.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Εξασθενεί το μαγνητικό Πεδίο της Γης

Έρχεται η Ημέρα της Κρίσεως;

Το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο μας προστατεύει από την ακτινοβολία από το διάστημα, γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Δεν ξέρουμε ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αλλά τα νέα στοιχεία το επιβεβαιώνουν....

Αυτό συμβαίνει άνισα σε όλο τον πλανήτη, με κάποιες περιοχές να έχουν περισσότερη προστασία.

Αποδεικτικά στοιχεία της αποδυνάμωσης του μαγνητικού πεδίου, είναι η ασυνεπής γεωγραφικά φύση του, έχει εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες, αλλά το Νοέμβρη του 2013 η εκτόξευση τριών δορυφόρων Swarm του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος επέτρεψε πρωτοφανή ακρίβεια στη μέτρηση αυτών των αλλαγών.

Το πεδίο είναι αποτέλεσμα του πυρήνα σιδήρου της Γης που ενεργεί ως τεράστιος μαγνήτης. Ωστόσο, ο πυρήνας δεν είναι σταθερός, με το μαγνητικό βόρειο και νότιο πόλο να περιφέρεται τριγύρω σε ποσοστό περίπου 15 km/έτος κατά το περισσότερο του περασμένου αιώνα και πρόσφατα επιταχύνθηκε.

Κατά περιόδους εκατομμυρίων ετών οι πόλοι συχνά αλλάζουν θέσεις και υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι μια τέτοια αλλαγή έρχεται σύντομα.

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος σήμερα κινείται προς την κατεύθυνση της Σιβηρίας από τη θέση του στον Καναδά.

Το πεδίο έχει κατά μέσο όρο μια δύναμη περίπου 40.000 nT, έτσι ώστε ακόμη και η απώλεια των 80nT πάνω από τη Βόρεια Αμερική (βλ.παραπάνω) είναι μικρή.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο μόλις έξι μηνών - θα πρέπει η τάση να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ώστε τα αποτελέσματα να μπορέσουν τελικά να γίνουν σοβαρά.

Ένα ασθενέστερο μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να εκθέσει τον πλανήτη σε αύξηση της ακτινοβολίας, τόσο από μακρινά σουπερνόβα αλλά και από ηλιακά γεγονότα, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σενάριο της Ημέρας της Κρίσεως ενός πλανήτη χωρίς καθόλου μαγνητικό πεδίο προσωρινά έχει συμβεί ποτέ.


EST / DTU Ένταση μαγνητικού πεδίου σε ολόκληρο τον πλανήτη Ιουν. 2014

Μια άλλη πολικότητα, ή η δραστική αποδυνάμωση δεν θα ήταν θανατηφόρα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι προηγούμενες αλλαγές δεν έχουν συσχετιστεί με τις μαζικές εξαφανίσεις, αλλά θα μπορούσε να εκθέσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τα συστήματα επικοινωνίας σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η θετική πλευρά είναι, ότι το Σέλας θα πρέπει να γίνει πιο θεαματικό και διαδεδομένο. Σε περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, οι περισσότεροι επιστήμονες προβλέπουν ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι της τάξης των χιλιετιών, και όχι δεκαετίες, κάνοντας την έκκληση της Daily Mail να "ξεχάσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη και να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το μαγνητικό πεδίο της Γης" να φαίνεται ηλίθια.

Οι αλλαγές καθοδηγούνται από ένα πολύπλοκο σύνολο πηγών, από τον πυρήνα, μανδύα και φλοιό της Γης και τις επιρροές στο χώρο.

Η μεγαλύτερη επιρροή πιστεύεται ότι είναι τα ρεύματα συναγωγής στο τηγμένο σίδηρο του πυρήνα που προκαλεί επέκταση σε ορισμένα σημεία και συστολή σε άλλα.

Τα ρεύματα μεταφοράς μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε τομείς όπου το μαγνητικό πεδίο τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το κύριο πεδίο, ακυρώνοντας μέρος του.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Third Swarm Science Meeting, που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη την Πέμπτη. Ο διευθυντής του Swarm Mission, Δρ.Rune Floberghagen είπε:

"Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν την εξαιρετική απόδοση του Swarm. Με πρωτοφανή ανάλυση, τα στοιχεία εμφανίζουν επίσης την ικανότητα του Swarm να χαρτογραφεί, συγκεκριμένης κλίμακας, χαρακτηριστικά του μαγνητικού πεδίου."

Έρευνα-Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων: Αόρατα Γεγονότα

Αναφορές:

http://rpd.oxfordjournals.org/content/24/1-4/293.short
http://www.pbs.org/newshour/rundown/are-the-earths-poles-about-the-flip/
http://gsmnras.oxfordjournals.org/content/5/7/248.full.pdf+html
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Swarm/ESA_s_Swarm_trio_on_its_way_to_watch_over_our_planet_s_magnetic_shield
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/12/091224-north-pole-magnetic-russia-earth-core.html
http://www.sciencemag.org/content/300/5628/2084.short
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-poleReversal.html
http://news.nationalgeographic.com/news/2004/09/0909_040909_earthmagfield.html
http://wdc.kugi.kyoto-u.ac.jp/poles/polesexp.html
https://www.google.com/url?q=http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2545465/Forget-global-warming-worry-MAGNETOSPHERE-Earths-magnetic-field-collapsing-affect-climate-wipe-power-grids.html&sa=U&ei=TlWlU9-PFcyhugS_r4KwBw&ved=0CAgQFjAB&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNFQ3qunSpToFFzQxsjdVNo9FYohmw
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Swar /Swarm_reveals_Earth_s_changing_magnetism

[Πηγή]