.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μία θάλασσα στη μέση της ερήμου;

Ωκεανό στη μέση της ερήμου της Αριζόνα κατασκευάζουν
Αμερικανοί ερευνητές

Μπορεί να ακούγεται σουρεαλιστικό σενάριο, ωστόσο είναι πραγματικότητα, αφού οι ερευνητές εργάζονται για να «ζωντανέψουν» έναν εν υπνώσει τεχνητό ωκεανό στην Αριζόνα....

Ο ωκεανός ανήκει στην Βιόσφαιρα 2, μία γυάλινη δομή κοντά στο Τούσκον της Αριζόνα, που έγινε διάσημη από τα ανθρώπινα πειράματα στη δεκαετία του 1990, όταν 8 άνθρωποι κλείστηκαν μέσα στο θόλο που αποτελούσε αυτοτροφοδοτούμενη έκδοση της Γης προκειμένου να δουν αν μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν σε μια διαστημική αποικία.

Ο 2.555.894 λίτρων ωκεανός στη Βιόσφαιρα 2 σχεδιάστηκε ως ένας κοραλλιογενής ύφαλος που θυμίζει την Καραϊβική. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των κοραλλιών πέθαναν και οι ερευνητές εξέταζαν το ενδεχόμενο αποστράγγισης της θάλασσας.

Ωστόσο το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσκον ανέλαβε από το 2007 την αναζωογόνηση της εγκατάστασης. Μετά από χρόνια βλέποντας τον ωκεανό να βρίσκεται σε φυτική νάρκη, ο θαλάσσιος βιολόγος Ρέιφ Σαγκάριν αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα εργαλείο έρευνας και εκπαίδευσης.

Αυτός ο μίνι ωκεανός έχει18,2 μέτρα πλάτος και 30,5 μέτρα βάθος και κυμαίνεται από μια ρηχή βραχώδη ακτή στα περίπου 6.4 μέτρα βάθος, όπου θα φιλοξενούνται αστερίες, αχινοί και μικρά ψάρια των υφάλων, μέχρι 30 μέτρα βάθος για τους καρχαρίες του βυθού.





[Πηγή]

Το είδαμε εδώ