.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Θα πάρει, άραγε, η «Gazprom» την Ελληνική «ΔΕΠΑ»;


Την 10η Ιουνίου έχει οριστεί, μετά από πολλές αναβολές, ως η ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού μονοπωλίου φυσικού αερίου «ΔΕΠΑ» και του εταιρείας διαχειριστή του συστήματος «ΔΕΣΦΑ»....

Μεταξύ των διαγωνιζομένων σε ένα από τα πιο μεγάλα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, είναι οι Ρωσικές «Gazpom» και «Negusneft», μία Ελληνική κοινοπραξία και η «SOCAR» (Δημόσια Πετρελαϊκή Εταιρεία) του Αζερμπαϊτζαν.

Γιατί η «Gazprom» θέλει να αποκτήσει τη «ΔΕΠΑ», και ποιες οι πιθανότητες να νικήσει στο διαγωνισμό; Ο αναλυτής της ομάδας «INF Capital» Βιτάλι Κριουκόφ:

Αν αναφερθούμε στην τιμή της πρότασης, τότε είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους Ρώσους σε αυτή τη μάχη. Υπό την πολιτική οπτική γωνία όμως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα. Το ύψος των Ρωσικών προμηθειών στην Ελλάδα είναι έτσι κι αλλιώς, κατά τη γνώμη των δυτικών της εταίρων, πολύ υψηλότερο του αποδεκτού επιπέδου. Η χώρα εισάγει από τη Ρωσία το 70% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 40% του πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ταχθεί εναντίον της αύξησης της ρωσικής παρουσίας σε αυτή την αγορά. Δεν αποκλείω ότι ασκώντας την πίεση της θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα. Κατηγορηματικά «αντίθετες» είναι και οι ΗΠΑ, οι οποίες απαίτησαν από την Αθήνα να μην γίνουν «όμηρος της ενεργητικής πολιτικής» της Ρωσίας. Εμείς όμως δεν επιδιώκουμε να θέσουμε κανένα σε κατάσταση ομηρίας. Απλά η Ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική, εξηγεί ο Βιτάλι Κριουκόφ. Στο άμεσο μέλλον εδώ μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κέντρο φυσικού αερίου, μέσω του οποίου στην Ευρώπη θα φτάνουν οι προμήθειες του «Γαλάζιου ρεύματος» από τη Μέση Ασία. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι ανάλογο της Τουρκίας. Θυμίζω τα σχέδια κατασκευής, μέσω της Ελλάδας, του αγωγού που θα έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη, για τη πιθανή δημιουργία υποδομής για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με μια λέξη, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές μπορούν να έρθουν σε αυτή την αγορά και να την κυριαρχήσουν. Η Ρωσία δρα προληπτικά ώστε να αποφύγει στο μέλλον την πτώση των πωλήσεων του δικού της φυσικού αερίου και να αποκτήσει την ευκαιρία να εισέλθει η εταιρεία holding στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ποιος όμως θα αποκτήσει τη «ΔΕΠΑ»; Είναι κατανοητό πως η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσει το ισοζύγιο πληρωμών, θα πρέπει να λάβει το μέγιστο πόσο. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκε, ουσιαστικά, ενώπιον διλήμματος. Είτε να πουλήσει το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο στην αγορά φυσικού αερίου με όρους συμφέροντες, λαμβάνοντας εγγυήσεις για μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο για τους Έλληνες καταναλωτές (η εν ενεργεία συμφωνία με τη Ρωσία για προμήθεια φυσικού αερίου λήγει το 2016) και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αγνοήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είτε να υποκύψει στην έξωθεν πίεση και να δείξει πως είναι εξαρτημένη και άβουλη.

Η απόφαση σε κάθε περίπτωση θα έχει πολιτικό χαρακτήρα, θεωρεί ο ειδικός. Και μάλιστα, η δημοπρασία μπορεί να μετατεθεί για αργότερα. Εξαιτίας των ατελείωτων διαφωνιών και πολιτικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, από τις οποίες θα πρέπει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη για τη συμφωνία.

[Πηγή]