.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η πλέον αρχαία ελιά του Καβουσίου

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ
(ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ) ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ..


Για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αναγνώστης, μας απέστειλε e-mail, όπου μας ανέφερε ότι παλαιότερη ανάρτησή μας
(ΕΔΩ) είναι παραπληροφόρηση, στο ότι το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στη Γη είναι στο χωριό Βούβες του Δήμου Κολυμπαρίου στα Χανιά, και μας υπέδειξε να επισκευθούμε άλλο ιστολόγιο (ΕΔΩ) ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Αναδημοσιεύουμε μέρος του άρθρου, που αναφέρει, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς της Γης ευρίσκεται στο Χωριό Καβούσι, του Δήμου Ιεράπετρας, Λασιθίου Κρήτης

"Ξεκινήσαμε μέσα από το χωρίο του Καβουσίου, περάσαμε από την μικρή πλατεία όπου οι θαμμώνες απολάμβαναν πρωινό το καφεδάκι της Κυριακής, ανηφορίασαμε από τα σοκάκια και βγήκαμε στις πρώτες πεζούλες πάνω από το χωριό, τις οποίες διασχίζει ένα στενό μονοπάτι.
Το μονοπάτι.... σε δυό σημεία το κόβει ο αγροτικός δρόμο και συνεχίζει την πορεία του προς τα πάνω όπου μετά από περίπου 300 μέτρα οδηγεί στην πασίγνωστη πλέον Αρχαία ελιά του Καβουσίου.

Ο εντυπωσικός κορμός της έχει περίμετρο 22,10 μ. και διάμετρο 7,10 μ. Η ελιά βρίσκεται στην θέση Αζοριάς σε υψόμετρο 252 μ. και άνηκε το 2008 στον Γεώργιο Γραμματικάκη, είναι ποικιλία Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Μουρατοελιά.

Σύμφωνα με εκτίμηση που αφορά στην ετήσια ακτινική αύξηση του κορμού (0,75mm/έτος) η ηλικία του δένδρου είναι 3.250 έτη και την τοποθετεί στην Μετανακτορική εποχή της Μινωικής περιόδου (1350-1100 π.χ.).


Το ελαιόδενδρο έχει χαρακτηριστεί Μνημειακό από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ και λόγω των διαστάσεων του κορμού αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους Μινωικούς οικισμούς Βροντάς, Αζοριάς, και Κάστρο.

Το 2004 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας απόφασίστηκε, η νικήτρια του Μαραθωνίου δρόμου και στεφανώθηκε από τα κλαδιά της Αρχαίας αυτής της Ιερής ελιάς"






Ε-ΡΟΔΙΟΣ

πηγή, μέρους άρθρου και φωτογραφιών