.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Νυχτερινή λάμψη στον πλανήτη Άρη (φωτό, βίντεο)

Εντυπωσιακό!
Οι είκονες που τραβήχτηκαν από το Imaging UltraViolet Spectrograph στο σκάφος Maven της NASA είναι πραγματικά εντυπωσιακές....

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν το πώς αλλάζουν τα ποσά του όζοντος με την αλλαγή των εποχών, με την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη τη νύχτα να εκπέμπει υπεριώδες φως λόγω χημικών αντιδράσεων που ξεκινούν μέσα στη διάρκεια της μέρας.

Οι νέες υπεριώδεις εικόνες του Άρη προσφέρουν μια εκπληκτική γεύση από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι φωτογραφίες δείχνουν σύννεφα να σχηματίζονται πάνω από τεράστια ηφαίστεια ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και οι πρώτες εικόνες της νυχτερινής λάμψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δείξουν πώς κινούνται οι άνεμοι σε μεγάλα υψόμετρα.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το Imaging UltraViolet Spectrograph στο Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission (Maven).


"Το Maven τράβηκε εκατοντάδες τέτοιες εικόνες τους τελευταίους μήνες, προσφέροντας μια από τις καλύτερες και σε υψηλή ανάλυση υπεριώδη κάλυψη του Άρη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ" υποστήριξε ο Nick Schneider του Laboratory for Atmospheric and Space Physics στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Ο Nick Schneider παρουσίασε τα αποτελέσματα στο American Astronomical Society Division.



Η νυχτερινή λάμψη προκύπτει από το μονοξείδιο του αζώτου και αποτελεί κοινό πλανητικό φαινόμενο κατά το οποίο ο ουρανός λάμπει αχνά ακόμα και με πλήρη απουσία εξωτερικού φωτός.

Η νυχτερινή ατμόσφαιρα του Άρη εκπέμει υπεριώδες φως λόγω χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη μέσα στη διάρκεια της μέρας.

Υπεριώδες φως από τον Ήλιο διασπά τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου και τα άτομα που προκύπτουν μεταφέρονται παντού από ανέμους που περικυκλώνουν τον πλανήτη.





Αυτοί οι άνεμοι τη νύχτα φέρνουν τα άτομα σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου τα άτομα αζώτου και οξυγόνου συγκρούονται για να σχηματίσουν μόρια νιτρικού οξειδίου. Ο ανασυνδυασμός απελευθερώνει επιπλέον ενέργεια που βγαίνει ως υπεριώδες φως.

Οι επιστήμονες προέβλεπαν πως δεν υπάρχει νυχτερινή λάμψη στον Άρη και οι προηγούμενες αποστολές δεν είχαν ανιχνεύσει την παρουσία του, μέχρι που το Maven έστειλε τις πρώτες εικόνες του φαινομένου στην ατμόσφαιρα του Άρη.


[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε