.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Η Άγνωστη πυραμίδα των Μάγιας στη Κόμπα του Μεξικού (Εικόνες και βίντεο)


Όλοι γνωρίζουμε για τις πυραμίδες που έχουν βρεθεί. Τα περίφημα κτίρια που φτιάξανε οι πρόγονοι μας στο μακρινό η κοντινό παρελθόν σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Τα πιο διάσημα από αυτά είναι εκείνα βεβαίως στο οροπέδιο της Γκίζας στην Αίγυπτο....

Αλλά υπάρχουν και πολλές στην κεντρική και Νότιο Αμερική, γνωστές και άγνωστες. Μια από αυτές είναι και η μεγάλη πυραμίδα της Κόμπα (Koba).

02 Coba_Crossroads_Temple

Αυτή η εκπληκτική κατασκευή βρίσκεται στη ζούγκλα της Κόμπα στο Μεξικό και χρονολογείται από το 500 έως το 900 μ.χ..

Η πυραμίδα έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις από την αρχή της κατασκευής της, κάτι που έχει προσδώσει όπως και και σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο ένα βαθμό μυστικισμού.


james catlin

Η πυραμίδα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλεως Chichen Itza.

Η πυραμίδα είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πολιτισμού των Μάγια, όπου κανείς μπορεί να δει μερικά πολύ όμορφα αντικείμενα κατασκευασμένα από κεραμικά αγγεία που χρονολογούνται από το 100 μ.Χ., όταν η πόλη ήταν το κέντρο της εξουσίας στο βόρειο Γιουκατάν.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε όλη την σημασία του αρχαιολογικού χώρου. Πρώτα απ όλα, η επέκταση της αρχαίας Κόμπα ήταν γιγαντιαία. Η πόλη έχει έκταση περίπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είχε την ικανότητα να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50 000 κατοίκους.

Coba_Nohoch_Mul-27527

Περιέργως, ακριβώς όπως και οι άλλες πόλεις των Μάγια, η Κόμπα χάθηκε ξαφνικά μέσα στον χρόνο και την ιστορία όπως έγινε και με την διπλανή πόλη Chichen Itza.

Ακριβώς στη μέση της αρχαίας αυτής πόλης θα βρείτε μια από τις ψηλότερες πυραμίδες που χτίστηκαν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τον μεγαλοπρεπή ναό πυραμίδα που ονομάζεται Ixmoja.

PlayaReservations

Αυτή η απίστευτη κατασκευή φτάνει τα 42 μέτρα ύψος, με τα 120 σκαλοπάτια να οδηγούν κατευθείαν στην κορυφή της πυραμίδος. Με αυτές τις διαστάσεις, η πυραμίδα έχει αναγνωριστεί ως η υψηλότερη δομή στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Η πυραμίδα είναι σχετικά καλά διατηρημένη, χάρη στο γεγονός ότι η περιοχή αυτή είναι πολύ απομονωμένη, έτσι η πυραμίδα όπως και οι υπόλοιπες που διαθέτει η μεγαλόπρεπη αρχαία πόλη δεν επηρεάζεται από την σύγχρονη κοινωνία.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγή: beforeitsnews

 Το είδαμε εδώ