.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

H Daily Mail για την Κω: Πώς ο παράδεισος των ξέφρενων πάρτι μετατράπηκε σε κατάλυμα μεταναστών [εικόνες]


«Σχεδόν 1.200 μετανάστες -μερικοί στοιβαγμένοι σε φουσκωτά σκάφη- έχουν περισυλλεχθεί από τις Ελληνικές Αρχές στο Ανατολικό Αιγαίο τις τελευταίες δύο ημέρες», γράφει η Daily Mail σε χθεσινό της δημοσίευμα....

Σε αυτό η Βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο κύμα προσφύγων που φτάνει στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στα Δωδεκάνησα από τη γειτονική Τουρκία. Το ρεπορτάζ βέβαια επικεντρώνεται στο νησί της Κω, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους νέους Βρετανούς.

Όπως αναφέρει, μετά την Ιταλία, η «οικονομικά σακατεμένη» Ελλάδα είναι ο βασικός προορισμός των Σύρων και Αφγανών μεταναστών. Περιγράφοντας τη στιγμή που τελικά καταφθάνουν στο νησί, μετά το επικίνδυνο ταξίδι τους, η εφημερίδα γράφει ότι είτε πέφτουν στα γόνατα και προσεύχονται είτε βγάζουν selfies.




Το ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας ότι οι μετανάστες καταλύουν σε εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία και για να δώσει μία ιδέα των συνθηκών διαβίωσης παρουσιάζει εικόνες με τους εκατοντάδες Σύρους και Αφγανούς να είναι ξαπλωμένοι σε βρώμικα στρώματα που έχουν τοποθετήσει οι ίδιοι ακόμα και στη μέση των διαδρόμων, ή σε υπαίθριους χώρους.






«Παρά τους συνεχείς ελέγχους, τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, με την Κω να απέχει μόλις δύο μίλια από το Μπόντρουμ. 

Το ταξίδιο από το λιμάνι διαρκεί μόλις 20 λεπτά, με τους μετανάστες να πληρώνουν τους λαθρέμπορους μέχρι 800 ευρώ για κάθε θέση στη βάρκα», αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι αυτή η μαζική εισροή προσφύγων έχει πυροδοτήσει φόβους ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαπολύσει το κύμα οικονομικών μεταναστών ώστε να ταξιδέψουν στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Έλληνες πολιτικοί έχουν απειλήσει ότι θα δώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των 10.000 μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης», γράφουν οι δημοσιογράφοι και συνεχίζουν λέγοντας ότι η γειτνίαση της χώρας με την Τουρκία έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες ότι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή για να περάσουν στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, λένε ότι «εκφράζονται και φόβοι ότι οι διακινητές συνδέονται άμεσα με το Ισλαμικό Κράτος και χρησιμοποιούν τα κέρδη από το λαθρεμπόριο για να χρηματοδοτήσουν την τρομοκρατία».




Ο «παράδεισος των πάρτι» για τους Βρετανούς έφηβους

«Η εικόνα των εκατοντάδων μεταναστών να περπατούν με βήμα αργό προς το προσωρινό κατάλυμά τους μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα του Αιγαίου απέχει έτη φωτός από αυτήν που έχουν οι περισσότεροι για το νησί της Κω», σημειώνει η Daily Mail σε ένθετό της. 

«Για περισσότερες από δύο δεκαετίες έχει κερδίσει τη φήμη ενός παραδείσου για απόδραση όσων τελειώνοντας το σχολείο αναζητούν ηλιόλουστες παραλίες και πάρτι», γράφει η εφημερίδα και τονίζει ότι οι κύριοι λόγοι που έλκουν τους Βρετανούς μαθητές στο νησί μετά το τέλος των εξετάσεών τους είναι οι οικονομικές πτήσεις, τα πακέτα διαμονής και τα φθηνά ποτά.


Στην Κω, σημειώνει, οι Βρετανοί απελευθερώνονται και ξεπερνούν τα όρια. 

«Ο τουρισμός εξακολουθεί να είναι η κύρια βιομηχανία του νησιού και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών τα ξενοδοχεία με all-inclusive πακέτα που αποτελούνται από χιλιάδες κρεβάτια έχουν ξεφυτρώσει γύρω από την ακτογραμμή. 

Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να επισκέπτονται το νησί για την πλούσια βλάστηση, τα αρχαιολογικά αξιοθέατα και τα ασβεστωμένα σπίτια», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Ελένη Κυριακίδου

[Πηγή]