελήφθη και μεταφράσθηκε από το «Museo dell Huomo», Copyright 1964 των Fratelli Fabbri, editori, Milan Italy.
4. Λεξικόν «Man, Myth and Magic».
5. Λεξικόν «Colliers Encyclopaedia», τ.10, λ. Indian tribes
6. Απολλόδωρος, «Βιβλιοθήκη» vol. 1, σελ. 202-204.
7. Διόδωρος Σικελιώτης, τόμος ΙΙ 46.3-4, έκδοσις Loeb Heinemann.
8. Λεξικόν «Lidell & Scott».
9. Ιάκωβος Θωμόπουλος, «Πελασγικά», 1912.
(Του Κωνσταντίνου – Ευσταθίου Γεωργανά) - irakleitos.blogspot.com


Το είδαμε εδώ

Πείραμα Νέστωρ

~ Ταξίδι στις εσχατιές του Σύμπαντος ~
(Βίντεο)


Cern με λες, πειράματα και νετρίνα... Ναι, αλλά κάτι κάνουμε κι εμείς εδώ:

Ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πειράματα ανίχνευσης νετρίνων στον πλανήτη γίνεται σε θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνίας. Κοντά στο φρέαρ των Οινουσών, ανοιχτά της Πύλου, σε απόσταση 10 μιλίων περίπου από το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, κατασκευάζεται.... ένα από τα τρία τηλεσκόπια νετρίνων στον κόσμο. [Τα άλλα γίνονται, ένα στο Βόρειο Πόλο, ένα στη λίμνη Βαϊκάλη κι ένα ακόμα στη Χαβάη]. Τα νετρίνα είναι μυστηριακά, σχεδόν φανταστικά σωματίδια, με σχεδόν μηδενική μάζα που κινούνται με την ταχύτητα των 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (την ταχύτητα του φωτός). Τα νετρίνα απελευθερώθηκαν πριν 15 δισεκατομμύρια χρόνια, μετά από μια έκρηξη αδιανόητης ισχύος και υφής -το Big Bang- που αποτέλεσε την αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος. Κάθε στιγμή δισεκατομμύρια νετρίνα κυκλοφορούν ασταμάτητα, διασχίζουν τη γη και συνεχίζουν ανενόχλητα το ιλιγγιώδες ταξίδι τους. Τα περίεργα αυτά σωματίδια λόγω της φύσεως και της ενέργειας που μεταφέρουν, είναι σε θέση να δώσουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Σύμπαντος. Η ανίχνευση των νετρίνων επιχειρείται με ένα νέο είδος "τηλεσκοπίου", που ποντίζεται στη θάλασσα ανοιχτά της Πύλου.

Πείραμα Νέστωρ ~ Ταξίδι στις Εσχατιές του Σύμπαντος 1/4

KRASOPATIR

Πείραμα Νέστωρ ~ Ταξίδι στις Εσχατιές του Σύμπαντος 2/4


KRASOPATIR

Πείραμα Νέστωρ ~ Ταξίδι στις Εσχατιές του Σύμπαντος 3/4

KRASOPATIR

Πείραμα Νέστωρ ~ Ταξίδι στις Εσχατιές του Σύμπαντος 4/4

KRASOPATIR

Πρόκειται για το πρώτο τηλεσκόπιο νετρίνων, διάστασης 1Km³, το οποίο θα φτάσει σε βάθος 5.000 υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Η εγκατάστασή του σε μεγάλο βάθος μέσα στη θάλασσα είναι απαραίτητη, ώστε να απορροφάται η κοσμική ακτινοβολία, που επίσης αφθονεί στο Σύμπαν και που δυσκολεύει την ανίχνευση των νετρίνων. Η ελπίδα είναι ότι κάποια από τα νετρίνα θα αντιδράσουν με το θαλάσσιο νερό, και η αντίδραση αυτή θα καταγραφεί από τις πειραματικές συσκευές.
Σκοπός του τηλεσκοπίου είναι η ανίχνευση νετρίνων, ουδέτερων θεμελιωδών σωματιδίων υψηλής ενέργειας, που δίνουν πληροφορίες για αστρικούς γαλαξίες ορατούς και μη με τα φωτονικά τηλεσκόπια, για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος καθώς και απαντήσεις σχετικές με την αρχή του σύμπαντος. Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον, το πιο εντυπωσιακό που θα αποκαλύψουν τα νετρίνα είναι κάτι που δεν μπορούμε τώρα να φανταστούμε. Γιατί μ' ένα τέτοιο πείραμα καταβάλλεται προσπάθεια ν' ανοίξει ένα παράθυρο σε μια γωνιά του σύμπαντος που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κοιτάξει. Και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό που θα δούμε θα είναι απροσδόκητο και συναρπαστικό. Στο πείραμα συμμετέχουν περισσότεροι από εβδομήντα ειδικοί ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Το κόστος αναμένεται να φτάσει στα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εργασίες συντονίζονται από την ελληνική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων της ΓΓΕΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης είναι ο εμπνευστής και επικεφαλής του εγχειρήματος.
Τι είναι τα νετρίνα;
Το νετρίνο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην δεκαετία του 1930 και από το φυσικό Ενρίκο Φέρμι ονομάστηκε έτσι (neutrino), δηλαδή ουδέτερο. Επρόκειτο για ένα από τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως το φωτόνιο ή το νετρόνιο.
Από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης μέχρι και σήμερα, κάθε στιγμή δισεκατομμύρια νετρίνα κυκλοφορούν ασταμάτητα στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, διαπερνώντας την ύλη λόγω της ασθενικής τους μάζας και φέρνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη γέννηση και το μέλλον του σύμπαντος. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 500 νετρίνα που προέρχονται από τη Μεγάλη Έκρηξη βρίσκονται ανά πάσα στιγμή γύρω μας, σε κάθε κυβικό εκατοστό χώρου.
Χάρη σ' αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια, οι αστροφυσικοί αντιλήφθηκαν το 1987 μια ασύλληπτης ισχύος έκρηξη που συνέβη στο νεφέλωμα του Μαγγελάνου και απελευθέρωσε στο σύμπαν έναν αδιανόητο αριθμό νετρίνων που έφτασαν και στη Γη -μεταφέροντας την πληροφορία- αφού ταξίδεψαν 160.000 χρόνια. Πάντως, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ειδικών, από τα περίπου 250 στοιχειώδη σωματίδια που εντοπίστηκαν, μόνο το νετρίνο πληροί όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες.
Η ανίχνευση των νετρίνων
Παλιότερα, τα νετρίνα ήταν πρακτικά αόρατα σε κάθε επιστημονική παρατήρηση, λόγω της χαμηλής τους ενέργειας. Επιπλέον, δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις πληροφορίες που θα μπορούσαμε να συλλέξουμε απ' αυτά τα σωματίδια. Κάποτε, όμως, έγινε αντιληπτό ότι τα νετρίνα φτάνουν στον πλανήτη μας από ακρότατα σημεία άλλων γαλαξιακών συστημάτων και αφού έχουν διασχίσει με μια ευθύγραμμη πορεία άστρα, πλανήτες και νεφελώματα. Με δεδομένο ότι τα νετρίνα δεν παρεκκλίνουν εξαιτίας των μαγνητικών πεδίων και δε διασπώνται από τη μεσοαστρική ύλη -αφού δεν έχουν σχεδόν μάζα και είναι ηλεκτρικά ουδέτερα- οι αστροφυσικοί κατάλαβαν ότι με τη μελέτη τους ίσως αποκαλυφθούν γνώσεις που δεν υπήρχε τρόπος να καταγραφούν διαφορετικά.
Οι πρώτες προσπάθειες ανίχνευσης νετρίνων έγιναν σε υπόγειες στοές παλιών ορυχείων χρυσού και σε τεχνητές δεξαμενές νερού, αφού ήταν γνωστό ότι τα νετρίνα αντιδρούν όταν έρχονται σ' επαφή με τα μόρια του νερού. Μ' αυτό τον τρόπο κατάφεραν μεν να ανιχνεύσουν νετρίνα, αλλά μόνο εκείνα που προέρχονταν από τον Ήλιο και όχι το ζητούμενο, τα αρχαία νετρίνα, εκείνα δηλαδή που ταξιδεύουν στο σύμπαν προερχόμενα από τη Μεγάλη Έκρηξη. Όμως, οι πολυετείς έρευνες που έγιναν για τον εντοπισμό του ιδανικού σημείου όπου τα νετρίνα θα συναντούσαν αντίσταση, ώστε ν' αντιδράσουν και να δώσουν πληροφορίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν η κοσμική ακτινοβολία, η οποία εμποδίζει την απομόνωση των νετρίνων. Το επόμενο βήμα ήταν κοντά. Διαπιστώθηκε ότι το θαλασσινό νερό αφενός εμποδίζει την κοσμική ακτινοβολία να φτάσει στις συσκευές ανίχνευσης, αφετέρου, σε βάθος 4.000 υπό την θάλασσα, παρατηρείται κατά ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη κοσμική ακτινοβολία απ' όση στην επιφάνειά της.
Προοπτική - Στόχοι
Ο NESTOR είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή προσπάθεια για την δημιουργία ενός τηλεσκοπίου νετρίνων στη βαθιά θάλασσα. Το τηλεσκόπιο νετρίνων NESTOR θα ανιχνεύσει την ακτινοβολία Cherenkov που παράγεται από μυόνια, όταν αυτά διασχίζουν ένα διαφανές μέσο όπως το νερό. Τα μυόνια έχουν παραχθεί από νετρίνα ή από αντιδράσεις κοσμικών ακτίνων στην ατμόσφαιρα. Έτσι οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις για τον ανιχνευτή είναι: Καθαρό νερό (δηλαδή μικρός συντελεστής απορρόφησης), βαθιά θάλασσα (για την απορρόφηση της Κοσμικής Ακτινοβολίας), μικρή απόσταση από την ξηρά (για να έχουμε μικρό μήκος ηλεκτρο-οπτικού καλωδίου για ηλεκτρική ισχύ και μεταφορά δεδομένων), χαμηλή ταχύτητα υποθαλάσσιων ρευμάτων (για μικρές μηχανικές καταπονήσεις του τηλεσκοπίου), επίπεδη και πλατιά επιφάνεια (για μελλοντική ανάπτυξη με άλλων πύργων) και σταθερές γεωλογικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες (για μεγάλη διάρκεια ζωής του ανιχνευτή). Όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται στην περιοχή γύρω από το στίγμα 36° 37.5' Ν, 21° 34.6' Ε, στη μέση μίας υποθαλάσσιας λεκάνης με μικρή κλίση (που ονομάζουμε υποθαλάσσια λεκάνη του Νέστορα). Το μέσο βάθος στην περιοχή αυτή είναι 3800 μέτρα.
Το τηλεσκόπιο νετρίνων
Το τηλεσκόπιο νετρίνων NESTOR αποτελείται από "ορόφους". Κάθε όροφος είναι ένας μεταλλικός αστερίας από τιτάνιο (ή αλουμίνιο), με έξι ακτίνες μήκους 17 μέτρων. Μέχρι και 10 τουλάχιστον τέτοιοι 12όροφοι «πύργοι» (οι οποίοι θα απέχουν μεταξύ τους 30μ) αποτελούν ένα "πύργο" του NESTOR. Το συνολικό του ύψος θα είναι μεγαλύτερο από τον πύργο του ʼιφελ. Το δάπεδο του κάθε ορόφου έχει σχήμα εξαγώνου, με ευαίσθητους φωτοπολλαπλασιαστές στην κάθε του γωνία. Είναι αυτοί που θα ανιχνεύσουν τη φωτεινή λάμψη όταν το νετρίνο αλληλεπιδράσει με τα άτομα του νερού. Στο κέντρο του εξαγώνου μία σφαίρα από τιτάνιο περικλείει τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά του πειράματος, που θα δέχονται τα σήματα των ανιχνευτών. Στα άκρα τοποθετούνται Ζεύγη Οπτικών Μονάδων. Κάθε Οπτική Μονάδα αποτελείται από μία υάλινη σφαίρα διαμέτρου 45 εκατοστά η οποία περιέχει ένα φωτοπολλαπλασιαστή και τα απαραίτητα ηλεκτρονικά. Με το καλώδιο οπτικών ινών πρωτοποριακής τεχνολογίας (εγκατεστημένο από τον Ο.Τ.Ε) τα σήματα θα μεταδίδονται στη στεριά!
Ο πύργος θα κρατείται στο βυθό με τη μονάδα άγκυρας η οποία φέρει και περιβαλλοντολογικά όργανα, ενώ πλωτήρες θα τον κρατούν κατακόρυφο. Στη Μονάδα ʼγκυρας με τα Περιβαλλοντολογικά όργανα θα είναι συνδεδεμένο και το ηλεκτρο-οπτικό καλώδιο του LAERTIS.
Ήδη τον Μάιο του 1997 έγινε για πρώτη φορά πόντιση σε βάθος 4.000 μέτρων των δύο από τα συνολικά δώδεκα πατώματα του τηλεσκοπίου.
Δύο συνιστώσες
Το Ινστιτούτο ΝΕΣΤΩΡ έχει δύο κύριες συνιστώσες:
Η μία είναι το τηλεσκόπιο νετρίνων ΝΕΣΤΩΡ (Neutrino Experimental Submarine Telescope with Oceanographic Research)
Η άλλη είναι το πολυεπιστημονικό εργαστήριο βαθιάς θάλασσας LAERTIS (Laboratory in the Abyss of Europe with Real Time data transfer for Interdisciplinary Studies).
Οι κύριοι σκοποί του εργαστηρίου LAERTIS συνοπτικά είναι:
. Η δημιουργία του "λώρου" στο πείραμα NESTOR, το πρώτο Ευρωπαϊκό υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων,
Η ανάπτυξη ενός πρωτότυπου πολυεπιστημονικού βενθικού σταθμού βαθιάς θάλασσας,
Tο ΕΠΕΤ ΙΙ ενίσχυσε την ίδρυση του Ινστιτούτου «Νέστωρ» με κύριες δραστηριότητες το τηλεσκόπιο νετρίνων και το πολυεπιστημονικό εργαστήριο βαθιάς θάλασσας "Λαέρτης". Με μία αδιάλειπτη υποβρύχια γραμμή μεταφοράς δεδομένων (καλώδιο οπτικών ινών) και με τη συνδρομή του καλωδιακού σκάφους του ΟΤΕ "Θαλής", οι πληροφορίες θα διαβιβάζονται από τα υπερσύγχρονα ποντισμένα ηλεκτρονικά όργανα στους σταθμούς επεξεργασίας, με στόχο να λειτουργήσει το εργαστήριο ως ένας πρότυπος περιβαλλοντικός και σεισμογραφικός σταθμός.
Τα επιτεύγματα
Τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα συνεργατών τους, στο πλαίσιο της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των προγραμμάτων ΝΕΣΤΩΡ και ΛΑΕΡΤΗΣ που συγχρηματοδοτούνται από την ΓΓΕΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σημαντική μακροπρόθεσμη επένδυση στον ελληνικό χώρο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στο πλαίσιο του "Mega Science" του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ελληνική προσπάθεια αναγνωρίστηκε ως ένα από τα συνολικά τέσσερα μεγάλης κλίμακας πειράματα, παγκοσμίως.
Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι στη χώρα μας και στο επιστημονικό της δυναμικό παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία πρωτοπορίας στην διαρκώς αναπτυσσόμενη επιστημονική περιοχή της Αστρονομίας Νετρίνων και της μελέτης των μεγάλων θαλασσίων βαθών. Σημασία για τον έλληνα πολίτη: Διεθνής αναγνώριση του έργου των ελλήνων επιστημόνων, λειτουργία του Ινστιτούτου ως πόλου έλξης ξένων ερευνητών, συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
peirama.blogdrive.com


Το είδαμε εδώ