.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΔΥΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

ΔΥΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΗΔΗ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ....

ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ:Ο ιός Ζίκα παραμένει στο σπέρμα ακόμα και αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα
Μεγάλη προσοχή
Ο ιός Ζίκα βρέθηκε στο σπέρμα ενός Βρετανού δύο μήνες αφού είχε μολυνθεί, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός αυτός μπορεί να παραμένει στο σπέρμα για καιρό μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της μόλυνσης, ανέφεραν σήμερα Βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Ερευνητές στην βρετανική υπηρεσία δημόσιας υγείας Public Health England ανακοίνωσαν ότι ο 68χρονος άνδρας είχε μολυνθεί από τον ιό το 2014 στη Γαλλική Πολυνησία. Ελέγχθηκε για τον ιό ενώ εξακολουθούσε να έχει πυρετό και χαμηλά επίπεδα του Ζίκα ανιχνεύθηκαν σε δείγματα αίματος.

Τεστ σπέρματος που έγιναν αργότερα έδειξαν θετικά αποτελέσματα στις 27 ημέρες και στις 62 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του Ζίκα. Τα ευρήματα αναφέρονται σε επιστολή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases η οποία εκδίδεται από τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

===========================================================

Ανησυχία ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση στα νεογέννητα
Νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με τον επικίνδυνο ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται στις χώρες της Αμερικής προκαλώντας ανησυχία για τα προβλήματα υγείας με τα οποία ενδέχεται να συνδέεται, όπως αυτό της μικροκεφαλίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ιατρικό περιοδικό JAMA, ο ιός Ζίκα είναι πιθανό να προκαλεί και σοβαρά προβλήματα όρασης, μέχρι και τύφλωση στα νεογέννητα που έχουν προσβληθεί.

Οι ανωμαλίες που συναντώνται στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία είναι «σοβαρές βλάβες του αμφιβληστροειδούς, οι οποίες θα εμποδίσουν την ικανότητα των παιδιών να δουν καλά», σύμφωνα με τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρούμπενς Μπέλφορτ Τζ.

Ο Μπέλφορτ που διευθύνει το τμήμα οφθαλμολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, προειδοποιεί πως «πολλά από αυτά τα παιδιά μπορεί να τυφλωθούν».

Εξάλλου, σύμφωνα με τη σοβαρότητα της μικροκεφαλίας στο κάθε παιδί, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα ακοής και όρασης.

«Αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις από τον ιό Ζίκα δεν περιορίζονται στον εγκέφαλο», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιατρικής του πανεπιστημίου Γέιλ, Αλμπερτ Κο, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με κρανία μικρότερα των 32 εκ. τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γενικό Νοσοκομείο Ρομπέρτο Σάντος του Ελ Σαλβαδόρ, στη Βραζιλία.

Σε κάποια από αυτά εντοπίστηκαν δύο σοβαρές βλάβες του αμφιβληστροειδούς, ένα εμφάνισε μικρά, σκούρα, μακρόστενα στίγματα στον αμφιβληστροειδή, ενώ ένα δεύτερο παρουσίασε έντονες και αρκετά ευρείες αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς.

«Όταν αυτά εντοπιστούν στον αμφιβληστροειδή πρόκειται να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να δει στο μέλλον», δήλωσε ο οφθαλμίατρος Λι Μ. Ζάμπολ του πανεπιστήμιου Νορθγουέστερν

Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές εντόπισαν βλάβες και στο οπτικό νεύρο, οι οποίες «ξέρουμε ότι προκαλούνται από έναν ιό και είναι διαφορετικές από αυτές που θα μπορούσαν να προκληθούν από την μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα προβλήματα που επιφέρει ο ιός στην όραση.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ προσλαμβάνει ειδικούς για τον Ζίκα

Την στιγμή που οι Αμερικανοί αθλητές έχουν εκφράσει ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, πέντε μήνες πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Βραζιλία, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ προσλαμβάνει ειδικούς για να ενημερώσει τις αθλητικές ομοσπονδίες σχετικά με τον Ζίκα.

«Γνωρίζω ότι ο ιός Ζίκα που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία ανησυχεί πολλούς από εσάς», αναφέρει ανακοίνωση του επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ που απέστειλε στους αθλητές.

«Θέλω να σας τονίσω ότι ανησυχεί και εμάς και η ευημερία σας στη Βραζιλία αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής, για αυτό το λόγο δύο ειδικοί πρόκειται να ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αθλητές για την εξέλιξη στην υπόθεση Ζίκα.

Μεγαλύτερη ανησυχία το νερό της Βραζιλίας παρά ο Ζίκα, λένε οι Αυστραλοί

Παρά τους φόβους για την εξάπλωση του Ζίκα, η ιατρική ομάδα των αθλητών της Αυστραλίας που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς εκτιμά ότι το νερό στη Βραζιλία είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία παρά ο ιός.

Ο γιατρός Ντέιβιντ Χιουζ δήλωσε πως ο Ζίκα πέρα από τις περιπτώσεις γυναικών που κυοφορούν, προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Αντιθέτως, τα μολυσμένα νερά του Κόλπου Γκουναμπάρα, και το νερό στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μπορεί να απειλήσουν την υγεία των αθλητών.

«Αν κάποιος εμφανίσει σοβαρή γαστρεντερολογική λοίμωξη, εμετό και διάρροια, σίγουρα δεν είναι ιδανικές συνθήκες για κάποιον που αγωνίζεται σε ένα Ολυμπιακό περιβάλλον», πρόσθεσε ο Χιουζ.

Όπως αναφέρει το Associated Press τον περασμένο χρόνο έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νερό του Κόλπου του Γκουαναμπάρα στο Ρίο, εντοπίστηκαν ίχνη από ανθρώπινα απόβλητα, ενώ ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν και από τους ελέγχους στους Ολυμπιακούς χώρους για αθλήματα στο νερό.

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, πάντως, επισημαίνει πως λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος, ωστόσο τονίζει ότι δε μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως.

Παρ’ όλα αυτά, ο Χιουζ εξηγεί πως κανένας από τους Αυστραλούς αθλητές και αξιωματούχους δεν προτίθεται να μην ταξιδέψει στη Βραζιλία τον ερχόμενο Αύγουστο.

[Πηγή 1] , [Πηγή 2]