.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Όλα θα γίνουν σε 25 μέρες...

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που έχει εξαγγείλει πρόωρες εκλογές. Το ίδιο πράγμα συνέβη στην Καταλονία, μια αυτόνομη περιοχή στην Ισπανία. Ο πρόεδρος της Καταλονίας Artur Mas ζήτησε νέες εκλογές, ελπίζοντας να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία....

Η Καταλονία έχει ήδη κάνει δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας και η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έκανε ό,τι μπορούσε για να το σαμποτάρει.

Σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων ψήφισε «ναι» στην ερώτηση εάν θα ήθελαν να δουν την Καταλονία ως ανεξάρτητο έθνος.

Αν οι Καταλανοί εθνικιστές κερδίσουν τις εκλογές, η Μαδρίτη θα έχει σοβαρούς πονοκεφάλους καθώς μια καθαρή ψήφος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας υπονομεύει την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης.

Συν τοις άλλοις, η Μαδρίτη δεν μπορεί να προσφέρει πραγματικά στην Καταλονία πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς η πλειονότητα των πιο σημαντικών τομέων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Καταλονία (εκπαίδευση, δημόσια μέσα μεταφοράς, τα καταλανικά ως πρώτη γλώσσα, …). 

Οπότε, αν οι Καταλανοί ήθελαν να πιέσουν για περισσότερη αυτονομία, η Μαδρίτη θα παρέλυε.

Μια συνταγματική κρίση στην Ισπανία θα πυροδοτήσει μια κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μια παράλυτη Ισπανία υπό την πίεση μιας ώθησης για ανεξαρτησία, δεν θα είναι πλέον σε θέση να επικεντρωθεί στην τήρηση των δεσμεύσεων χρέους και προϋπολογισμού.

Η Ισπανία θα αναζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η τελευταία δεν θα είναι σε θέση να κάνει οτιδήποτε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρέμβει σε συνταγματικά ζητήματα μέσα σε ένα κυρίαρχο κράτος, εφόσον δεν υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαιώματος.

[Πηγή]