.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ν.Φάρατζ: "Νικήσαμε με σκληρή δουλειά"

''Νέα μέρα ξημερώνει για τη Μεγάλη Βρετανία"
ΒRΕΧΙΤ: 52%   BREMAIN: 48%
Ο Νάιτζελ Φάρατζ εμφανίστηκε βέβαιως πώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι Brexit....

«Μπορώ να πω ότι ξημερώνει μια νέα ημέρα για μια ανεξάρτητη Μεγάλη Βρετανία. Αν οι προβλέψεις αποδειχτούν σωστές, τότε θα πρόκειται για μια νίκη του λαού, του αξιοπρεπούς Bρετανικού λαού. 

Αγωνιστήκαμε κατά των πολυεθνικών, κατά των... αξιοπρεπών πολιτικών και της διαφθοράς και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι νικήσουμε. Το καταφέραμε με πολλή δουλειά» είπε πριν λίγο ο Νάιτζελ Φάρατζ μιλώντας για νίκη του Brexit.

Μια απίστευτη ατάκα του Φάρατζ προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε δημοσιογράφους αλλά και όσους τον άκουγαν στον πανηγυρικό του λόγο. Ο ηγέτης του ξενοφοβικού UKIP δήλωσε μεταξύ άλλων πως εκείνος και οι οπαδοί του πήραν τον έλεγχο της χώρας “χωρίς ούτε μια σφαίρα”. 

Αυτό μόλις μια βδομάδα από την δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών και υπέρμαχο της παραμονής Jo Cox, από οπαδό του Brexit.

Η επικράτηση του Brexit γκρεμίζει την στερλίνα 
Κατάρρευση των διεθνών χρηματιστηρίων

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985 γνωρίζει η στερλίνα που ενώ είχε φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμα και στα 1,5022 δολάρια μετά την τελευταία χρονικά δημοσκόπηση και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδειχναν νίκη του Bremain γκρεμίστηκε στο 1,3971.

Το ποσοστό άνω του 60% που συγκέντρωσε το Leave στο Sunderland και η κεφαλή με 52,8% του Brexit στα συνολικά αποτέλεσμα των έως αυτή τη στιγμή καταμετρημένων ψήφων οδήγησαν την στερλίνα σε πτώση μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή της Μαύρης Τετάρτης στο 4,1%.

Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Νιουκάσλ, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Σάντερλαντ που ψήφισε έξοδο.

Την ίδια στιγμή με μεγάλη πτώση άνοιξαν και τα Ασιατικά χρηματιστήρια. Αποτέλεσμα ο ευρύτερος δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου Topix να υποχωρεί 2,4% στις 1.267 μονάδες, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 0,8%. Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 18% υψηλότερος από το μέσο όρο 30 ημερών. Απόλυτη στροφή και για τον Nikkei, ο οποίος, επίσης, ξεκίνησε τη συνεδρίαση ανοδικά, αλλά πλέον υποχωρεί άνω του 2% στις 15.861 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, με τον δείκτη ASX να υποχωρεί 2,5% στις 5.147 μονάδες, ενώ κατά 1,07% χαμηλότερα κινείται ο Kospi της Ν. Κορέας στις 1.965 μονάδες.

Κέρδη 1,8% για το γεν έναντι του δολαρίου, στα 104,24 γεν ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε παραδοσιακά καταφύγια, προκειμένου να προστατευθούν σε περίπτωση που τελικά επικρατήσει το Brexit.

Σε ελεύθερη πτώση τα futures του βρετανικού FTSE 100, ο οποίος έφθασε να υποχωρεί κοντά στο 6%, ενώ ανάλογα δραματική πορεία ακολουθούν και τα futures του Dow Jones με απώλειες που έφθασαν στις 400 μονάδες.

«Οι αγορές αντιδρούν καθώς σοκάρονται από τα πρώτα αποτελέσματα. Αν και οι επενδυτές εκτιμούν ότι τελικά το Remain θα κερδίσει, δεν παύουν να είναι νευρικοί», εκτιμά ο Andrew Clarke, επικεφαλής trading στην Mirabuas Asia.

[Πηγή]