Κυριακή 18 Απριλίου 2010
ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ Αρχαίο Ποδόσφαιρο(;)
Επίσκυρος:" ό, παιδιά τις, διά σφαίρας", " ό, μέ τά πολλών, σφαιρισμός " (Ησυχ.){Από το Ομηρικό Λεξικό των LIDDEL & SCOTT}. Δηλαδή " αυτός που παίζει με τη σφαίρα (μπάλλα)" ή " αυτός που παίζει με πολλούς τη σφαίρα (μπάλλα)". Στην αγγλική μετάφραση του ίδιου Λεξικού λέει:Επίσκυρος= Ballgame, football or rugby.
Αν ανατρέξουμε στα Ομηρικά έπη θα βρούμε τις πρώτες πληροφορίες για παιχνίδι με μπάλλα στη λεκάνη της Μεσογείου. Μια παρόμοια αναφορά γίνεται και στον " Θεαίτητο " του Πλάτωνα.
Μεγάλη επιτυχία στην αρχαία Ελλάδα γνώρισε το παιχνίδι « Επίσκυρος » που είχε πάρει το όνομά του από τη γραμμή με σκύρα (σπασμένα κομμάτια πέτρας, πετραδάκια) που χώριζε το γήπεδο.Με λίγα λόγια είχαμε και κεντρική διαχωριστική γραμμή, των δύο μεγάλων περιοχών του γηπέδου.
(Σωκράτης) Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη
ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ-
τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ
ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς
καταχρῶνται.
“Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη, εάν την δει κανείς από ψηλά είναι σαν τις σφαίρες (μπάλες) που αποτελούνται από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Είναι δηλαδή πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθένα
Πλάτων «Φαίδων» ή περί ψυχής [110b]
«Φύγετε νεαροί, αυτό το παιχνίδι με την μπάλα φουσκωμένη από αέρα έχει γίνει για μεσήλικες και παιδιά»
Αρριανός ΧΙV 47
O Σωκράτης μας περιγράφει την κατασκευή της μπάλλας, η οποία αποτελείται από 12 κομμάτια δέρματος, ενώ ο Αρριανός μας λέει ότι ήταν φουσκωμένη με αέρα.
ΑΡΑ ΠΡΙΝ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΙΖΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ή RUGBY ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ σύμφωνα με τις αναφορές στα Ομηρικά έπη, με δερμάτινη φουσκωτή μπάλλα.
Κατά τα άλλα το ποδόσφαιρο το διεκδικούν οι Κινέζοι και το Rugby oι Αυστραλοί (Αγγλοσάξωνες άποικοι).
Ε-ΡΟΔΙΟΣ