.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η Καισαρική τομή στην Αρχαιότητα


Η καισαρική τομή στον τοκετό είναι παμπάλαια τακτική. Η προέλευση της λέξης «καισαρική» δεν είναι σαφής. Τρεις κύριες εξηγήσεις έχουν προταθεί:....

1) Ο Ιούλιος Καίσαρ γεννήθηκε κατά τον τρόπο αυτό (1ος αιώνας π.Χ.).

2) Πολύ νωρίτερα, τον 8ο αιώνα π.Χ., εφαρμόστηκε από τον κυβερνήτη της Ρώμης ένας νόμος (lex regia), o οποίος αργότερα με την έλευση των ρωμαίων αυτοκρατόρων μετονομάστηκε σε lex caesarea, που σημαίνει «αυτοκρατορικός νόμος». Ο νόμος αυτός επέβαλλε τη μεταθανάτια επέμβαση σε μητέρες που απεβίωναν κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης με στόχο τη διάσωση του εμβρύου.

3) Η λέξη «καισαρική» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το Μεσαίωνα, προερχόμενη από τη λατινική λέξη caedere που σημαίνει «κόβω» ή «τέμνω», από την οποία προέρχεται και η λέξη caesura που σημαίνει «κόψιμο» ή «τομή». Υπό αυτή την έννοια ο όρος καισαρική τομή αποτελεί ταυτολογία.

Εθεωρείτο ένα μέτρο έσχατης ανάγκης για την επιβίωση του βρέφους από μια ετοιμοθάνατη ή ήδη νεκρή γυναίκα. Παρ' όλα αυτά χρειάστηκε να φτάσουμε στα 1500 για να τολμήσει να επανεφεύρει ο Γ. Νούφερ στην Ελβετία την καισαρική τομή για να ξαναγίνει αποδεκτή πρακτική στον σύγχρονο κόσμο μας. Στην αρχαία μυθολογία και στους θρύλους ο τοκετός με καισαρική τομή έδινε στο παιδί υπερφυσικές δυνάμεις και το αναδείκνυε υπεράνω των κοινών θνητών.

H καισαρική τομή, όπως διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί τη χειρουργική εξέλιξη του τοκετού.

[Πηγή]

Το είδαμε εδώ