.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΡΩΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν η για πρώτη φορά παραβίαση, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, του Τουρκικού εναέριου χώρου από Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους στην Συρία....

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 3 Οκτώβριου και ώρα 12,8 μ.μ, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στην επαρχία του Hatay, στα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή της Μεσογείου.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην τουρκική πολεμική αεροπορία και απογειωθήκαν τουρκικά F-16 που έσπευσαν στην περιοχή για να αποτρέψουν πιθανή νέα παραβίαση εκ μέρους των ρωσικών μαχητικών.

Για το γεγονός αυτό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε στην Άγκυρα των Ρώσο πρέσβη για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την παραβίαση, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, του εναέριου χώρου τους.

Για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, υπήρξε τηλεφωνική επαφή μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ferıdun Sınırlıoğlu και του Ρώσου συναδέλφου του, Σεργκέι Λαβρώφ, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Διαμαρτυρηθήκαν οι Τούρκοι για την παραβίαση του εναέριου χώρου τους όταν την ίδια ώρα σχεδόν καθημερινά τα τουρκικά F-16 παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς καμία διπλωματική διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς. Βλέπετε δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Το θέμα προβλέπεται να έχει και συνέχεια και όπως φαίνεται οι Τούρκοι βρήκαν τον… «μάστορα» τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

[Πηγή]