.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοποριακή Eλληνική ανακάλυψη....

αλευριού από σταφύλι..

Μπορεί να υπάρχει πρωτοπόρος έρευνα, τεχνολογική καινοτομία και παραγωγική εφαρμογή στην Ελλάδα και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός; Μη βιαστείτε να απαντήσετε –ως συνήθως– αρνητικά. Θα σας διαψεύσει η προσπάθεια δημιουργίας νέων ειδών διατροφής, όπως για παράδειγμα ένα νέο είδος αλευριού, το οποίο περιέχει κι ένα ειδικό εκχύλισμα από σταφύλια. Το αποτέλεσμα.... είναι να βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι το δεύτερο προϊόν στην Ελλάδα που έχει λάβει την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να χρησιμοποιεί «Ισχυρισμό Υγείας». Δημιούργημα του εργαστηρίου του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν έχει σχέση με διάφορα εμπορικά παραπροϊόντα που κυκλοφορούν.
«Ο συγκεκριμένος τύπος αλευριού είναι αποτέλεσμα μελετών πολλών ετών. Μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία τους. Αποτελεί μέρος μιας συνολικής ερευνητικής προσπάθειας του εργαστηρίου μας για τη δημιουργία των λεγόμενων βιολειτουργικών τροφίμων», λέει στην «Κ» ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας.
Τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα;
«Στο εργαστήριο απομονώνουμε συστατικά κάποιων φυτών, όπως για παράδειγμα των ψυχανθών (φασόλια, φακές κ.λπ.), ερευνούμε τις ιδιότητές τους και στη συνέχεια τα εισάγουμε σε αδρανή τρόφιμα, όπως το ψωμί, οι χυμοί και το γιαούρτι. Ετσι, το νέο προϊόν έχει εμπλουτισθεί με τις ιδιότητες του εκχυλίσματος, πρόκειται για ένα βιολειτουργικό τρόφιμο», εξηγεί ο κ. Κουρέτας.

Το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιών έρχεται ύστερα από ένα άλλο δημιούργημα, το κέικ αποκατάστασης «feed back», το οποίο περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης από τυρόγαλο – το κέικ τυρόγαλου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ασθενών και παιδιών. Ολα αυτά τα προϊόντα δημιουργήθηκαν από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους Μύλους Καπλανίδη. Δημιούργησαν μάλιστα και μια εταιρεία, την K – Meditura, για την προστασία των σχετικών δικαιωμάτων για τα προϊόντα.
Οι ερευνητές προχωρούν, όμως, ήδη στο επόμενο πεδίο. «Μελετάμε το μεταβολικό προφίλ του κάθε ανθρώπου, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής του και βλέπουμε τι συστατικά του λείπουν, ποια βιολειτουργικά τρόφιμα θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Σε συνεργασία με διαιτολογικά κέντρα της Αθήνας και ύστερα από εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος, μπορούμε να σχεδιάσουμε τρόφιμα που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες. Καθώς όμως δεν μπορούμε να φτιάξουμε εντελώς εξατομικευμένα τρόφιμα, δημιουργούμε κάποιες κατηγορίες, με βάση τον μεταβολισμό», λέει ο κ. Κουρέτας. Ηδη το εργαστήριο έχει μελετήσει το προφίλ περίπου 2.500 ατόμων και έχει διαμορφώσει δέκα κατηγορίες μεταβολικού προφίλ.

Το είδαμε εδώ