.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μπαράζ «συμφιλιώσεων» της Τουρκίας με Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Μεγάλη γεωστρατηγική επίθεση επιχειρούν οι Τούρκοι ξεκινώντας ένα μπαράζ «συγγνώμης» και συμφιλιώσεων καθώς η τουρκική οικονομία....
κλυδωνίζεται και η ίδια η Τουρκία κινδυνεύει με απώλειες εδαφών.

Έτσι προχωράει σε κινήσεις που όμως αν της βγουν, θα απομονώσουν την Ελλάδα γεωστρατηγικά η οποία δεν μπόρεσε τόσα χρόνια να κεφαλαιοποιήσει τις έχθρες που είχε δημιουργήσει η Τουρκία και να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος του Σίσι είναι δεκτική στο να αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ υπολογίζοντας το Καστελλόριζο. Μια συμφιλίωση όμως μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Η Αίγυπτος δεν παύει να είναι μια σουνιτική χώρα.

Έτσι ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπροστά στην καταστροφή που έρχεται έριξε τα «μούτρα» του και ζήτησε συγγνώμη από την Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στις 24 Νοέμβριο του 2016, μια συγγνώμη που εν αρχή δεν γίνεται αποδεκτή για λόγους αρχής αλλά και για λόγους ανταλλαγμάτων που η Τουρκία θα πρέπει να δώσει για να πετύχει την «συγχώρεσή» της.

Μια... συγχώρεση που σίγουρα θα συνδυαστεί με τον νότιο διάδρομο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθώς αυτός είναι ο βασικός ρωσικός στόχος και την ακύρωσή του ήθελαν να πετύχουν οι Αμερικανοί που με πολύ χαρά είδαν (αν δεν έσπρωξαν κιόλας) τον Ρ.Τ.Ερντογάν να προχωρεί σε μια τέτοια εχθρική ενέργεια ως προς την Μόσχα με τον Β.Πούτιν να δηλώνει ότι «επρόκειτο για ένα πισώπλατο χτύπημα» διότι οι Ρώσοι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο απο μια χώρα με την οποία έχουν συναλλαγές δισεκατομυρίων.

Όμοια σκεπτόμενος και ο Β.Νετανιάχου προχώρησε στην αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

Αποφάσισαν πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων, δίνοντας τέλος στην εξάχρονη διαμάχη τους η οποία είχε αρχίσει το 2010, λόγω της επέμβασης Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοιάριο που κατευθυνόταν στη Γάζα, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 10 Τούρκους ισλαμιστές ακτιβιστές ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετενιάχου τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα το οποίο θα δώσει ώθηση στην ισραηλινή οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ελπίδα η συμφωνία να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω της συμφωνίας, θα επιτραπεί στην Τουρκία να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και να πραγματοποιεί έργα υποδομής.

Το Ισραήλ θα πληρώσει επίσης 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του τουρκικού πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται επί πρωθυπουργίας Γιλντιρίμ. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πονηρά σκεπτόμενος ήθελε να δείξει ότι δεν ήταν υπεύθυνος ο ίδιος αλλά ο πρότερος πρωθυπουργός ο Α.Νταβούτογλου.

Δεν σταματάνε όμως εδώ οι Τούρκοι καθώς θα προχωρήσουν και σε κίνηση συμφιλίωσης με την Αίγυπτο του προέδρου Σίσι.

Μια συμφιλίωση που θα δημιουργούσε έναν άξονα Τουρκίας-Ισραήλ και Αιγύπτου πετώντας την Ελλάδα στην «γωνία»

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν τα οφέλη για το Ισραήλ

-Το Ισραήλ θα υποστηρίξει την κοινή δέσμευση Σαουδικής Αραβίας-Αιγύπτου και Τουρκίας για ανάσχεση του Ιράν τραβώντας μια «σουνιτική γραμμή»στο Κέρας της Αφρικής, την Κόκκινη Θάλασσα, τα Στενά του Άκαμπα και στις Μεσογειακές ακτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

-Η συμφωνία αυτή είναι ο πρόδρομος μιας σειράς νέων συμφωνιών. Η πιο σημαντική εκ των οποίων είναι η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου με «μοντέλο» την συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα αναλάβει την δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα να επιχειρεί από την Τουρκία εναντίον του Αλ Σίσι.

-Αίγυπτος και Τουρκία θα ξαναξεκινήσουν την συνεργασία τους στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών.

-Οι μηχανισμοί και οι σύνδεσμοι των υπηρεσιών πληροφοριών που θα εγκατασταθούν μεταξύ Ισραήλ- Τουρκίας- Αιγύπτου θα στοχεύουν στο Ιράν.

-Η νέα ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ θα έχει μια στρατιωτική διάσταση που θα επεκτείνεται και στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών. Υπεύθυνος για τις ανταλλαγές των πληροφοριών από την πλευρά του Ισραήλ θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Gady Eisenkot, ο οποίος και θα καθορίζει-σχεδιάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

-Έκπληξη είναι το ακόλουθο: Η Ιορδανία είναι υποψήφιο μέλος αυτής της συμμαχίας. Ο Βασιλιάς Abdullah διαλύει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα δίκτυα της πολλά μέλη της οποίας ανήκαν στην Παλαιστινιακή Χαμάς.

-Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσημες συζητήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός η αγορά της Ευρώπης. Η κίνηση αυτή όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς η Ρωσία σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Ισραηλινοί δέχτηκε να κατασκευάσει η ίδια τον αγωγό.

-Στο τραπέζι είναι τώρα η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας-Ρωσίας ενώ θα υπάρξει και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών για την ασφάλεια του Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Μεσόγειο.

Φαίνεται πως η Ρωσία πήρε τεράστια ανταλλάγματα, που έχουν να κάνουν με τον περιβόητο νότιο διάδρομο. Αυτοί που έιναι πολύ δυσαρεστημένοι είναι οι Αμερικανοί καθώς βλέπουν την Gazprom να αναλαμβάνει την μετάλλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια παρά τις ανακατατάξεις παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές, η Ελλάδα παρέμεινε αδρανής και στα «ευχολόγια» για να μην δυσαρεστήσει κάποιους άλλους. Όταν δεν κάνεις τίποτα δεν θυμώνουν μαζί σου αλλά δεν είναι έτσι.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

[Πηγή]