.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αρμένιοι: 100 χρόνια από τη Γενοκτονία (pictorial)

1915-2015: Φόρος τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τελετές μνήμης για την 100η επέτειο από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία. Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Αρμενίων είναι από τα πιο στυγερά, μαζικά εγκλήματα στην παγκόσμια ιστορία. Διεπράχθη από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περίοδο....
κατά την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στο τέλος της.

Η κύρια ευθύνη για τις εκτεταμένες σφαγές των Αρμενίων πολιτών στα εδάφη της Τουρκίας αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων που ήθελαν μια «καθαρή» Τουρκία. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.


1. Η Αρμενία είναι ένα μικρό ορεινό κράτος στο Νότιο Καύκασο. 022098329046290
Η Αρμενία συνορεύει στα δυτικά με την Τουρκία, στα βόρεια με τη Γεωργία, ανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν και στα νότια με το Ιράν. (Μοναστήρι Noravank. Photo: Grigory Gusev. Πηγή: Flickr)

Η βιαιότητα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο της τότε δημοσιογράφου (τώρα πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη) Σαμάνθας Πάουερ, στο βιβλίο της A Problem From Hell (Ένα πρόβλημα από την κόλαση):

«Τον Ιανουάριο του 1915, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο υπουργός Εσωτερικών της οθωμανικής αυτοκρατορίας Μεχμέτ Ταλαάτ πασάς είπε ότι δεν υπήρχε χώρος για τους χριστιανούς στην Τουρκία και τους υποστηρικτές τους και ότι θα πρέπει να τους εκκαθαρίσουν. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία είχε ολοκληρώσει τον αφοπλισμό των Αρμενίων που υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό. Στις 25 Απριλίου 1915, την ημέρα που οι Σύμμαχοι εισέβαλαν στην Τουρκία, ο Ταλαάτ πασάς διέταξε τη σύλληψη και εκτέλεση των περίπου 250 κορυφαίων Αρμενίων διανοουμένων στην Κωνσταντινούπολη.

«Σε καθεμιά από τις έξι ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι Αρμένιοι προύχοντες είχαν την ίδια τύχη. Στις αγροτικές περιοχές, οι άρρενες Αρμένιοι στρατολογήθηκαν ως υποζύγια για να μεταφέρουν τουρκικές προμήθειες προς το μέτωπο. Αλλά ακόμη και αυτό θεωρήθηκε πολύ αξιοπρεπής εργασία για τους χριστιανούς και έτσι τους εκτέλεσαν. Οι εκκλησίες τους βεβηλώθηκαν. Αρμενικά σχολεία έκλεισαν και όσοι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ σκοτώθηκαν.

«Σε όλη την Ανατολία, οι αρχές εξέδωσαν εντολές απέλασης για τους Αρμένιους και τους έστειλαν σε πορείες θανάτου να μετεγκατασταθούν σε στρατόπεδα που τάχα είχαν ετοιμαστεί στις ερήμους της Συρίας. Στην πραγματικότητα, οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις. Σε αυτές τις πορείες θανάτου το ήμισυ των Αρμενίων έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο. “Στέλνοντας όσους έχουν απομείνει στους τόπους εξορίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξασφαλίζουμε την αιώνια ανάπαυσή τους”, έγραψε κυνικά ο Ταλαάτ πασάς».

Συνολικά, εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών αυτών επιχειρήσεων. Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών, όπως των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών). Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.


2. Πριν από την ανεξαρτησία τους το 1991, οι Αρμένιοι ζούσαν υπό οθωμανική και ρωσική κυριαρχία. Η χώρα ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης για σχεδόν 70 χρόνια.
022098329046291
Το άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας στην πρωτεύουσα Ερεβάν, με φανερά τα σημάδια του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Δυμβολίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος, που είναι το δόγμα του σημερινού αρμενικού κράτους. (Photo: Young Shanahan. Πηγή: Flickr)

Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, ο Ταλαάτ πασάς μαζί με τους άλλους δύο ηγέτες των Νεότουρκων, Εμβέρ πασά και Κεμάλ πασά, διέφυγαν στη Γερμανία. Τρία χρόνια αργότερα, το 1921, ο Ταλαάτ θα δολοφονηθεί από τον Αρμένιο φυγά Τεϋλιριάν.


3. Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ημέρας του Συντάγματος, στην πλατεία Δημοκρατίας του Ερεβάν. 032098329046292
Στις 5 Ιουλίου 1915 με δημοψήφισμα ο αρμενικός λαός ενέκρινε το Σύνταγμα της Αρμενικής Δημοκρατίας. Στο άρθρο 117, το Σύνταγμα ορίζει την ημερομηνία της 5ης Ιουλίου να εορτάζεται ως Ημέρα του Συντάγματος στην Αρμενία. (Photo: Scout Tufankjian)


4. Γιορτή Κρασιού στο Αρένι, στα νότια της Δημοκρατίας της Αρμενίας. 042098329046292
Στο Αρένι (πρώην Άρπα) βρέθηκαν το 2007 μέσα σε σπηλιές ταφικά απομεινάρια της Χαλκολιθικής περιόδου (5000-4000 π.Χ.). (Photo: Scout Tufankjian)


5. Η Αρμενία έχει ακόμα διαμάχες με κάποιους από τους γείτονές της. 052098329046293
Η Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί εστία διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. (Photo: AFP / Karen Minasyan)


6. Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε επισήμως το χριστιανισμό το 301 μ.Χ. 062098329046293
Το Βασίλειο της Αρμενίας ήταν το πρώτο κράτος που υιοθέτησε το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία στις αρχές του 4ου αιώνα (η παράδοση αναφέρει ως ημερομηνία το έτος 301). (Photo: Shaun Dunphy. Πηγή: Flickr)


7. Η Αρμενία έχει μερικές από τις πιο παλιές και πιο όμορφες εκκλησίες στον κόσμο. 072098329046294
Η σύγχρονη Δημοκρατία της Αρμενίας είναι κατά το σύνταγμά της κοσμικό κράτος, αν και η χριστιανική πίστη παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την αυτοσυνείδηση του αρμενικού λαού. Η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία, ο καθεδρικός του Ετσμιατζίν, χτίστηκε μεταξύ 301 και 303. (Photo: Winfried Wermirzowski. Πηγή: Flickr)


8. Ένα αρχαίο μοναστήρι λαξευμένο στο βράχο. 082098329046294
Η Μονή Γκεγκχάρντ είναι ένα ιστορικό πέτρινο μοναστήρι που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Goght. Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι μια εύκολη ημερήσια εκδρομή από το Ερεβάν. (Photo: Oleg Sidorenko. Πηγή: Flickr)


9. Η Αρμενία είναι επίσης ένα σύγχρονο κράτος. 092098329046295
Το σιντριβάνι μπροστά από το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας στο Ερεβάν. Τα βράδια οι πίδακες νερού «χορεύουν» υπό τους ήχους μουσικής. Το θέαμα διευθύνεται από υπολογιστές. (Photo: Andrew Selkirk)


10. Το Μνημείο της Γενοκτονίας.
102098329046296
Στις παρυφές του Ερεβάν είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας, το Μνημείο της Γενοκτονίας. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1915.(Photo: Flickr. Πηγή: Supplied)

Εφέτος στο Ερεβάν της Αρμενίας κατέφθασαν ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων. Στο μνημείο της Γενοκτονίας, απέτισαν φόρο τιμής αφήνοντας ένα λουλούδι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και την Ελλάδα η πρόεδρος τη Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

[Πηγή]