.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ - Βανίλια [vid]


Φτιάχνω εύκολα σπιτικό παγωτό - Χωρίς παγωτομηχανή. Εδώ και κάποια χρόνια φτιάχνω το δικό μου παγωτό. Εύκολα, γρήγορα, οικονομικά. Ποια είναι τα «μαγικά» συστατικά που δίνουν στο παγωτό πιο ωραία υφή;....

Αλκοόλ: το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να μην παγώνει. Βάζοντας μικρή ποσότητα στο παγωτό, το βοηθάμε να αποκτήσει πιο μαλακή υφή. Προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε, διότι το αποτέλεσμα θα είναι να μην παγώσει καθόλου. Η σωστή ποσότητα είναι 1 έως 3 κουταλιές της σούπας ανα λίτρο παγωτού.

Ζάχαρη: κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το αλκοόλ.

Λιπαρά: τα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά παγώνουν δυσκολότερα, γι'αυτό επιδρούν θετικά στη υφή του παγωτού. Δεν χρειάζεται όμως να βάλουμε μόνο κρέμα γάλακτος για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Με τη συνεργασία των άλλων «μαγικών» συστατικών μπορούμε να έχουμε ένα ωραιότατο παγωτό χωρίς να καταλήξουμε σε υπερκατανάλωση θερμίδων. Καλό είναι να παίζουμε μεταξύ πλήρους γάλακτος και κρέμας γάλακτος.

Ο,τιδήποτε με λιγότερα λιπαρά θα επιδράσει στην υφή. Επίσης, όταν βάζουμε γιαούρτι, προτιμότερο είναι το πλήρες στραγγιστό.

Αυγά: χρησιμοποιούμε μόνο τους κρόκους (ενίοτε και τα ασπράδια). Κάνουν το παγωτό πολύ μαλακό και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Ανά λίτρο παγωτού μπορούμε να προσθέσουμε από 2 μέχρι και 8 κρόκους από αυγά μεσαίου μεγέθους.

Antonis Cooken

Επιμέλεια: Ε-ΡΟΔΙΟΣ