.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Άξονας Άγκυρας - Τιράνων: Οι Τσάμηδες με εντολή Ερντογάν στην κυβέρνηση Ράμα

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με περίσσιο θράσος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του για την επίσημη ένταξη ως εταίρο στο κυβερνητικό σχηματισμό του το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων (PDIU)....

Πρόκειται για μια κίνηση καθαρά εχθρική προς την Ελλάδα η οποία δυναμιτίζει ακόμη πιο πολύ το ήδη τεταμένο κλίμα των Ελληνο - Αλβανικών σχέσεων.

Είναι μια καλά προμελετημένη κίνηση, κίνηση η οποία γίνεται κατόπιν υπόδειξης της Άγκυρας, ανοίγοντας ακόμη ένα «μέτωπο» για την Ελλάδα σταθεροποιώντας παράλληλα τον άξονα Άγκυρας-Τιράνων.

Στην όλη υπόθεση σχετίζεται άμεσα και η πρόσφατη (13 Μαΐου) επίσκεψη στην Αλβανία του τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν για τη θεμελίωση ενός μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων, για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκ. ευρώ.

Μάλιστα τον θεμέλιο λίθο έβαλε ο κ. Ερντογάν μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι και το τζαμί πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος εκτός από το Ράμα, και τον Αλβανό πρόεδρο, τον μόνο άλλο που συνάντησε στην Αλβανία ήταν ο πρόεδρος του κόμματος PDIU κάτι που αποδεικνύει την κοινή συσχέτιση των γεγονότων.

Ταυτόχρονα η Αλβανία σε ακόμη μια επίδειξη «επιθετικού πνεύματος» εναντίον της Ελλάδας έφτασε στο σημείο να πραγματοποιήσει διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ απαίτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών που διεξάγονται για υδρογονάνθρακες στη Νότιο Ήπειρο!

Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας και των Τιράνων για διολίσθηση σε μια «ψυχροπολεμική» κατάσταση με την Ελλάδα τη στιγμή που τα Βαλκάνια με τα γεγονότα στο Κουμάνοβο να κινδυνεύουν να βυθιστούν ξανά στο χάος των συγκρούσεων.



Η κίνηση Ράμα έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στο κόμμα ΚΕΑΔ, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα, και συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΔ αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Έως σήμερα, την κυβέρνηση Ράμα υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλβανίας -ο επικεφαλής του, Ιλίρ Μέτα, έχει εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής- και το ΚΕΑΔ της ελληνικής μειονότητας, με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ντούλε να κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Θέση από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να παραιτηθεί.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PDIU των Τσάμηδων εντείνουν τη συνεργασία τους εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 21ης Ιουνίου, με στόχο να επικρατήσουν οι υποψήφιοι τους τόσο στο Δήμο Χειμάρρας όσο και στην Κονίσπολη, δίπλα στα σύνορα με τη Θεσπρωτία.

Και στους δύο επίμαχους δήμους, το ΚΕΑΔ στηρίζει ομογενείς υποψήφιου: τον Φρέντυ Μπελέρη στη Χειμάρρα και τον Αναστάση Γκούντα στην Κονίσπολη.

Με την ψήφο και την υποστήριξη των Τσάμηδων, η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε πέρυσι το διοικητικό «Καλλικράτη», με τον οποίο ο Δήμος Χειμάρρας συνενώθηκε με τη γειτονική Βράνιστα, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του, με στόχο να αλλοιωθεί η βούληση των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα εισέρχεται σε μια επικίνδυνη περίοδο: Οι σχέσεις με την Αλβανία επιδεινώνονται, οι σχέσεις με τα Σκόπια παραμένουν σταθερά σε κλίμα χαμηλών προσδοκιών ενώ αυτές με την Τουρκία όχι μόνο δεν μεταβάλλονται αντίθετα η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να διαχειριστεί και τον μεγαλοϊδεατισμό του Τούρκου προέδρου προσωπικά όπως και την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας συνολικά.

Η τοποθέτηση των Τσάμηδων στην κυβέρνηση δίνει αηδιαστικά κρατική υπόσταση στις παράλογες και ανεδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα.



Αυτές είναι:

1. Η Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί επίσημα και άμεσα την ελληνική γενοκτονία πάνω στον αθώο τσάμικο πληθυσμό κατά την περίοδο 1944-45, σκοτώνοντας, απαλλοτριώνοντας τις περιουσίες τους και εκδιώκοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής προς διαφορετικές κατευθύνσεις (πάνω από 300.000 ζουν μόνο στη Δημοκρατία της Αλβανίας), και επανακατοικείται από ερχόμενους Έλληνες αποίκους.

2. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα από μια δημόσια δήλωση να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του ελληνικού λαού που εμείς οι Αλβανοί γενιές επί γενεών τον θεωρούμε ως φίλο λαό.

3. Να αναγνωρισθεί η κυριότητα της ιδιοκτησίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και να διευκολύνουν την οργανωμένη επιστροφή τους στα πατρώα εδάφη τους μέσω διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Διεθνούς Οργανισμού για την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και άλλους οργανισμούς που αναπτύσσουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες κοντά στα Ηνωμένα Έθνη.

4. Να σταματήσει μία και καλή η καταπίεση και οι διακρίσεις πάνω στους Ορθόδοξους Αλβανούς που ζουν διάσπαρτοι σε όλη την ελληνική ηπειρωτική χώρα καθώς και άλλες απαιτήσεις.

Φυσικά στη συνέχεια σειρά θα έχουν και οι εδαφικός διεκδικήσεις οι οποίες περιέχονται στην κρυφή ατζέντα τους. Πρόκειται επομένως για ένα νέο «μέτωπο» εξίσου επικίνδυνο αν όχι πιο επικίνδυνο από αυτό του Αιγαίου.

[Πηγή]