.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Lalibela, το 8ο θαύμα του κόσμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Lalibela είναι θαμμένη πέτρα , παγωμένη στην ιστορία στο χρόνο και το μυστήριο. Είναι η ψυχή, η ζωή, και το δέος του Χριστιανισμού, στην....
πιο αρχαία μορφή του.

Δεν έχει σημασία τι έχετε ακούσει για τη Lalibela, δεν έχει σημασία όσες φωτογραφίες και να δείτε. Οι λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες της, σου κόβουν την ανάσα, και τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την πραγματικότητα που θα αντικρίσετε.

Δεν είναι μόνο ένας τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά πραγματικά ένα θαύμα του κόσμου. Η εμπειρία μιας αγρυπνίας εδώ κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, είναι ανεπανάληπτη. Προσκυνητές ντυμένοι στα λευκά κατακλύζουν κατά εκατοντάδες τις αυλές των εκκλησιών, και βιώνουν το Χριστιανισμό στην πιο ακατέργαστη και ισχυρή μορφή του.

Μετά από το Αξούμ, μπορείτε να πετάξετε στην Lalibela, που είναι προσκυνηματικός τόπος. Είναι η Ιερουσαλήμ για τους Αιθίοπες Ορθόδοξους Χριστιανούς, και θεωρείται από πολλούς ως το 8ο θαύμα του κόσμου.

Η Lalibela περιέχει 11 μονολιθικές εκκλησίες *(ανεξάρτητες και σκαλισμένες έξω από τον βράχο -πέτρα), ημι-μονολιθικές (λαξευμένα στις πλευρές της πέτρας- βράχια), και εκκλησίες σπηλαίου. . Και οι έντεκα εκκλησίες χτίστηκαν μεταξύ του 11ου και 12 αιώνα, και κατασκευάστηκαν μέσα σε 24 χρόνια.

Οι εκκλησίες έγιναν από τον βασιλιά Lalibela, που ήθελε οι χριστιανοί να έχουν μια ξεχωριστή θέση για προσκύνημα, όταν οι διώξεις από τους μουσουλμάνους εμπόδιζαν τους Αιθίοπες να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο βασιλιάς Lalibela βοηθήθηκε από τους αγγέλους, για να ολοκληρωθεί το έργο του. Ωστόσο, ορισμένοι σταυροί σκαλισμένοι στο βράχο δείχνουν ότι έχει Ιρλανδική, Ελληνική και Ινδική επιρροή. Όλες οι εκκλησίες συνδέονται μεταξύ τους με ένα πολύπλοκο φάσμα σηράγγων που διαχέει τον αέρα μέσα από τα βράχια.

Περιλαμβάνει

Βόρεια
Μπιέτε Μεντχάνε Αλέμ (Biete Medhane Alem) / Σπίτι του Σωτήρα του Κόσμου, (το σπίτι του Σταυρού της Λαλιμπέλα και ίσως η μεγαλύτερη μονολιθική εκκλησία στον κόσμο, πιθανώς αντίγραφο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στο Αξούμ.)

Μπιέτε Μαριάμ (Biete Maryam) / ναός Μεγάλης Παναγίας, (ίσως η παλαιότερη όλων)

Μπιέτε Γολγκοθά Μικαέλ (Biete Golgotha Mikael) / (Σπίτι του Γολγοθά Μιχαήλ, όπου περιέχεται ο υποτιθέμενος τάφος του Βασιλιά Λαλιμπέλα)

Μπιέτε Μασκάλ (Biete Maskal) / (ναός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού)

Μπιέτε Ντεναγκέλ (Biete Denagel) / (Σπίτι των Παρθένων)

Δυτική πλευρά :
Μπιέτε Γκιόργκις (Biete Giyorgis) / ο ναός του Αγίου Γεωργίου, (η οποία είναι η πλέον άρτια κατασκευασμένη και καλοδιατηρημένη)

Ανατολική πλευρά:
Μπιέτε Αμανουέλ (Biete Amanuel) / (ναός Αγίου Εμμανουήλ)

Μπιέτε Κεντούς Μερκορέους (Biete Qeddus Mercoreus) / (ναός Αγίου Μερκούριου, το οποίο μπορεί να ήταν πρώην φυλακή)

Μπιέτε Άμπα Λιμπανός (Biete Abba Libanos) / (Σπίτι του επίσκοπου Λιβανού)

Μπιέτε Γκαμπριέλ-Ραφαέλ (Biete Gabriel-Rufael) (Σπίτι των αγγέλων Γαβριήλ και Ραφαήλ, πιθανώς ένα πρώην βασιλικό παλάτι)

Λεχέμ (Biete Lehem) / Εβραϊκά Βηθλεέμ: בֵּית לֶחֶם, (Σπίτι του Ιερού Άρτου)

*Μπιέτε Gabriel-Rufael


* Αγιος Giyorgis - Γεώργιος


Όταν σκέφτεστε τη Lalibela, σκέφτεστε Bet Giyorgis. Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ένα αριστούργημα εκπροσωπώντας από μόνη της επάξια τη Lalibela. Είναι παραδοσιακά λαξευμένη στο βράχο, και οπτικά η πιο άρτια εκκλησία απ ​​'όλες . Το ύψος της είναι 15m, και τα τρία πλίνθινα επίπεδα σε σχήμα ενός ελληνικού σταυρού, έχουν τέλειο σχήμα που δεν απαιτεί κανένα εσωτερικό πυλώνα.


Στο εσωτερικό, το φως φιλτράρεται από τα παράθυρα και φωτίζει τους μεγάλους σταυρούς στην οροφή με ομορφιά και απλότητα. Υπάρχουν επίσης δύο ξύλινα κουτιά από ελιά 800 ετών. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ήταν σκαλισμένα από τον ίδιο τον βασιλιά Λαλιμπέλα που τώρα κρατάει τους θησαυρούς του ναού.

Μερικές από τις κοιλότητες των τοίχων που περιβάλλουν την εκκλησία έχουν μουμιοποιημένους νεκρούς, και τον εξαιρετικό καμβά του 16ου αιώνα που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο.

* Μπιέτε Uraiel
Η τάφρος εφάπτεται της δυτικής πρόσοψης του τμήματος της εκκλησίας του Γολγοθά, πέρα ​​από το συμβολικό μνημείο του Αδάμ. Η πτέρυγα Uraiel λειτούργησε ως εκκλησία το 1998 Σπάνια επισκέπτονται οι προσκυνητές και οι τουρίστες τα πίσω δωμάτια .

* Μπιέτε Γολγοθά & Μιχαήλ
Μια τάφρο στο νότιο άκρο της αυλής της εκκλησίας Bet Maryam συνδέεται με τις δίδυμες εκκλησίες του Γολγοθά και και Αρχαγγλελου Μιχαήλ, (επίσης γνωστό ως Debre Σίνα).

Οι δύο εκκλησίες έχουν σταυροειδής πυλώνες των εκκλησιών της Lalibela και επάνω σκαλιστούς σταυρούς. Η είσοδος οδηγεί πρώτα στο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στη συνέχεια στο Γολγοθά, όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να εισέλθουν.

Η εκκλησία του Γολγοθά περιέχει μερικά από τα καλύτερα πρώιμα παραδείγματα της Αιθιοπικής χριστιανικής τέχνης, μεταξύ των οποίων μερικές καταπληκτικές παραστάσεις σε φυσικό μέγεθος των 12 αποστόλων σκαλισμένες στις κόγχες των τοίχων.

Οι τέσσερις είναι ορατοί, με τους άλλους οκτώ πίσω από τις κουρτίνες. Εκτός ορίων του παρεκκλήσιου, εκτός από ιερά της Lalibela βρίσκεται το σπίτι και ο φημισμένος τάφος του ίδιου του βασιλιά Lalibela, με εκπληκτική διακοσμητική τέχνοτροπία.

* Μπιέτε Medhane Alem
Μοιάζοντας περισσότερο με ένα τεράστιο Ελληνικό ναό, παρά ένα παραδοσιακό εκκλησάκι της Αιθιοπίας, το Medhane Alem (Σπίτι του Σωτήρα του Κόσμου) είναι εντυπωσιακό για το μέγεθος και το μεγαλείο του.

Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη λαξευμένη στο βράχο εκκλησία στον κόσμο, στα 33.5m υψηλή. Κάποιοι μελετητές έχουν προτείνει ότι μπορεί να ήταν ένα αντίγραφο στο βράχο της αρχικής εκκλησίας St Mary της Σιών - Εκκλησία στην Αξούμ.

Το κτίριο περιβάλλεται από 34 μεγάλες, ορθογώνιες στήλες (πολλά είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων). Οι τρεις στήλες ενώνονται σε κάθε γωνία και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την Αγία Τριάδα.

Το εσωτερικό αποτελείται από ένα θολωτό κλίτος και τέσσερις διαδρόμους με 38 στήλες που υποστηρίζουν την δίρριχτη στέγη. Τα τρία κενοτάφια σε μια γωνία λέγεται ότι δείχνουν συμβολικά τον Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ.

Τις Κυριακές οι προσκυνητές έρχονται με την ελπίδα να ευλογηθούν ή να θεραπευτούν, από τον διάσημο 7 κιλών χρυσό Σταυρό της Lalibela .

Για υπότιτλους: Γραναζάκι ~ Υπότιτλοι ~ Αγγλικά ~ Υπότιτλοι ~ Αυτόματη μετάφραση ~ Επιλογή γλώσσας


Amazing Places on Our Planet

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε