.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Βλυχάδα Διρού: Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο (φωτό, vid)

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λακωνία και είναι ένα μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς....

Ο λόγος για το σπήλαιο Βλυχάδα Διρού που δημιουργήθηκε από τον πιο ταλαντούχο αρχιτέκτονα, τη φύση.

Πήρε το όνομά του από τα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά. Ωστόσο πολλοί αναφέρονται σε αυτό με την ονομασία Γλυφάδα από την παράφραση της λέξεως Βλυχάδα.

Το σπήλαιο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Λακωνικής χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού και η επίσκεψη εκεί αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή περίπου από το 1900 από τους ντόπιους αλλά δεν είχε εξερευνηθεί καθώς κανείς δεν ήξερε το θαύμα που κρύβεται μέσα του.

Όλα άλλαξαν, όμως, το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά και έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα.

Σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα ενώ το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνησή του.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες ενώ στα ευρήματα κατά την εξερεύνηση συγκαταλέγονται απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού και κουναβιού, καθώς και κεραμική, που υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία πολλά χρόνια πριν.

Εκτός όμως από αυτά, όποιος επισκεφτεί το συγκεκριμένο σπήλαιο θα μαγευτεί από την περιήγηση με βάρκα στα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας, που αποτελεί κυριολεκτικά μια διαφορετική εμπειρία, ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 βαθμοί, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η εντυπωσιακή διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες μέσα στο σπήλαιο διαρκεί περίπου τρία τέταρτα και είναι μοναδικής ομορφιάς. Η κάθε αίθουσα έχει αξιοθέατα με διάφορες ονομασίες που μαθαίνει κανείς κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Δείτε τις φωτογραφίες...

spilaio2

spilaio3

spilaio5

spilaio6

spilaio1

spilaio4


Vi APROGRAMMATISTA

[Πηγή]

Οι απόψεις του ιστολογίου μας δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύουμε