.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Μήτιδα, Μήτις η πρώτη σύζυγος του Διός


Η ΜΗΤΙΣ ήταν μία από τις Ωκεανίδες και τους Τιτάνες, θεά της καλοσύνης συμβουλεύει, καθοδηγεί το σχεδιασμό, την πονηριά, το δόλο και την σοφία. Έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος του Δία κατά τη διάρκεια των Τιτανομαχιών και επινόησε....
το σχέδιο που ανάγκασε τον Κρόνο να ξεράσει παιδιά του.

Ωστόσο, ο Δίας, με το φόβο του χρησμού της ότι θα γεννήσει ένα γιο ισχυρότερο από τον εαυτό του, κατάπιε την έγκυο Μήτις ολόκληρη. Η κόρη τους, Αθηνά, αργότερα γεννήθηκε και αναπτυχθηκε πλήρως από το κεφάλι του θεού, επί της ουσίας είναι ο καρπός της εγκυμοσύνης της Μύτιδας.

Ο Δίας είναι ο ίδιος με τον τίτλο Metieta "ο σοφός σύμβουλος," στα ομηρικά έπη.

Η ΜΗΤΙΣ ήταν μία από τις Ωκεανίδες και τους Τιτάνες, θεά της καλοσύνης που συμβουλεύει, καθοδηγεί το σχεδιασμό, αντιπροσωπεύει επίσης την πονηριά, τον δόλο και την σοφία.

Έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος του Δία κατά τη διάρκεια των Τιτανομαχιών και επινόησε το σχέδιο που ανάγκασε τον Κρόνο να ξεράσει παιδιά του.

Ωστόσο, ο Δίας, με το φόβο του χρησμού της ότι θα γεννήσει ένα γιο ισχυρότερο από τον εαυτό του, κατάπιε την έγκυο Μήτιδα ολόκληρη.

Η κόρη τους, Αθηνά, αργότερα γεννήθηκε και αναπτύχθηκε πλήρως από το κεφάλι του θεού, επί της ουσίας είναι ο καρπός της εγκυμοσύνης της Μήτιδας.


Ο Δίας είναι ο ίδιος με τον τίτλο Metieta "ο σοφός σύμβουλος," στα ομηρικά έπη.[post_ad]
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ποιητές και μυθογράφοι παρουσιάζουν την Αθηνά ως «από μητέρα θεά", χωρίς καμία αναφορά να γίνεται στην Μήτις.

ΜΗΤΙΣ, Μήτιδα, (Μήτις). Η προσωποποίηση της σύνεσης, περιγράφεται ως μια κόρη του Ωκεανού και της Τηθύς. Με την παρότρυνση του Δία, έδωσε στον Κρόνο ένα εμετικό, οπότε έφερε πίσω τα παιδιά του, τον οποίο είχε κατασπαράξει (Apollod. Ι. 2. § 1, και γ .; Hes. Theog.471).

Ήταν η πρώτη αγάπη και η σύζυγος του Δία, η οποίο είχε αρχικά προσπαθήσει να τον αποτρέψει από το να μεταμορφώνεται με διάφορους τρόπους. Αυτή προφήτευσε για τον Δία ότι θα γεννήσει πρώτα ένα κορίτσι και στη συνέχεια ένα αγόρι το οποίο θα ήταν προορισμένο από την μοίρα να τον ξεπεράσει.

Για το λόγο αυτό, ο Δίας την καταβρόχθισε, όταν ήταν έγκυος στην Αθηνά, και στη συνέχεια ο ίδιος γέννησε μια κόρη, που ξεπήδησε από το κεφάλι του (Apollod i 3. § 6?... Hes Theog. 886). Πλάτων (Sympos. σελ. 203, β.) και σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Δίας καταβρόχθισε την Μήτις με τη συμβουλή του Ουρανού και της Γης, ​​που αποκάλυψε επίσης σ 'αυτόν το πεπρωμένο του γιου του.

Πηγή: Λεξικό της Ελληνικής και Ρωμαϊκής βιογραφίας και της μυθολογίας.
Μετάφραση επιμέλεια και επεξεργασία άρθρου από την HellasForEver Gr Team theoi.com για το: prophecies-and-unexplained.blogspot.com


Η Μήτις ήταν, κατά τον Ησίοδο, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και πρώτη σύζυγος του Δία. Κατά τον Ακουσίλαο, η Μήτις γεννήθηκε μαζί με τον Έρωτα και τον Αιθέρα, από την ένωση του Ερέβους και της Νύχτας, που προήλθαν από το Χάος.

Θεωρούνταν θεά της σοφίας και της φρόνησης, ιδιότητες που κληρονόμησε στην κόρη της Αθηνά. Η Μήτιδα ήταν η προσωποποίηση για τους αρχαίους όχι απλά της σοφίας και της φρόνησης αλλά του είδους της πονηριάς και της επαγρύπνησης που εκπροσωπεί από τους ανθρώπους ο Οδυσσέας και από τα ζώα η αλεπού.

Η Μήτις είναι αυτή που για να βοηθήσει το Δία προσέφερε στον Κρόνο το εμετικό φάρμακο που θα τον εξαναγκάσει να ξεράσει τα παιδιά του που είχε καταπιεί. Μετά την νίκη του στην Τιτανομαχία ο Δίας αρχίζει την βασιλεία του με το γάμο του με τη Μήτιδα που του προσφέρει μια πολύτιμη συμμαχία.


Σύμφωνα με έναν χρησμό η Μήτις θα γεννούσε πρώτα μια κόρη και έπειτα έναν γιο που θα καταλάμβανε την εξουσία και θα κυβερνούσε θεούς και ανθρώπους. Μόλις ο Ζευς πληροφορήθηκε τον χρησμό, φοβούμενος μην πάθει ότι και ο πατέρας του Κρόνος, κατάπιε τη Μήτιδα, ενώ κυοφορούσε ακόμη την Αθηνά. Έπειτα με τη βοήθεια του Ηφαίστου, ο Δίας γέννησε την Αθηνά, ενώ η Μήτις παρέμεινε μέσα του.

Το παιδί της Μήτιδος, η Αθηνά επίσης θεά της σοφίας γεννήθηκε πάνοπλο και τρομερό από το κεφάλι του Δία με τη βοήθεια μιας τσεκουριάς του Ηφαίστου.

Χαρακτηριστικά της Μήτιδας

Εν αντιθέσει με τη Θέμιδα τη δεύτερη σύζυγο του Δία, η Μήτις αντιπροσωπεύει μια πιο πρωτόγονη εποχή, όπου ο αδύνατος για να γλιτώσει από τον δυνατότερο πρέπει να χρησιμοποιήσει την πονηριά του. Η επαγρύπνηση αλλά και η αλλαγή των μορφών άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πολλών θαλάσσιων θεοτήτων, όπως ο Πρωτέας και η Θέτιδα.

Η Μήτις δεν ήταν καθαυτό θαλάσσια θεότητα αλλά όμως ήταν κόρη δύο μυθολογικών θαλασσών. Και δεν είναι τυχαίο αφού το θαλάσσιο περιβάλλον είναι γεμάτο οργανισμούς που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή Wikipedia

Το είδαμε εδώ