.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι Αλβανοί γκρεμίζουν σπίτια Βορειοηπειρωτών!


Την ίδια ώρα που η εξωτερική μας πολιτική τους χαϊδεύει, οι Αλβανοί αποθρασύνονται. Τώρα έβαλαν στο στόχαστρο τα ακίνητα ομογενών στην παραθαλάσσια περιοχή, τα οποία χαρακτήρισε “αυθαίρετα” και διέταξε την κατεδάφισή τους....

Όσο για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βλέπε… Βενιζέλο, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν αντιδρά στις προκλήσεις. Όπως καταγγέλλουν οι Χειμαρριώτες:

Η Εθνική Επιθεώρηση Πολεοδομίας και Κατασκευών (INUK) συνεπικουρούμενη από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και από ειδικούς του στρατού στις ανατινάξεις από την Παρασκευή 11-04-2014 κάνουν εργασίες στο 4όροφο κτήριο όπου ιδιοκτήτης του οποίο πρώην δημογέροντας και στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Ηλίας Στραμάρκος το είχε χτίσει από το 1994. Το ακίνητο έχει προγραμματιστεί να κατεδαφιστεί την Κυριακή 13-04-2014.

Άξιο λόγου είναι πως η συγκεκριμένη ενέργεια ανακοινώθηκε από τα μέσα που κατέχει ο εκλεκτός του κ.Ράμα στη περιοχή, ο πρώτος βουλευτής στην λίστα της περιφέρειας Αυλώνα γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις, στα τα μέσα που διευθύνει «Shqiptaria.com –Gazeta Shekulli» ο κ.Koco Kokedhima.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι ο μεγαλύτερος καταπατητής δημοτικής γης στην περιοχή αφού στην ιδιοκτησία του υπάρχουν τέσσερα παράνομα οικοδομικά συγκροτήματα (δύο στο κέντρο της πόλης, ένα στην περιοχή Μαράτσι και ένα στο Κεπαρό στην γενέτειρα του).

Κατακριτέα και απαράδεκτη είναι η στάση της δημοτικής αρχής. Ενώ δημοσίως δεν παίρνει θέση κοινή πεποίθηση είναι ότι όλες αυτές οι ενέργειες έχουν αν όχι την συμπαράστασή της την ανοχή της.

Οι κατεδαφίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο αλλά και το σημερινό περιστατικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ιδιοκτήτες των κατεδαφιστέων αυτών κτηρίων κατά 90 % είναι Χειματριώτες και οι ελάχιστοι Αλβανοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι των Κοκεδήμα –Ράμα.

Η ενέργειες αυτές εμπεριέχουν το στοιχείο της εκδικητικότητας από πλευράς αλβανικού κράτους έναντι των ιδιοκτητών σαν μία μορφή τιμωρίας για τις πολιτικές τους θέσεις και δράση. Επίσης οι χωρίς σχέδιο κατεδαφίσεις ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι μεγάλο πλήγμα για την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία του τόπου μας.

Ως «Ένωση Χειμαρριωτών» δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση την καταπάτηση δημόσιας και δημοτικής γης και τις αυθαίρετες κατασκευές αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλο για να ισχύει για τους γηγενείς κατοίκους και άλλο για τους αλβανούς. Εφόσον στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δεκάδες αυθαίρετα παράνομα, και ως προς την ιδιοκτησία της γης και από άποψης οικονομικής αδείας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, νομιμότητα για όλους.

Την ώρα που η Εθνική Ελληνική μειονότητα καθώς και η Ελληνική πολιτεία επιθυμούν η Αλβανία να πάρει το status της υποψήφιας προς ένταξης χώρας η συμπεριφορά του αλβανικού κράτους είναι ίδια και απαράλλακτη με τις πρακτικές του παρελθόντος.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι οι πρακτικές αυτές έχουν ως στόχο την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην γη της Χειμάρρας με απώτερο σκοπό να επέλθει η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στην περιοχή. Κάνουμε έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να αποδώσει την περιουσία στους νόμιμους κατόχους όπου αυτοί είναι μόνο οι Χειμαρριώτες, η εκκλησία, και η κοινότητα. Στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς φορείς να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας και στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στο Κ.Ε.Α.Δ να επανεξετάσουν την στάση τους σχετικά με την συμμετοχή ή όχι στην αλβανική κυβέρνηση.

[Πηγή]