.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Οικονομικός "πόλεμος" - Το πρώτο Ρωσικό χτύπημα στην Τουρκία

Η κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού στη Τουρκοσυριακή μεθόριο πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στο κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος ζητά από τις ΗΠΑ να υπάρξει ένας ενιαίος συνασπισμός με στόχο τη εξόντωση των τζιχαντιστών....

Για το λόγο αυτό, ο Ολάντ μεταβαίνει αύριο στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας τη συμμετοχή της Μόσχας στον διεθνή συνασπισμό.

Μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συνέστησε στους Ρώσους τουρίστες να επιστρέψουν από την Τουρκία αλλά και κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια τους προς την χώρα του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη μπλοκάρει τις εισαγωγές κρέατος ή λαχανικών από Τουρκία κι ότι θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές από Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το 2014 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900.

Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Το ίδιο έτος πρώτοι ήταν οι Γερμανοί επισκέπτες με συνολικό αριθμό 5.250.036 και ποσοστό 14,3%.

Είναι επίσης δεδομένο πως το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ πριν από ένα μήνα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο προς στην Τουρκία, είναι μετά τη Ρωσία το Ιράν με ποσοστό 18%, το Αζερμπαϊτζάν με 12,2%, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία κλπ με μικρότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Τουρκία μετά το Ιράκ.

Το 48.7% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο και σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού Ιδρύματος Ενεργειακής αγοράς για το έτος 2014, το φυσικό αέριο στην Τουρκία καταναλώνεται κατά 25,4% στη βιομηχανία, κατά 19,1% στις κατοικίες και κατά 48,7% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το θωρηκτό "Μόσχα", η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, πλησιάζει τις συριακές ακτές αναλαμβάνοντας να καλύψει αντιαεροπορικά το ρωσικό μέτωπο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

[Πηγή]